Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Η ευζωΐα βελτιώνει τα μαθησιακά αποτελέσματα, σύμφωνα με έρευνα του ΥΠΑΝ
Η ευζωΐα βελτιώνει τα μαθησιακά αποτελέσματα, σύμφωνα με έρευνα του ΥΠΑΝ

Η ευζωΐα βελτιώνει τα μαθησιακά αποτελέσματα, σύμφωνα με έρευνα του ΥΠΑΝ

Η ευζωϊα έχει μεγάλη επίδραση στα μαθησιακά αποτελέσματα, ήταν ένα από τα ευρήματα ευρωπαϊκού έργου που αφορά το ευ ζειν των εκπαιδευτικών σε συνδυασμό με την θετική εκπαίδευση στην προσχολική ηλικία που υλοποιήθηκε μέσω του Erasmus και παρουσιάστηκαν σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, με την Υπουργό, Αθηνά Μιχαηλίδου να δηλώνει πως είναι προτεραιότητα η στήριξη και η ενίσχυση των εκπαιδευτικών που αποτελούν την «ραχοκοκαλιά της εκπαίδευσης».

Ως αποτέλεσμα του έργου προέκυψε η ανάγκη του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ευζωϊα και την Επαγγελματική Μάθηση των Εκπαιδευτικών, που έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και λειτουργεί ως φορέας συνέχισης του έργου, όπως ανέφερε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του CARDET, Πάμπος Βρασίδας.

Κατά την συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του έργου «Ενίσχυση της Ευζωίας των Εκπαιδευτικών μέσω της Προώθησης της Θετικής Συμπεριφοράς στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία – «ProW», η κ. Μιχαηλίδου ευχαρίστησε τους φορείς υλοποίησης του έργου, που ήταν το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το ερευνητικό κέντρο CARDET και το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Νεόφυτου Χαραλάμπους. Σημείωσε ότι αναμένει συγκεκριμένες εισηγήσεις από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Βασική επιδίωξη του έργου, είπε η Υπουργός Παιδείας, «ήταν να διαμορφώσει και να προωθήσει πολιτικές και μηχανισμούς για ενδυνάμωση και υποστήριξη των νηπιαγωγών, αξιοποιώντας τις επιστημονικές προσεγγίσεις της θετικής ψυχολογίας και της προώθησης θετικής συμπεριφοράς στο σχολείο». Τα όποια ερευνητικά αποτελέσματα, πρόσθεσε, «δεν είναι απλά εργαλείο για εμάς, είναι μια σημαντική αναγκαιότητα πάνω στην οποία πρέπει να στηριζόμαστε για τις πολιτικές μας. Άρα θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψην αυτή την έρευνα».

Το συγκεκριμένο έργο, ανέφερε, αποτελεί συνέχεια άλλου ευρωπαϊκού έργου με τίτλο «Building School-wide Inclusive, positive and equitable learning environments through a systems-change approach», που είχε στόχο την πρωτογενή πρόληψη στην δημοτική εκπαίδευση μέσω  του συστήματος προώθησης θετικής συμπεριφοράς.

Η έμφαση, είπε, δίδεται στο ευ ζειν και η Ευρώπη δίδει μεγάλη σημασία σε αυτό το θέμα και το έχει συνδέσει με την εκπαίδευση: εκπαιδευτικούς, μαθητές, εργαζόμενους στα σχολεία, την συμπεριφορά και την προσχολική εκπαίδευση.

Το Υπουργείο Παιδείας, δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου, θα μελετήσει τα πορίσματα της τριετούς έρευνας που έγινε σε Κύπρο, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ρουμανία, όσο και ένα παραδοτέο έργο του προγράμματος, το Παρατηρητήριο Ευζωϊας κι Επαγγελματικής Μάθησης των Εκπαιδευτικών. Σημείωσε επίσης ότι τα έργα αυτά έχουν συγκεκριμένα παραδοτέα που αποτελούν εισηγήσεις για τα κράτη – μέλη.

Ευελπιστούμε, συνέχισε, ότι δίδοντας έμφαση στην βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων του έργου, αλλά και του Παρατηρητηρίου, καθώς και στον προσδιορισμό των αναγκών και των προτεραιοτήτων της εκπαιδευτικής πολιτικής και στρατηγικής που ακολουθεί η Κύπρος σε θέματα που αφορούν την ευζωϊα και την επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, θα συμβάλλει και το ΥΠΑΝ στη στήριξη και την επαγγελματική τους μάθηση. «Οι εκπαιδευτικοί αποτελούν την ραχοκοκαλιά του εκπαιδευτικού συστήματος και τον βασικό φορέα υλοποίησης των πολιτικών του Υπουργείου και δεν είναι τυχαίο», όπως είπε, «που η στήριξη και ενδυνάμωσή τους, αποτελούν βασική προτεραιότητα του προγράμματος διακυβέρνησης».

Χαρακτηριστική αυτού, είπε η Υπουργός, είναι η προσφορά επιμορφωτικών προγραμμάτων σε περισσότερους από 12.000 εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και η υλοποίηση 877 δομημένων προγραμμάτων, 80 δικτύων, 202 σχολικών σεμιναρίων βάσης και 80 κεντρικών επιμορφώσεων, κατά το πρώτο 4μηνο της φετινής σχολικής χρονιάς. Σημείωσε επίσης ότι έχει επεκταθεί ο θεσμός της επαγγελματικής μάθησης και με ενδιαφέρον των ίδιων των εκπαιδευτικών.

Αποτελέσματα

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του CARDET σημείωσε ότι βασική επιδίωξη του έργου «ProW» ήταν, να εξετάσει, να διαμορφώσει και να προωθήσει πολιτικές και μηχανισμούς που στοχεύουν στην ενδυνάμωση και στην υποστήριξη των νηπιαγωγών, αξιοποιώντας δύο επιστημονικές προσεγγίσεις: της θετικής ψυχολογίας και του συστήματος προώθησης θετικής συμπεριφοράς στο σχολείο (SWPBS).

Ως αποτέλεσμα του έργου προέκυψε, είπε, η ανάγκη του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ευζωϊα και την Επαγγελματική Μάθηση των Εκπαιδευτικών, που έχει ήδη εγκριθεί  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και λειτουργεί ως φορέας συνέχισης του έργου. Ο κ. Βρασίδας σημείωσε ότι στις χώρες όπου το επάγγελμα του εκπαιδευτικού χαίρει εκτίμησης, υπάρχουν τα καλύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα.

Επρόκειτο, εξήγησε, για μια πειραματική παρέμβαση σε πέραν των 4 ευρωπαϊκών χωρών, σε περισσότερα από 90 σχολεία, εξετάζοντας 4 βασικά ερωτήματα: η αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης, να μειωθούν με αυτό το μοντέλο θετικής ψυχολογίας τα επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης, η βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων και η βελτίωση του σχολικού κλίματος.

Πρόκειται, είπε ο κ. Βρασίδας, για μια συστημική προσέγγιση που τρέχει καθ’ όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς κι εντάσσεται στα πλαίσια της επαγγελματικής μάθησης που προωθεί το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Στο έργο, ανέφερε, συμμετείχαν 420 εκπαιδευτικοί και πέραν των 3.500 μαθητών σε 91 σχολεία από τα οποία προέκυψαν τα δεδομένα της έρευνας.

Εξήγησε ότι οι εκπαιδευτικοί συμπλήρωσαν δείκτες που αφορούσαν την ευζωϊα, την αυτοαποτελεσματικότητα, την εργασιακή ικανοποίηση και το σχολικό κλίμα. Οι εκπαιδευτικοί συμπλήρωσαν και τα ερωτηματολόγια των μαθητών, κατόπιν έγκρισης των γονιών τους. Γενικά, ανέφερε, υπήρξε μετρήσιμη βελτίωση της ευζωϊας και της ψυχολογικής ευεξίας ενώ για τα παιδιά κατέδειξε βελτίωση στις δεξιότητες και στην συμπεριφορά τους.

Όταν δουλέψεις συστημικά και εμπλέκονται οι εκπαιδευτικοί από την αρχή, το «παιχνίδι κερδίζεται», ανέφερε ο κ. Βρασίδας, σημειώνοντας ότι η έρευνα έδειξε πως τα θέματα συμπεριφοράς μπορούν να διδαχθούν και να υπάρξει βελτίωση, φτάνει να γίνει συστημικά.

Επίσης, φάνηκε ότι η προώθηση της θετικής συμπεριφοράς σχετίζεται πολύ με τα επίπεδα ευζωϊας των εκπαιδευτικών, οι οποίοι φάνηκε ότι «διψούν για επιμόρφωση», φτάνει να γίνει σωστά.

Η ευζωϊα έχει μεγάλη επίδραση στα μαθησιακά αποτελέσματα, είπε, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν σε συνέδριο στις 11 Απριλίου που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και την ΠΟΕΔ στην κλαδική των διευθυντών.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend