Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πότε ξεκινούν τα μεγάλα έργα στο λιμάνι και την μαρίνα Λάρνακας
Πότε ξεκινούν τα μεγάλα έργα στο λιμάνι και την μαρίνα Λάρνακας

Πότε ξεκινούν τα μεγάλα έργα στο λιμάνι και την μαρίνα Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Από τον Απρίλιο στον Μάιο και από τον Μάιο στον Ιούνιο… Οι παρατάσεις που ζητά ο επενδυτής του λιμανιού Λάρνακας, προκειμένου να ξεκινήσει το μεγαλόπνοο project της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας της πόλης είναι συνεχείς, γεγονός που δημιουργεί εκ νέου (σοβαρές) αμφιβολίες, κατά πόσο υπάρχουν τα απαραίτητα κεφάλαια, για ν’ αρχίσουν τα μεγάλα έργα, τα οποία προ πολλού έχουν εξαγγελθεί.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και ο Δήμος Λάρνακας δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους κατά πόσο η κοινοπραξία θα φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της έναντι της σύμβασης που υπέγραψε με το κράτος. Δύο χρόνια μετά την επίσημη παραλαβή του λιμανιού και της μαρίνας από τον επενδυτή, το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στην Κύπρο, συνολικού κόστους 1,2 δις όπως ανακοινώθηκε, κινδυνεύει ν’ αποδειχθεί το μεγαλύτερο… φιάσκο.

Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης παρουσιάστηκε προβληματισμένος, ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος, όπως και όλη η Λάρνακα, περιμένει ακόμα να δει έργα. «Παλαιότερα μας ανέφεραν (ο επενδυτής) πως πιθανότατα τον Απρίλιο θα βλέπαμε δραστηριότητα, αλλά δεν την βλέπουμε.

Με βάση τη σύμβαση, θα πρέπει μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο να ξεκινήσουν τα έργα. Η αλήθεια είναι πως έχουν ανανεώσει πρόσφατα τις ασφάλειες του έργου, όμως εάν δεν δω κτίσματα δεν μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος. Παρακολουθούμε όλες τις παραμέτρους της σύμβασης και εάν δεν τηρηθούν, τότε δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να λάβουμε τα μέτρα που προνοεί η σύβαση», ανέφερε με νόημα.

Σε περίπτωση που η διαχειρίστρια εταιρεία Kition Ocean Holdings αποδειχθεί και αυτή τη φορά ασυνεπής στις υποχρεώσεις της έναντι της σύμβασης που υπέγραψε, ο Α. Βαφεάδης είπε ότι ενδεχομένως να κληθεί σε διαβουλεύσεις ή σε διαδικασία επίλυσης διαφορών, εφόσον υπάρχουν διαφορές.

Πρόσθεσε, ότι το τελικό μέτρο είναι η διακοπή της σύμβασης, σε περίπτωση που διαπιστωθούν πολύ σοβαρές παραβιάσεις του συμβολαίου. Ο κ. Βαφεάδης ανέφερε ότι η κοινοπραξία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το υπουργείο του καθότι επιθυμεί να προβεί σε κάποιες αλλαγές σε σχέση με τη σειρά των έργων που θα εκτελεστούν κι εξήγησε ότι αυτό εναπόκειται σε μια ειδική επιτροπή η οποία θ’ αξιολογήσει τα αιτήματα και είτε θα τα εγκρίνει, είτε θα τα απορρίψει. «Υπάρχουν συνεχώς παρατάσεις στη σύμβαση. Περιμένουμε από τον επενδυτή να μας διευκρινίσει εάν θα ξεκινήσουν τα έργα ή όχι τον Ιούνιο», επισήμανε.

 

Στα όριά του ο Δήμος Λάρνακας

———————————————

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Βύρας δήλωσε ότι ο Δήμος Λάρνακας δεν πρόκειται ν’ ανεχθεί νέα παράταση στην έναρξη των έργων. «Η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι ο επενδυτής εργάζεται για την άδεια οικοδομής που αναμένεται να βγει τον Απρίλιο, τόσο για τα έργα υποδομής στη ξηρά, όσο και για την επέκταση της μαρίνας.

Έχουμε ήδη μεταφέρει στην κοινοπραξία πως δεν πρόκειται να αποδεχτούμε νέα αναβολή των εργασιών, ούτε να μην γίνουν όλα τα έργα που συμπεριλήφθηκαν στη συμφωνία. Αυτή την θέση την έχουμε μεταφέρει και στον αρμόδιο υπουργό», σημείωσε.

Θυμίζουμε, ότι σε συνάντηση με δημοσιογράφους τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Δήμαρχος Λάρνακας δήλωσε επικαλούμενος ενημέρωση από την εταιρεία Aroundtown, που κατέχει το μετοχικό κεφάλαιο της Kition Ocean Holdings, ότι τα πρώτα μεγάλα έργα θα ξεκινούσαν τον Μάιο του 2024…

Send this to a friend