Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Συμμετοχή στο 1ο Συνέδριο Model European Parliament του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας
Συμμετοχή στο 1ο Συνέδριο Model European Parliament του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας

Συμμετοχή στο 1ο Συνέδριο Model European Parliament του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας

Το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας, συμμετείχε στο 1⁰ Εθνικό συνέδριο Model European Parliament (MEP), που πραγματοποιήθηκε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο στη Λευκωσία.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Model European Parliament (MEP), αποτελεί προσομοίωση του Ευρωκοινοβουλίου και των εργασιών αυτού.

Στόχος είναι μέσα από αυτήν την εμπειρία να καλλιεργηθεί στους μαθητές η ιδιότητα του ενεργού πολίτη και των αξιών που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανάπτυξη και εξάσκηση δεξιοτήτων απαραίτητες, για τις διαλογικές συζητήσεις (debate), αλλά και η προαγωγή του σεβασμού, της αποδοχής, του υγιούς διαλόγου και της αλληλεγγύης, εφόδια που θα προετοιμάσουν τους πολίτες του αύριο. Γλώσσα επικοινωνίας, για όλα τα στάδια του συνεδρίου, ήταν τα Αγγλικά.

Στο συνέδριο συμμετείχαν ως «αντιπρόσωποι» της Τσεχίας, οι μαθητές Παναγιώτα Καπαρή, Β11, Άγγελος Οδυσσέως, Β31, Αντώνης Παπαευρυπίδης, Β33, Τατιάνα Κοτανίδου, Β34 και Κατερίνα Παπαδοπούλου (Προεδρεύουσα), Γ31. Μέσα από το συνέδριο, οι μαθητές μας είχαν την μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν και να αλληλεπιδράσουν με μαθητές-«αντιπροσώπους» άλλων κρατών μελών της ΕΕ, να συνδιαλλαχτούν μαζί τους, να διαφωνήσουν, να συνάψουν συμμαχίες, να ετοιμάσουν εισηγήσεις και νομοσχέδια και να εισηγηθούν τροπολογίες.

Το συνέδριο περιλάμβανε την Εργασία σε τέσσερις Επιτροπές τις δύο πρώτες μέρες και ακολούθως, τη Γενική Ολομέλεια, όπου παρουσιάστηκαν τα ψηφίσματα στα οποία είχαν καταλήξει οι επιτροπές και ακολούθησε ένας δομημένος διάλογος.

Μέσα στις επιτροπές αυτές οι μαθητές και μαθήτριες μας είχαν την ευκαιρία να συνεδριάσουν και να καταλήξουν σε υπερψήφιση ή καταψήφιση ψηφισμάτων για ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη του σήμερα, όπως 1. η ανάπτυξη των Μεγα-Δεδομένων (Big Data) και πως πρέπει η ΕΕ να οδηγηθεί σε ορθή αξιοποίηση και υπεύθυνη χρήση τους, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των πολιτών, 2. η ενδυνάμωση των νέων και της πιο ενεργούς συμμετοχής τους στα κοινά, με στόχο να έχουν περισσότερο λόγο στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στις κοινωνίες τους και στην ΕΕ, 3. η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και οι ανησυχίες που έχει προκαλέσει και πώς πρέπει η ΕΕ να διαχειριστεί το ζήτημα, διασφαλίζοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν παραβιάζονται σε καμία περίπτωση, και 4. πώς μπορεί η ΕΕ, με την παγκόσμια ζήτηση για γεωργικά προϊόντα όπως τρόφιμα, ζωοτροφές και καύσιμα να αυξάνεται, να εφαρμόσει αποτελεσματικά συστήματα γεωργικής γνώσης και καινοτομίας (AKIS) για να διασφαλιστεί ότι οι γεωργοί και οι αγροτικές κοινότητες μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Τους μαθητές προετοίμασε και συνόδευσε ως MEP Director, η καθηγήτρια Αγγλικών, κ. Άντια Μαυρομάτη.

 

Send this to a friend