Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ «Η Χαρίτα Μάντολες συγκίνησε το κοινό σε μεγάλη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη»
«Η Χαρίτα Μάντολες συγκίνησε το κοινό σε μεγάλη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη»

«Η Χαρίτα Μάντολες συγκίνησε το κοινό σε μεγάλη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη»

Τιμήθηκε με πρωτοβουλία του Προσωρινού Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Παν. Κύπρου

Η γυναίκα σύμβολο της Κύπρου και των αγνοουμένων της, Χαρίτα Μάντολες, η χαροκαμένη γυναίκα που με μια φωτογραφία στο χέρι, βρισκόταν μπροστά από ένα συρματόπλεγμα στην πράσινη γραμμή και ρωτούσε για τα αγαπημένα της πρόσωπα, τιμήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Ολυμπιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Αυτό έγινε με πρωτοβουλία του Προσωρινού Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Γιώργου Χατζηγεωργίου με αφορμή την επετειακή επιστημονική εκδήλωση «Παρελθόν, παρόν και μέλλον στη Νευρολογία», που διοργάνωσε η Ελληνική Ακαδημία Νευροανασολογίας σε συνεργασία με τη Β’ Νευρολογική Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, στις 8 και 9 Μαρτίου 2024.

Ο Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής ΑΠΘ, Νικόλαος Γρηγοριάδης, Καθηγητής Νευρολογίας ΑΠΘ, αναφέρθηκε στη δύναμη ψυχής της, αλλά την αξιοπρέπεια της κας Μάντολες, την οποία αποφάσισαν να τιμήσουν μαζί με τα 50 χρόνια της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ και την ίδια για το δικό της πεντηκονταετή αγώνα για ελευθερία, αλλά και για το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου. Από το βήμα της εκδήλωσης, η ίδια μίλησε για την τραγωδία που έζησε το 1974 με την εισβολή του Τούρκου εισβολέα στο νησί. Περιέγραψε τον εφιάλτη που βίωσε κατά την εισβολή, μόλις στα 27 της χρόνια και πως έχασε πατέρα, άνδρα, δυο γαμπρούς, τον θείο και νονό της κι έναν ξάδερφο, τα οστά των οποίων βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο κατεχόμενο χωριό Ελιά της Κερύνειας. Ευχαρίστησε παράλληλα τους διοργανωτές για την τιμή που της έκαναν κι ευχήθηκε να συνεχίσουν τον δικό τους αγώνα βοηθώντας τον πάσχοντα άνθρωπο και όσους/ες υποφέρουν.

Ο Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, κ. Κωνσταντίνος Πολυκάρπου και ο Προσωρινός Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, κ. Γιώργος Χατζηγεωργίου, ο οποίος συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής στις εργασίες του διημέρου, απένειμαν στην κα Μάντολες τιμητική πλακέτα. Στην εκδήλωση παρέστη και η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δόξα Κωμοδρόμου, η οποία όπως μας ανέφερε, κατά την είσοδο της κας Μάντολες στην αίθουσα, ο κόσμος σηκώθηκε όρθιος και καταχειροκροτούσε μέχρι να ανέβει στη σκηνή, δείχνοντας έμπρακτα τον θαυμασμό του απέναντι στο σθένος και στο κουράγιο της να μεταφέρνει στην Κύπρο και το εξωτερικό όσα εκτυλίχθηκαν το 1974, ως υπενθύμιση στο χρέος της σημερινής και της επόμενης γενιάς να είναι γνώστες του τι πραγματικά συνέβη το σκοτεινό εκείνο καλοκαίρι του ΄74.  Μάλιστα, πρόσθεσε, όσο η κα Μάντολες περιέγραφε τα όσα συγκλονιστικά έζησε, ο κόσμος παρέμεινε βουβός μπροστά στο δράμα της ιδίας και των ανθρώπων της Κύπρου τότε, και στα όσα επακολούθησαν της τουρκικής εισβολής και κατοχής. «Εκείνη τη στιγμή, η κα Μάντολες είχε καταφέρει να αγγίξει τις πιο βαθιές εσωτερικές χορδές και συναισθήματα των ανθρώπων που την άκουγαν. Κατακλύστηκε ο χώρος με μια απόλυτη σιωπή, καθώς ο καθένας προσπαθούσε να επεξεργαστεί τη βαρύτητα και τη σημασία των όσων είχαν επισυμβεί. Η αφήγηση της κας Μάντολες προκάλεσε συναισθηματική φόρτιση και ταυτόχρονα ευαισθητοποίησε ιδιαίτερα το κοινό, το οποίο έσπευσε με το πέρας της εκδήλωσης να την ασπαστεί».

Send this to a friend