Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ρεκόρ μαζικών αφίξεων μεταναστών εντοπίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας ανοικτά του Κάβο Γκρέκο
Ρεκόρ μαζικών αφίξεων μεταναστών εντοπίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας ανοικτά του Κάβο Γκρέκο

Ρεκόρ μαζικών αφίξεων μεταναστών εντοπίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας ανοικτά του Κάβο Γκρέκο

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ο μεγαλύτερος αριθμός Σύρων παράτυπων μεταναστών, που έφτασε μαζικά στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, εντοπίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας ανοικτά του Κάβο Γκρέκο.

Συνολικά 458 μετανάστες στοιβάχτηκαν… σαν σαρδέλες σ’ έξι μικρά σκάφη, τα οποία έγιναν αντιληπτά από τα ραντάρ της Λιμενικής Αστυνομίας.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό σκαφών με παράτυπους μετανάστες που έφθασαν μαζικά στο νησί. Στήθηκε μεγάλη επιχείρηση από πλευράς των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, προκειμένου όλοι οι μετανάστες να φθάσουν με ασφάλεια στη μαρίνα Αγίας Νάπας και από εκεί, αφού προηγήθηκε καταγραφή των στοιχείων τους, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Αστυνομία, στις έξι βάρκες που εντοπίστηκαν επέβαιναν, μεταξύ άλλων, συνολικά 123 παιδιά και 33 ασυνόδευτα ανήλικα άτομα. Οι υπόλοιποι επιβαίνοντες ήταν 258 άνδρες και 44 γυναίκες. Όπως ανέφεραν σε καταθέσεις τους στην Αστυνομία οι επιβαίνοντες στη βάρκα, ξεκίνησαν το ταξίδι τους από το Λίβανο, αφού πλήρωσαν από τρεις χιλιάδες δολάρια ο καθένας σε άγνωστό τους πρόσωπο.

Με βάση τις μαρτυρίες μεταναστών, δύο πρόσωπα, ένας άντρας 31 ετών, από το Λίβανο και ένας 23χρονος, από τη Συρία, οι οποίοι θεωρούνται οι πλοηγοί της έκτης βάρκας στην οποία επέβαινε ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών (πέραν των 280), συνελήφθησαν από την Αστυνομία και τέθηκαν υπό κράτηση. Και οι δύο οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου και προφυλακίστηκαν για διευκόλυνση των ανακρίσεων. Η Αστυνομία αναζητεί τους πλοηγούς και των υπολοίπων σκαφών.

Τεράστια αύξηση

————————–

Ενδεικτικό της τεράστιας αύξησης που παρατηρείται φέτος στην άφιξη παράτυπων μεταναστών από τη Συρία δια θαλάσσης, είναι και τα επίσημα στοιχεία που έχουμε εξασφαλίσει από το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τα οποία τους πρώτους μήνες του 2023 είχαν αφιχθεί με πλοιάρια μόλις 42 μετανάστες, ενώ φέτος, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αφίχθηκαν μέσω θαλάσσης 1134 άτομα! Σε αυτά τα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνονται οι μετανάστες που επέβαιναν στο σαπιοκάραβο, το οποίο είχε εντοπιστεί την περασμένη εβδομάδα 58 ναυτικά μίλια ανοικτά της Κύπρου, όταν αποκαλύφθηκε η τραγωδία με τη ρίψη του 6χρονου νεκρού αγοριού στη θάλασσα.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2023 είχαν περάσει στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας μέσω της Πράσινης Γραμμής 1598 πρόσωπα, ενώ φέτος, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, διήλθαν στις ελεύθερες περιοχές του νησιού μέσω της Πράσινης Γραμμής 579 άτομα.

Send this to a friend