Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Στα 376 τα νέα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου το 2020 στην Κύπρο
Στα 376 τα νέα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου το 2020 στην Κύπρο

Στα 376 τα νέα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου το 2020 στην Κύπρο

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο 3ος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνος σε άνδρες και γυναίκες, στην Κύπρο, ενώ, σύμφωνα με το αρχείο καρκίνου, το 2020, παρουσιάστηκαν 233 νέα περιστατικά σε άνδρες και 143 σε γυναίκες, σύνολο 376.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ) ο καρκίνος του παχέος εντέρου «διαγιγνώσκεται με την ίδια συχνότητα τόσο σε άνδρες όσο και γυναίκες, ωστόσο το 90% των περιστατικών θεραπεύεται όταν ανιχνεύεται έγκαιρα».

Όπως αναφέρει ο ΠΑΣΥΚΑΦ «ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχει καλή πρόγνωση αν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά για αυτό είναι σημαντικό το κοινό να γνωρίζει τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου οι οποίοι περιλαμβάνουν αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου όπως στη συχνότητα των κενώσεων ή στη σύσταση των κοπράνων, επίμονη κοιλιακή δυσφορία, αίμα στα κόπρανα, ανεξήγητη κόπωση ή αδυναμία και ανεξήγητη απώλεια βάρους, ναυτία ή συχνούς εμετούς».

Η επικοινωνία με τον γιατρό θα πρέπει να γίνεται άμεσα για να καθοριστεί η αιτία των συμπτωμάτων τα οποία μπορεί να σχετίζονται και με άλλα προβλήματα υγείας, ωστόσο, μόνο ο γιατρός μπορεί να καθορίσει την πραγματική αιτία τους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση, «οι παράγοντες κινδύνου για να αναπτύξει κάποιος καρκίνο του παχέος εντέρου είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ, η διατροφή υψηλή σε λίπη και χαμηλή σε φυτικές ίνες και η έλλειψη άσκησης».

Επιπρόσθετα οι ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή, άτομα άνω των 45 ετών που πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο στο έντερο, με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή παρουσία πολύποδων, διαβήτη Τύπου 2 ή αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, συνιστάται να προχωρούν σε περαιτέρω διερεύνηση για το ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σημειώνεται ότι η συνήθης ηλικία εμφάνισης αυτού του καρκίνου είναι μετά το 50ο έτος της ηλικίας και για αυτό προτείνεται η πρώτη κολονοσκόπηση να γίνεται στην ηλικία αυτή και εάν είναι φυσιολογική να επαναλαμβάνεται ανά 5 έτη.

Εξάλλου, στο πλαίσιο των δράσεων του για έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου ο ΠΑΣΥΚΑΦ μέσω της Αλθέα, της ομάδας αντιμετώπισης γαστρεντερικών καρκίνων, σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων, Βιοϊατρικών και Κλινικών Εργαστηριακών Επιστημόνων προσφέρει δωρεάν την εξέταση για ανίχνευση αίματος στα κόπρανα (FOBt) για όλο το μήνα Μάρτιο μέχρι και τις 18 Απριλίου, στα άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend