Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ To Περιφερειακό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων, με το Erasmus+, στο San Severo της Ιταλίας
To Περιφερειακό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων, με το Erasmus+, στο San Severo της Ιταλίας

To Περιφερειακό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων, με το Erasmus+, στο San Severo της Ιταλίας

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, 9 μαθητές/τριες και 3 καθηγητές/τριες του Περιφερειακού Γυμνασίου και Λυκείου Λευκάρων, ταξίδεψαν στο San Severo της Ιταλίας και φιλοξενήθηκαν από οικογένειες μαθητών/τριών του σχολείου I.T.E.S. Angelo Fraccacreta.

Οι μαθητές/τριες έφθασαν στην Ιταλία την Κυριακή, 10 Μαρτίου 2024 και αναχώρησαν μετά από μια εβδομάδα, στις 17 Μαρτίου, με γεμάτες τις αποσκευές τους από πλούσιες εμπειρίες και απόκτηση δυνατών δεσμών φιλίας.

 

Μέσα από την υλοποίηση δραστηριοτήτων κινητικότητας, βιωματικών εργαστηρίων και φιλοξενίας, οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να γνωρίσουν καλύτερα την Ιταλική κουλτούρα. Τις μέρες της φιλοξενίας τους, οι μαθητές/τριες του Περιφερειακού Γυμνασίου και Λυκείου Λευκάρων, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να περπατήσουν στα γραφικά σοκάκια των πόλεων San Severo και Bari, να δουν από κοντά τους ανθρώπους της περιοχής, να μάθουν για την τέχνη της οινοποιείας, κατασκεύασαν και αναπαρήγαγαν σκηνές της Θείας Γέννησης και έκαναν βαρκάδα στην λίμνη Lesina. Γνώρισαν από κοντά σημαντικά πολιτιστικά μνημεία και μουσεία και πήραν μέρος σε εργαστήρια παρασκευής ζυμαρικών με βιολογικά προϊόντα καθώς και εργαστήρια με robotics και drones.

Επίσης γνώρισαν τα στάδια παραγωγής κρασιού σε τοπικά οινοποιεία, μαθαίνοντας περισσότερα για δράσεις επιχειρηματιών στη βιομηχανία κρασιού. Οι δραστηριότητες συμπεριέλαβαν συμμετοχή σε εργαστήρια προωθώντας την υδροπονική παραγωγή και τη σημασία διατήρησης αναλοίωτης της πολιτισμικής κληρονομιάς μέσω ιστορικών ξεναγήσεων και αρχαιολογικών ανασκαφών. Την Κυπριακή αποστολή, υποδέχτηκε στο Δημαρχείο της πόλης, ο αξιότιμος δήμαρχος του San Severo όπου και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους. Την τελευταία μέρα, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και χαράς, οι συμμετέχοντες απόλαυσαν παραδοσιακά εδέσματα στο πλαίσιο αποχαιρετιστήριου πάρτυ που διοργανώθηκε από το Ιταλικό σχολείο σε συνεργασία με τους γονείς του σχολείου. Αποδόθηκαν πιστοποιητικά παρακολούθησης σε όλα τα παιδιά και σε όλους/ες τους/τις καθηγητές/τριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Για ακόμα μια φορά, τονίζεται η σημασία τέτοιων προγραμμάτων, προσφέροντας τις δυνατότητες εκείνες στα παιδιά της υπαίθρου να εξερευνήσουν τον κόσμο, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να αναπτύξουν πολύτιμες δεξιότητες ζωής.

Send this to a friend