Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Ανάλυση: Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν και γιατί χτύπησε τώρα ο ISIS;
Ανάλυση: Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν και γιατί χτύπησε τώρα ο ISIS;

Ανάλυση: Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν και γιατί χτύπησε τώρα ο ISIS;

Την υπόσχεση πως οι υπεύθυνοι της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Μόσχα, θα τιμωρηθούν, έδωσε στον ρωσικό λαό ο Πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Την ίδια ώρα, αναδύονται ερωτήματα για την προειδοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών και τους λόγους που η ρωσικές Αρχές δεν την έλαβαν σοβαρά υπόψιν.

Μιλώντας στον ALPHA, ο Πολιτικός Επιστήμονας και Διεθνολόγος, Θεόδωρος Τσίκας, ανέλυσε τα δεδομένα όπως σχηματίστηκαν μετά τις πρώτες ώρες του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Μόσχα.

Θα επηρεαστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία;
Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στον τρόπο αντίδρασης του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με τον κ. Τσίκα, ήταν φανερό ότι μετά την επικράτησή του στις αυτοαποκαλούμενες προεδρικές εκλογές, θα υπήρχε όξυνση στο ουκρανικό μέτωπο με συνεχείς επιθέσεις.

«Ίσως επειδή ο Πούτιν αισθάνεται ότι αυτή η επίθεση του μειώνει το γόητρο, διότι γίνεται σε μια περιοχή, στα περίχωρα της Μόσχας και ουσιαστικά σπάει την εικόνα της ασφάλειας που ευαγγελίζεται το καθεστώς ότι διασφαλίζει για τη Ρωσία, πιθανόν να θέλει να κάνει πιο ισχυρή, πιο οξεία την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.»

Γιατί χτύπησε τώρα ο ISIS;
Ερωτηθείς σχετικά με τη σχέση μίσους Ισλαμικού Κράτους και Ρωσίας, ο Πολιτικός Επιστήμονας ανέφερε τα δύο βασικά σημεία σύγκρουσής τους.

Το ένα είναι ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία. «Ένα τμήμα της ένοπλης αντιπολίτευσης προς το καθεστώς του Άσαντ στη Συρία, έχει ριζοσπαστικοποιηθεί και είναι τμήματα του ISIS […] Η Ρωσία, είναι η δύναμη η οποία κράτησε το καθεστώς του Άσαντ όταν ήταν έτοιμο να πέσει από τη σύγκρουσή του με την ένοπλη αντιπολίτευση στον εμφύλιο πόλεμο», εξήγησε ο ίδιος.

Το δεύτερο πεδίο, σύμφωνα με τον κύριο Τσίκα, είναι το γεγονός ότι η Ρωσία είναι επικυρίαρχη σε ορισμένες περιοχές που της ανήκουν και που όμως έχουν μουσουλμανικό πληθυσμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η Τσετσενία.

«Πολλοί Ισλαμιστές της Τσετσενίας, όταν κατεστάλη το αποσχιστικό κίνημα των Τσετσένων, πήγαν και έγιναν μέλη του ISIS στη Μέση Ανατολή. Στο Ιράκ, στη Συρία και σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής. Δεν είναι δηλαδή μόνο Άραβες, αυτοί οι φανατικοί, που μετέχουν στον ISIS και στον ISIS του Κορασάν, που είναι το συγκεκριμένο παρακλάδι που έκανε το συγκεκριμένο χτύπημα, αλλά υπήρξαν και Τσετσένοι.»

Υπήρχαν πληροφορίες …
Δεν αναμένεται να δοθεί άμεσα απάντηση στο ερώτημα γιατί η Ρωσία δεν ανταποκρίθηκε στις προειδοποιήσεις για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα.

«Μπορεί, όμως, κανείς να υποθέσει βάσιμα, ότι το γεγονός ότι εξελίσσεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει στρέψει το ενδιαφέρον των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας προς το ουκρανικό μέτωπο και ίσως έχουν “αδυνατίσει” οι άλλοι δίαυλοι των μυστικών υπηρεσιών που πιθανόν να μπορούσαν να αντιληφθούν το χτύπημα του ISIS.»

Παράλληλα, η ψυχρή σχέση που έχει η Ρωσία με τη Δύση, φαίνεται να οδήγησε τη Μόσχα στο να μη λάβει σοβαρά υπόψιν τις πληροφορίες των ΗΠΑ. «Φαίνεται ότι εκεί πέρα υπήρξαν αδυναμίες», προσέθεσε ο κ. Τσίκας.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend