Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Τα στοιχεία επικοινωνίας των Υπηρεσιών Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού
Τα στοιχεία επικοινωνίας των Υπηρεσιών Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού

Τα στοιχεία επικοινωνίας των Υπηρεσιών Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού

Έχοντας ως στόχο την αναβάθμιση και ενίσχυση των προσφερόμενων υπηρεσιών του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) από τον Ιούλιο του 2022 προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας των Υπηρεσιών Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού. 

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα σημαντικό θεσμό, ο οποίος διασφαλίζει την πρόσβαση των δικαιούχων του ΓεΣΥ σε υπηρεσίες φροντίδας από Προσωπικούς Ιατρούς (ΠΙ), ενηλίκων και παιδιών (Παιδιάτρους), σε περιβάλλον πρωτοβάθμιου ιατρείου για τις περιπτώσεις έκτακτων προβλημάτων υγείας, κατά τα σαββατοκύριακα και τις δημόσιες αργίες.

Πώς και πότε λειτουργούν

Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικών Ιατρών παρέχονται δωρεάν στους δικαιούχους του ΓεΣΥ, σε καθορισμένα νοσηλευτήρια (Κέντρα Εφημερίας ΠΙ), σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Στελεχώνονται από ΠΙ ενηλίκων και παιδιών, όπως επίσης νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό.

Το ωράριο λειτουργίας των Υπηρεσιών Εφημερίας τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις δημόσιες αργίες είναι από τις 11.00 έως τις 17.00.

Τα βήματα που ακολουθούμε για να επισκεφθούμε τις Υπηρεσίες

Οι Υπηρεσίες Εφημερίας λειτουργούν μόνο με προγραμματισμένα ραντεβού. Ως εκ τούτου, ο δικαιούχος πρέπει να καλέσει στο τηλέφωνο επικοινωνίας του Κέντρου Παροχής Υπηρεσιών Εφημερίας που επιθυμεί και να ενημερώσει για το έκτακτο πρόβλημα υγείας που έχει προκύψει.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο δικαιούχος δίνει λεπτομέρειες για τα συμπτώματα που εμφανίζει, ώστε οι λειτουργοί του Κέντρου να αξιολογήσουν το θέμα υγείας του. Εάν πράγματι κριθεί αναγκαίο, τότε θα διευθετηθεί ραντεβού εντός της ημέρας και των ωρών λειτουργίας των Υπηρεσιών Εφημερίας.

Ο ΠΙ σε εφημερία μπορεί να παράσχει στον δικαιούχο πλήρεις υπηρεσίες ΠΙ, δηλαδή εξέτασης, διάγνωσης, χορήγησης θεραπείας, παραπομπής σε Ειδικό Ιατρό ή σε μονάδα ενδονοσοκομειακής φροντίδας. Για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του κοινού ο εφημερεύων ΠΙ έχει επίσης δυνατότητα πρόσβασης στο ιατρικό ιστορικό του δικαιούχου, μέσω του Συστήματος Πληροφορικής του ΓεΣΥ. 

Πότε απευθυνόμαστε στις Υπηρεσίες Εφημερίας

Όπως αναφέρεται πιο πάνω, οι Υπηρεσίες Εφημερίας ΠΙ δεν λειτουργούν ως Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ μπορούν να απευθύνονται στις Υπηρεσίες Εφημερίας μόνο για έκτακτα προβλήματα υγείας, δηλαδή σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν οξεία έναρξη ανησυχητικών συμπτωμάτων, απότομο και έντονο πόνο, επιδείνωση συμπτωμάτων σοβαρής χρόνιας ασθένειας ή υψηλό πυρετό που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι στις Υπηρεσίες Εφημερίας δεν εξυπηρετούνται δικαιούχοι για έκδοση επαναλαμβανόμενων συνταγών ή έκδοση παραπεμπτικών για άλλες υπηρεσίες του ΓεΣΥ. Επιπλέον, στο πλαίσιο λειτουργίας των Υπηρεσιών Εφημερίας δεν πραγματοποιούνται αιματολογικές αναλύσεις, ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις, αλλαγές πληγών ή συρραφή τραυμάτων.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι δικαιούχοι ότι για σοβαρά περιστατικά που απειλείται η ζωή τους, όπως σε καρδιακά επεισόδια ή εγκεφαλικά, πρέπει να καλέσουν άμεσα το 112 για ασθενοφόρο ή να απευθυνθούν στο πλησιέστερο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ).

Τα Κέντρα Παροχής Υπηρεσιών Εφημερίας

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προχώρησε στον καθορισμό Κέντρων Εφημερίας σε όλες τις επαρχίες. Το τηλεφωνικό κέντρο ξεκινά τη λειτουργία του 30 λεπτά πριν από την έναρξη λειτουργίας των Υπηρεσιών Εφημερίας.

Τα Κέντρα, στα οποία παρέχονται Υπηρεσίες Εφημερίας για ενήλικες και παιδιά και τα αντίστοιχα στοιχεία επικοινωνίας, φαίνονται στον πιο κάτω πίνακα:

Send this to a friend