Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ιδού ο «νέος» Άη Γιάννης της Λάρνακας!
Ιδού ο «νέος» Άη Γιάννης της Λάρνακας!

Ιδού ο «νέος» Άη Γιάννης της Λάρνακας!

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Έπειτα από πολλά χρόνια στασιμότητας, το έργο «Ανάπλαση της ενορίας Αη Γιάννη», στη Λάρνακα, επανατοποθετείται στις ράγες, με την ελπίδα αυτή τη φορά οι εργασίες να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν εντός των χρονικών πλαισίων που έχουν τεθεί.

Ο σχεδιασμός, τα χρονοδιαγράμματα και οι στόχοι του έργου παρουσιάστηκαν από τον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα και την εκπρόσωπο του γραφείου που ετοίμασε τα αρχιτεκτονικά σχέδια, «Πολυτία Αρμός», Γεωργία Λοίζου, σ’ ειδική εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Τετάρτης (13/3).

Όπως αναφέρθηκε, το έργο της ανάπλασης αφορά στη βελτίωση και ανακατασκευή υφιστάμενων δρόμων, την διαπλάτυνση πεζοδρομίων, την αναβάθμιση του συστήματος όμβριων υδάτων, των υποδομών, του φωτισμού και των δικτύων υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Προβλέπεται, επίσης, η υπογειοποίηση υπηρεσιών, η τοποθέτηση σύγχρονου αστικού εξοπλισμού, η βελτίωση της οδικής σήμανσης και η διαρρύθμιση της τροχαίας κίνησης με την δημιουργία εσωτερικού δακτυλίου με μονόδρομη φορά κίνησης οχημάτων, ενώ στα σχέδια περιλαμβάνονται και νέοι χώροι στάθμευσης.

Παράλληλα, το έργο θα περιλαμβάνει την εκτεταμένη μονοδρόμηση δρόμων, τον περιορισμό των σημείων εισόδων στην περιοχή και τη σύνδεση τους με τον εσωτερικό δακτύλιο, την πεζοδρόμηση του άξονα Αγίου Ιωάννη – Μητρόπολης και τη συνένωση δημόσιων πλατειακών χώρων.

Ο Α. Βύρας παραδέχθηκε ότι υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις (πολλών χρόνων) στο έργο ανάπλασης της ιστορικής ενορίας, λόγω των εργασιών του τοπικού συμβουλίου αποχετεύσεων, αλλά κι εξαιτίας των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και της οριοθέτησης του έργου.

Όπως εξήγησε, κομβικό σημείο των καθυστερήσεων ήταν η απόρριψη του αρχικού πλάνου για ενσωμάτωση των εργασιών του ΣΑΛ και του συμβολαίου C 12 στα έργα ανάπλασης της περιοχής. Οι εργασίες του συμβολαίου C12 είναι ακόμα σ’ εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν τέλη του 2024.

Επίσης, λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή, επιβαλλόταν να γίνει αρχαιολογική διερεύνηση, κάτι που καθυστέρησε ακόμα περισσότερο τις εργασίες. Εξαιτίας όλων αυτών των παραμέτρων, ο μελετητής του έργου υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε νέα μελέτη επανασχεδιασμού και επανακοστολόγησης του έργου.

Η εκπρόσωπος του γραφείου «Πολυτία Αρμός» ανάφερε ότι με την υλοποίηση του έργου, η ενορία θ’ αλλάξει όψη. Θα προωθηθεί η εναλλακτική κίνηση πεζών, ποδηλάτων και ΑμεΑ, καθιστώντας την περιοχή πλήρως προσβάσιμη. Η, δε, ανακατασκευή, η βελτίωση και η αναβάθμιση των δρόμων θ’ αυξήσει την κυκλοφοριακή ασφάλεια όλων.

Επιπρόσθετα, θα ενισχυθεί το πράσινο, προβάλλοντας συνάμα τον αρχιτεκτονικό, τον πολεοδομικό και τον ιστορικό χαρακτήρα της ενορίας. Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα υπάρξουν νέες χρήσεις των χώρων, με την λειτουργία καταστημάτων, χώρων αναψυχής, εστιατορίων κ.α. Η κ.Λοίζου τόνισε πως ο παραδοσιακός χαρακτήρας της περιοχής δεν θα αλλοιωθεί, αντίθετα θα αναβαθμιστεί, προκειμένου να αποτελέσει χαρακτηριστικό πυρήνα της πόλης.

Εκτιμάται ότι τέλη του 2024 θα γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού για εκτέλεση του έργου. Η διάρκεια των εργασιών θα είναι δύο χρόνια. Το κόστος θα φτάσει τα εφτά εκατομμύρια ευρώ. Το έργο κηρύχτηκε ως πολεοδομικό και θα συγχρηματοδοτηθεί από το Τμήμα Πολεοδομίας και τον Δήμο Λάρνακας.

 

 

 

 

Send this to a friend