Home ΛΑΡΝΑΚΑ Λάρνακα 2030: Needle – Ένα πολυθεματικό πρόγραμμα φιλοξενίας έξι ανερχόμενων καλλιτεχνών
Λάρνακα 2030: Needle – Ένα πολυθεματικό πρόγραμμα φιλοξενίας έξι ανερχόμενων καλλιτεχνών

Λάρνακα 2030: Needle – Ένα πολυθεματικό πρόγραμμα φιλοξενίας έξι ανερχόμενων καλλιτεχνών

Το Λάρνακα 2030 με χαρά ανακοινώνει τοNeedle, ένα πολυθεματικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας έξι ανερχόμενων καλλιτεχνών, το οποίο μόλις έχει ξεκινήσει στις εγκαταστάσεις του οργανισμού, προκειμένου να δημιουργηθούν νέα έργα εμπνευσμένα από την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

Μέσα σε έξι εβδομάδες οι καλλιτέχνες θα βιώσουν τον πολιτιστικό πλούτο της Λάρνακας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, μια εμπειρία που αναμένεται να δώσει σημαντικά εναύσματα για νέες δημιουργίες. Καμβάς τους η ίδια η ψυχή της πόλης, οι άνθρωποι, τα ιστορικά κτήρια, οι δρόμοι, η θάλασσα, το φως του ήλιου. Οι συμμετέχοντες θα μετουσιώσουν αυτά τα πολιτιστικά ερεθίσματα σε νέα έργα, η παρουσίαση των οποίων θα αποτελέσει την κορύφωση του προγράμματος την Κυριακή 12 Μαΐου με ένα ολοήμερο φεστιβάλ τέχνης στην πλατεία Ζουχουρί.

Το πρότζεκτ Needle προτάθηκε από τον Γιώργο Αντωνίου, ένα νέο και δραστήριο πολιτιστικό διαχειριστή από τη Λάρνακα, κερδίζοντας το 2023 το εθνικό βραβείο στο διαγωνισμό “Be.CULTOUR”, ένα πρόγραμμα του Horizon Europe το οποίο επικεντρώνεται σε βιώσιμες ανθρωποκεντρικές καινοτομίες στον κυκλικό πολιτιστικό τουρισμό. Το εν λόγω πρόγραμμα διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Μέσω των δημόσιων διαβουλεύσεων του Λάρνακα 2030, της ομάδας εργασίας “Τέχνη στον Δημόσιο Χώρο” συγκεκριμένα, ο Αντωνίου άρχισε να επεξεργάζεται και να μορφοποιείτο Needle σε συνεργασία με την πολιτιστική παραγωγό Μαρία Καϊμακλιώτη της πρωτοβουλίας SCALA. Ακολούθως η ιδέα παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Φοίβος Σταυρίδης και το Λάρνακα 2030, με τους δύο οργανισμούς να τη συμμερίζονται και να υποστηρίζουν έμπρακτα την υλοποίησή της. «Το Needle είναι ένα κοινωνικό και καλλιτεχνικό πείραμα που ενσαρκώνει τη συλλογική μας προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την κρίση πολιτιστικής ταυτότητας που αντιμετωπίζει η Κύπρος, αγκαλιάζοντας και εξερευνώντας την πολιτιστική μας κληρονομιά», δηλώνει ο Γιώργος Αντωνίου.

Η φιλοξενία των νέων καλλιτεχνών στο Λάρνακα 2030 θα παρέχει πολύτιμες ευκαιρίες καθοδήγησης και προώθησης της καριέρας τους μέσω της συνδημιουργίας μοναδικών παραστάσεων, ζωντανών τραγουδιών και διαδραστικών εγκαταστάσεων. Οι φιλοξενούμενοι θα λάβουν ερευνητική καθοδήγηση από το Ίδρυμα Φοίβος Σταυρίδης καθώς και δημιουργική στήριξη από έμπειρους καλλιτέχνες. Παράλληλα, μια σειρά συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης («Needle & Thread Talks») θα ανοίξει ένα γόνιμο διάλογο με το κοινό. Η κορύφωση του προγράμματος στις 12 Μαΐου θα μετατρέψει την πλατεία Ζουχουρί σε ένα καλειδοσκόπιο καλλιτεχνικής δημιουργίας, εμπλουτίζοντας το πολιτιστικό γίγνεσθαι της Λάρνακας, δίδοντας στους ανθρώπους της πόλης νέες ευκαιρίες συμμετοχής και συνδημιουργίας.

Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες είναι οι εξής:

Χάρης Αβραάμ –Ψηφιακή Τέχνη (@charisavraam)

Hayat Sebep Μουσική (@hayatsebep)

Κασσιανή Κάππελου – Μουσική (@kass.ka)

Μιχαλάκης Γεωργίου – Αρχιτεκτονική (@michalakisgeo)

Νόνα Μιχαήλ – Χορός (@nona_mch)

Παναγιώτης Μηνά–Μουσική (@therealpannybrown)

Σύσταση συμβουλευτικής ομάδας:

Αγγελική Κουτσοδημητροπούλου Καθοδήγηση στην Αρχιτεκτονική και τη Σκηνογραφία, Εικαστικά, LightArt(@angeriki)

Γιώργος Κύρου – Καθοδήγηση στη Σχεδιαστική Σκέψη(@georgekyrou)

Δρ Ιωσήφ Χατζηκυριάκος–Καθοδήγηση στην Ιστορική Έρευνα, Ιστορία της Λάρνακας (@larnacarchives)

Μικαέλα Τσαγκάρη Καθοδήγηση στη Τραγουδοποιία, Μουσική Παραγωγή (@elbowroomstudios)

Σταύρη Παπαδοπούλου–Καθοδήγηση στις Παραστατικές Τέχνες, Σκηνογραφία (@onceinabluemoon)

Συνεργαζόμενοι Δήμοι:

Δήμος Λάρνακας │ Δήμος Αραδίππου│ Δήμος Δρομολαξιάς – Μενεού │ Δήμος Λευκάρων

Δήμος Αθηένου│ Κοινότητα Πύλας

Χορηγοί:

Gold: Αδελφοί Ανδρέου, OceanBasket

Silver: Υπεραγορές METRO│ HFMarkets

Supporters: Sunshadow Investments

Friends: Panikkos Livadiotis Group │McDonalds

Main Academic Partner: Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus

Digital Partner: Ideaseven

Advertising / PR Partner: DeLeMa McCANN Cyprus

Περισσότερες πληροφορίες: [email protected]

Send this to a friend