Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Κατά κύματα οι ροές των άτυπων μεταναστών
Κατά κύματα οι ροές των άτυπων μεταναστών

Κατά κύματα οι ροές των άτυπων μεταναστών

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ασταμάτητες είναι οι ροές άτυπων μεταναστών τα τελευταία 24ωρα προς τα παράλια της Κύπρου. Μόνο το διήμερο 31/3 – 2/4 αφίχθηκαν δέκα βάρκες με συνολικά 476 μετανάστες.

Το πρόβλημα του μεταναστευτικού προσλαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, θέτοντας σε συναγερμό τις Αρχές Ασφαλείας της Δημοκρατίας. Τα ξημερώματα της Τρίτης (2/4) εντοπίστηκαν άλλα δύο πλοιάρια με 68 μετανάστες από τη Συρία, οι οποίοι ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τον Λίβανο. Έγιναν δύο συλλήψεις αντρών, ηλικίας 26 και 52 ετών, επίσης από την Συρία, με την υποψία ότι ήταν οι διακινητές.


Το απόγευμα της Δευτέρας (1/4) είχαν φθάσει στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο άλλες τρεις βάρκες, στις οποίες επέβαιναν 136 παράτυποι μετανάστες. Στην πρώτη βάρκα επέβαιναν 18 άτομα, στην δεύτερη 21 και στην τρίτη βάρκα 97.

Σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας προσέγγισαν τα τρία πλοιάρια, τα οποία οδήγησαν με ασφάλεια στη μαρίνα Αγίας Νάπας, όπου έγινε καταγραφή των στοιχείων των μεταναστών. Ακολούθως οι 136 μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά.

Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τριών προσώπων, δύο από τον Λίβανο κι ενός από τη Συρία, ηλικίας 17, 22 και 36 ετών, οι οποίοι φέρεται να ήταν οι διακινητές των μεταναστών.

934 σ’ ένα μήνα

———————–

Θυμίζουμε, ότι το απόγευμα της Κυριακής (31/3) αποβιβάστηκαν από πέντε βάρκες άλλοι 272 μετανάστες, ανάμεσά τους και 72 παιδιά, εκ των οποίων τα 22 ήταν ασυνόδευτα. Στα πλοιάρια επέβαιναν ακόμα 169 άνδρες και 31 γυναίκες, όλοι από τη Συρία, οι οποίοι ξεκίνησαν το ταξίδι τους για μια καλύτερη ζωή από τον Λίβανο.

Μετά την άφιξη τους στο αλιευτικό καταφύγιο έγινε καταγραφή των στοιχείων τους και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Πουρνάρα. Τέσσερα πρόσωπα, 18, 23, 26 και 43 χρόνων, συνελήφθησαν ως οι φερόμενοι διακινητές και τέθηκαν υπό οκταήμερη κράτηση με διάταγμα του δικαστηρίου.

Συνολικά τις τελευταίες μέρες έγιναν εννέα συλλήψεις προσώπων που θεωρούνται ύποπτοι για παράνομη διακίνηση μεταναστών, οι οποίοι θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης και κινδυνεύουν να καταδικαστούν με ποινές φυλάκισης.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που εξασφαλίσαμε από την Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία, από την 1η Μαρτίου 2024 μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης, 2 Απριλίου, κατέφθασαν στην Κύπρο συνολικά 934 άτυποι μετανάστες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία συριακής καταγωγής, με 16 βάρκες, ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα οι συλλήψεις διακινητών ανήλθαν στους 17.

 

 

 

 

Send this to a friend