Για μια ιστορική μέρα στις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου με την υπογραφή της Συνολικής και Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης διαβεβαιώνοντας ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να δει αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση να καρποφορεί, ιδιαίτερα με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, αλλά και της οικονομικής ευημερίας στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Ερυθρά Θάλασσα και το Κέρας της Αφρικής.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σήμερα αργά το απόγευμα σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Κάιρο, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, μετά το πέρας της συνάντησής τους και την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης για την Συνολική και Στρατηγική Εταιρική Σχέση ΕΕ-Αιγύπτου.
Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «είναι μια μέρα που αφορά την πολιτική δέσμευση για τη συνεργασία ΕΕ-Αιγύπτου.
Υποδεικνύοντας ότι η Κύπρος δεν είναι μόνο το γεωγραφικά εγγύτερο κράτος μέλος της ΕΕ στην Αίγυπτο και πως Κύπρος και Αίγυπτος μοιράζονται μια βαθιά ιστορική φιλία που στα πρόσφατα χρόνια έχει γίνει μια πραγματικά και σε βάθος στρατηγική συνεργασία που αντανακλά τα γερά θεμέλια της αληθινής φιλίας των δύο χωρών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι «η Κύπρος γνωρίζοντας πολύ καλά τον κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, συνηγορεί από καιρό υπέρ της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου».
«Σήμερα είμαστε περήφανοι που γινόμαστε μάρτυρες αυτής της εξέλιξης» δήλωσε ο ΠτΔ, τονίζοντας πως η Κοινή Διακήρυξη που υπεγράφη πριν από λίγο σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου.
Σημείωσε ακόμη ότι το ευρύ φάσμα και η στρατηγική φύση των πολλών τομέων που αναφέρονται στη Διακήρυξη αντανακλούν πλήρως τον αναντικατάστατο ρόλο της Αιγύπτου στην νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης.
«Σήμερα κάνουμε ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση του να καταστούμε πιο δυνατοί στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της συνεργασίας μας που δεν έχει όρια και αναμένει την περαιτέρω αξιοποίηση της» ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Σημείωσε επίσης πως Κύπρος, ΕΕ και Αίγυπτος μοιράζονται επίσης ένα κοινό όραμα για μια ειρηνική Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. «Είναι ένα όραμα του οποίου ο Πρόεδρος Σίσι είναι βασικός αρχιτέκτονας σε ό,τι αφορά την οικοδόμηση και την εφαρμογή του επιδεικνύοντας πραγματική ηγετική ικανότητα» είπε και τόνισε ότι η Αίγυπτος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση αρκετών κρίσεων, από τη Λιβύη, το Σουδάν, την Παλαιστίνη και την Ερυθρά Θάλασσα.
Μεσανατολικό
Αναφερόμενος ειδικότερα στη Γάζα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ασκεί τεράστιες προσπάθειες για να πετύχει κατάπαυση του πυρός, για να αποτρέψει την εξάπλωση της διένεξης, για να πετύχει μια διαρκή ειρήνη και για να παράσχει την πολύ αναγκαία ανθρωπιστική ανακούφιση για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και ευχαρίστησε εκ νέου τον Πρόεδρο Σϊσι για τις άοκνες προσπάθειες της χώρας του προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε σε αυτό το πλαίσιο ότι ο εκτοπισμός των κατοίκων της Γάζας είναι απαράδεκτος και θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια γειτονικών χωρών, τονίζοντας πως «όλοι συμφωνούμε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να παράσχουμε περισσότερη βοήθεια στη Γάζα».
Υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος από την αρχή του πολέμου εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και για την παροχή συμπληρωματικής επιλογής για τη διεθνή κοινότητα αναφορικά με την παροχή βοήθειας, ο ΠτΔ ανέφερε ότι την περασμένη βδομάδα, η Κύπρος μαζί με άλλους εταίρους περιλαμβανομένης της ΕΕ, πάντοτε υπό την ηγεσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιούργησε ένα ασφαλή ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τονίσω ότι αυτή η προσπάθεια είναι καθαρά ανθρωπιστικής φύσεως και συμπληρωματική στις ήδη υπάρχουσες διαδρομές και στους υπάρχοντες μηχανισμούς».
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να δει αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση να καρποφορεί, ιδιαίτερα με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, αλλά και της οικονομικής ευημερίας στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Ερυθρά Θάλασσα και το Κέρας της Αφρικής.
ΚΥΠΕ