Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Υπουργός Υγείας στην εκδήλωση του Ιδρύματος Χριστίνα Α. Αποστόλου στη Λάρνακα: “Πάνω από 1500 ασθενείς στο εξωτερικό για θεραπεία το 2023”
Υπουργός Υγείας στην εκδήλωση του Ιδρύματος Χριστίνα Α. Αποστόλου στη Λάρνακα: “Πάνω από 1500 ασθενείς στο εξωτερικό για θεραπεία το 2023”

Υπουργός Υγείας στην εκδήλωση του Ιδρύματος Χριστίνα Α. Αποστόλου στη Λάρνακα: “Πάνω από 1500 ασθενείς στο εξωτερικό για θεραπεία το 2023”

Το 2023 παραπέμφθηκαν συνολικά 1523 ασθενείς στο εξωτερικό για θεραπεία σε πανεπιστημιακές κλινικές και κέντρα αναφοράς σε Γερμανία, Ισραήλ, Γαλλία, Βρετανία, Βέλγιο, Σουηδία και Ελλάδα, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανού.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Ιδρύματος Χριστίνα Α. Αποστόλου – 18 Χρόνια Προσφοράς, «Η στήριξη των ασθενών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό και η ευθύνη της Πολιτείας», που πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα, ο Υπουργός είπε ότι «η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εκδήλωση αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία που η διακυβέρνηση αποδίδει στον εθελοντισμό, ιδίως όταν αυτός σχετίζεται με τον  τομέα της υγείας. Η υγεία των πολιτών αποτελεί πρώτιστο μέλημά της Πολιτείας και για τον σκοπό αυτό έχει διαμορφωθεί το ΓεΣΥ, το οποίο συνεχίζουμε να ενισχύουμε και να επεκτείνουμε».

Ωστόσο συνέχισε, ως μικρή σε μέγεθος χώρα «ορισμένες φορές δεν διαθέτουμε τις αναγκαίες δομές για εξειδικευμένα περιστατικά, ούτε τον αριθμό αυτών των περιστατικών για να εξασφαλίζουμε αποτελεσματική αντιμετώπιση τους εδώ στην Κύπρο. Η πολιτεία, έχει χρέος, να προσφέρει στους πολίτες της τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας, ανεξάρτητα από τις δομές του ΓεΣΥ» είπε.

Στο πλαίσιο της περαιτέρω στήριξης ασθενών οι οποίοι μεταβαίνουν για θεραπεία στο εξωτερικό, συνέχισε, «η κυβέρνηση έχει πρόθεση να προχωρήσει σε κάλυψη εξόδων μετάβασης, διαμονής και διατροφής των ασθενών και συνοδού τους στο πλαίσιο του Σχεδίου Παροχής Οικονομικής Αρωγής για Υπηρεσίες Υγείας που δεν προσφέρονται στο Δημόσιο Τομέα».

Ο κ. Δαμιανού χαρακτήρισε «ιδιαίτερα πολύπλοκο και πολλές φορές επείγον» τον χειρισμό των περιστατικών, που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στην Κύπρο και γι’αυτό «λειτουργεί ο Τομέας Επιδοτούμενων Ασθενών στο Υπουργείο Υγείας που υποστηρίζεται από τον Λειτουργό Υγείας, ο οποίος υπηρετεί στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο, υπό την καθοδήγηση της Γενικής Διευθύντριας. O συγκεκριμένος Τομέας εργάζεται άοκνα νυχθημερόν χωρίς επιπλέον αμοιβή, για να βοηθήσει τους συμπολίτες μας που χρειάζονται την πρόσβαση στην εξειδικευμένη αυτή περίθαλψη».

Ο Τομέας Επιδοτούμενων Ασθενών, είπε «κατέχει την τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη για την αντιμετώπιση των εν λόγω περιστατικών. Η επείγουσα φύση των περιστατικών, απαιτεί άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση η οποία επιτυγχάνεται συνάμα με την ίση μεταχείριση, διαφάνεια και αποφυγή διακρίσεων, χάρη στη μεθοδικότητα της Γενικής Διευθύντριας και τις διαδικασίες που έχουν θεσμοθετηθεί».

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη διαδικασία αποστολής ασθενών στο εξωτερικό και είπε πως «εντός του 2023 παραπέμφθηκαν 1523 περιστατικά, το 2022 παραπέμφθηκαν 1255 περιστατικά, το 2021 παραπέμφθηκαν 1000 περιστατικά και το 2020, παραπέμφθηκαν 1014. Οι παραπομπές αυτές αφορούν σε πανεπιστημιακές κλινικές και κέντρα αναφοράς στη Γερμανία, στο Ισραήλ κυρίως για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις νεογνών και άλλα βαριά περιστατικά και εγκαυματίες, στη Γαλλία και Αγγλία κυρίως για μεταμοσχεύσεις ήπατος, στο Βέλγιο, στη Σουηδία και σε Νοσοκομεία στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένου του Ωνάσειου για μεταμοσχεύσεις Πνευμόνων».

Είπε ακόμα ότι «το Υπουργείο Υγείας, έχει αναπτύξει ένα ευρύ και ευέλικτο δίκτυο συνεργασιών με κορυφαία Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αναφοράς του εξωτερικού το οποίο ενεργοποιείται για την άμεση διακομιδή στα κέντρα αυτά, των περιστατικών που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στην Κύπρο».

Αναφερόμενος στο «καθοριστικό ρόλο» που όπως είπε, διαδραματίζει το Ίδρυμα Χριστίνα Α. Αποστόλου, ο Υπουργός σημείωσε πως «εδώ και 18 συναπτά έτη, συνδράμει τις δυσπραγούσες αυτές οικογένειες παρέχοντας ποικιλοτρόπως στήριξη. Η βοήθεια τους ιδρύματος, για πολλές οικογένειες ήταν καθοριστική αφού βοήθησε ο πάσχοντας συνάνθρωπός μας, να έχει στο πλευρό του την οικογένειά του στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του» σημείωσε.

Στον δικό της χαιρετισμό η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου ανέφερε ότι «το ίδρυμα, το οποίο έχει ιδρυθεί στη μνήμη της Χριστίνας Α. Αποστόλου, που απεβίωσε σε ηλικία 44 χρόνων, μετά από μια μακρόχρονη και άνιση μάχη με τον καρκίνο, έχει πέραν των 2.400 εγγεγραμμένων φίλων, με κύριο στόχο την οικονομική στήριξη παιδιών και νέων με χρόνιες παθήσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Το ίδρυμα Χριστίνας Αποστόλου αποτελεί λοιπόν ένα σημαντικό εταίρο και συνοδοιπόρο του κράτους στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής» είπε.

Πρόσθεσε ότι «μέσω του Ιδρύματος, έχει επιτευχθεί ένα αξιόλογο έργο προσφοράς προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Συγκεκριμένα, ιδρύθηκε η  «Τράπεζα Αίματος Ιδρύματος Χριστίνα Α. Αποστόλου», καθιερώνοντας βραβεία στους άριστους μαθητές των σχολείων που φοίτησε η ίδια, αλλά σημαντικότερη δράση του Ιδρύματος είναι η βοήθεια που παραχωρήθηκε σε δεκάδες παιδιά για τη θεραπεία τους στην Κύπρο ή/και στο εξωτερικό και στις οικογένειες τους».

Όπως είπε η κα. Ευαγγέλου «σ’ αυτή την προσπάθεια του Ιδρύματος και άλλων φορέων αλλά και προσωπικών αιτημάτων από πολίτες, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ανταποκρίθηκε με ιδιαίτερη ευαισθησία, επιχορηγώντας κατ΄ εξαίρεση μέχρι και σήμερα ασθενείς και συνοδούς τους, για σκοπούς μετάβασης στο εξωτερικό για θεραπεία, εξέταση ή επεμβάσεις. Συγκεκριμένα, από το 2023 έχουν ικανοποιηθεί 85 περίπου αιτήματα ασθενών με επιχορήγηση συνολικού ύψους  270.000 ευρώ».

Στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε και στον οργανωμένο εθελοντισμό στην Κύπρο «που υποστηρίζεται από το κράτος για να παρέχει υπηρεσίες, συνεπικουρώντας στο κυβερνητικό έργο» και σημείωσε ότι «μέσα από συνέργειες που έχει αναπτύξει διαχρονικά το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας με το Οργανωμένο Εθελοντικό Κίνημα, έχουμε επιτύχει τη βελτίωση υπηρεσιών για κάλυψη σημαντικών κοινωνικών αναγκών, μέσα από την οικονομική στήριξη από κρατικούς πόρους ή ευρωπαϊκά προγράμματα, τη συνεργασία και την παροχή κάθε υποστήριξης και την κρατική εποπτεία, χωρίς να υποκαθίσταται ο ρόλος του Κράτους».

Ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών (ΟΣΑΚ) στον δικό του χαιρετισμό ανέφερε ότι “από το 2006 το Ιδρυμα παράγει πολυεπίπεδο κοινωφελές έργο μέσω διαφόρων προγραμμάτων και υπηρεσιών που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομική στήριξη ευάλωτων οικογενειών, την οικονομική ενίσχυση ευαγών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και τη δημιουργία υποδομών και υπηρεσιών που έχουν ως άμεσο στόχο το παιδί”.

Πρόσθεσε ότι “είναι αυτού του είδους οι ενέργειες που όχι μόνο αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της ύπαρξης οργανώσεων που δρουν συμπληρωματικά προς τις υπηρεσίες του κράτους, αλλά ενδυναμώνουν και αναβαθμίζουν τη λειτουργία τους, καθιερώνοντάς τις στη συνείδηση της κοινωνίας ως οντότητες που πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν».

Αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική ενίσχυση των χρόνιων ασθενών για τη λήψη θεραπειών στο εξωτερικό και σημείωσε πως «το Ίδρυμα, όπως και διάφορες άλλες οργανώσεις, ενισχύουν οικονομικά οικογένειες που χρειάζεται να μεταβούν στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους» κάνοντας μάλιστα αναφορά σε περιπτώσεις όπου οικογένειες διενήργησαν εράνους για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα ποσά για να μεταβούν για θεραπεία στο εξωτερικό, δικά τους άτομα».

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στο «θέμα της ανάγκης οικονομικής ενίσχυσης και κάλυψης των μη ιατρικών εξόδων που προκύπτουν σε περιπτώσεις όπου ασθενείς και οι συνοδοί τους μεταβαίνουν στο εξωτερικό για τη λήψη ιατρικών υπηρεσιών» και σημείωσε ότι «ως ΟΣΑΚ, θα επιζητούμε πάντα τη στενή και αγαστή συνεργασία με το Ίδρυμα Χριστίνα Α. Αποστόλου, καθώς και με άλλους οργανισμούς που στόχο έχουν να προσφέρουν κοινωφελές έργο».

Ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Χριστίνα Α. Αποστόλου, βουλευτής Ανδρέας Αποστόλου είπε ότι «το Ίδρυμα έχει ανταποκριθεί θετικά μέχρι σήμερα σε 462 αιτήματα οικογενειών. Ένα μεγάλο, διαχρονικό κενό της Πολιτείας που καλούνται οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί αλλά κυρίως οι ίδιες οι οικογένειες να αναλάβουν, ένα βάρος άδικο και δυσβάσταχτο αφού μέσα στην αγωνία και το Γολγοθά που ανεβαίνουν οι οικογένειες αυτές αναγκάζονται να ανέβουν και ένα άλλο οικονομικό Γολγοθά» είπε και σημείωσε πως χαρακτήρισε αυτό το κενό «ως μια από τις μεγαλύτερες αδικίες και αδυναμίες των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας».

Όπως είπε ο κ. Αποστόλου «τους τελευταίους μήνες τόσο στο Υπουργείο Υγείας όσο και στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας βρήκα πόρτες ανοικτές» και ευχαρίστησε τόσο την τέως Υπουργό Υγείας, τον νυν Υπουργό, την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας για τη στήριξη τους «στο Ιδρυμα και στους χρόνιους ασθενείς και στις οικογένειες τους» αλλά και την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας «για τη διαχρονική έγνοια, την αγωνία και τους αγώνες της για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπεία».

Αναφέρθηκε επίσης σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου με την οποία συζήτησαν «το θέμα και της εκπαίδευσης των παιδιών που διαμένουν για μήνες ή και χρόνια ακόμα στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους».

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, ο Έπαρχος Λάρνακας, εκπρόσωποι Κομμάτων, Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες της επαρχίας, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Κιτίου, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου «Ένα όνειρο μια ευχή», ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, βουλευτές και πλήθος κόσμου.

Send this to a friend