Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αυτά είναι τα σχέδια για το νέο Δημαρχείο Λάρνακας
Αυτά είναι τα σχέδια για το νέο Δημαρχείο Λάρνακας

Αυτά είναι τα σχέδια για το νέο Δημαρχείο Λάρνακας

Έπειτα από δύο και πλέον δεκαετίες η Λάρνακα θ’ αποκτήσει Δημαρχείο που ανταποκρίνεται στην ιστορία και τις ανάγκες της. Οι σχεδιασμοί για την ανάπλαση του χώρου του παλαιού νοσοκομείου είναι εντυπωσιακοί και περιλαμβάνουν πέραν από την αναπαλαίωση των εμβληματικών διατηρητέων κτισμάτων, τη δημιουργία νέων υποδομών, καθώς και της Πλατείας Δημαρχείου, που θ’ αποτελεί επίσης σήμα κατατεθέν για την πόλη.

Το νερό μπήκε στ’ αυλάκι για το νέο Δημοτικό Μέγαρο Λάρνακας, έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση, λόγω της κωλυσιεργίας του ΟΚΥπΥ, που έπρεπε να μετακινήσει τις υπηρεσίες υγείας του από τον χώρο τέλος του 2022. Τελικά οι υπηρεσίες του θα μεταφερθούν στον δεύτερο όροφο της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας το φθινόπωρο του 2024. Η πρόθεση του Δήμου Λάρνακας είναι να προκηρύξει διαγωνισμό για το έργο τέλος Μαρτίου, προκειμένου οι κατασκευαστικές εργασίες ν’ αρχίσουν αμέσως μετά την αποχώρηση των υπηρεσιών του ΟΚΥπΥ.

Στον χώρο, όπως φαίνεται και στα σχέδια που εξασφάλισε ο «Φ», θα γίνουν εργασίες ανάδειξης των διατηρητέων κτηρίων του 1934, που αποτελούν κληροδότημα της μεγάλης ευεργέτιδας της Λάρνακας, Ευανθίας Πιερίδου. Η αναπαλαίωση των κτηρίων, σύμφωνα με τον Δήμο Λάρνακας, θα γίνει στη βάση κριτηρίων που έθεσε το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως με στόχο τη διατήρηση του χαρακτήρα τους. Συγκεκριμένα θα γίνει αποκατάσταση της εξωτερικής τοιχοποιίας με στόχο να διατηρήσει την αρχική αυθεντική της μορφή και ανακατασκευή επιχρισμάτων.

Οι μεταγενέστερες προσθήκες στα βόρεια του παλαιού νοσοκομείου θα κατεδαφιστούν και θα δημιουργηθούν νέες υποδομές, με υλικά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, που θ’ αναδεικνύουν τα διατηρητέα κτήρια. Όλες οι πτέρυγες, εν τω μεταξύ, θα ενοποιηθούν μέσω ενός γυάλινου διώροφου κλειστού διαδρόμου.

Ο εξωτερικός χώρος σχεδιάστηκε με βάση το υφιστάμενο πράσινο, που βρίσκεται στον χώρο στάθμευσης του παλαιού νοσοκομείου. Συγκεκριμένα θα δημιουργηθεί πλατειακός χώρος με κήπο, χώρους πρασίνου, υδάτινες επιφάνειες, μοντέρνο αστικό εξοπλισμό, ενώ θα γίνει και νέα περίφραξη.

Το κόστος του έργου, που θα χρηματοδοτηθεί από τον Δήμο Λάρνακας, εκτιμήθηκε στα €6,6 εκατ.+ ΦΠΑ, ενώ η μελέτη έγινε από την εταιρεία Δημήτρης Μιχαήλ & Συνεργάτες Ε.Π.Ε., έπειτα από διαγωνισμό. Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν 24 μήνες.

Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες στον χώρο θα μεταστεγαστούν οι ακόλουθες υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας:

Χώρος Υποδοχής και χώρος γρήγορης εξυπηρέτησης δημοτών.

Γραφεία δημάρχου, αντιδημάρχου και δημοτικών Συμβούλων.

Αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου και υπόλοιπες αίθουσες συνεδριάσεων.

Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού.

Τεχνική Υπηρεσία.

Λογιστήριο και Τμήμα Φόρων.

Τμήμα Υγειονομείου και Τμήμα Καθαριότητας.

Πολιτιστική Υπηρεσία.

Τροχονομική Υπηρεσία.

Στον χώρο αναμένεται μετακινηθούν πάνω από 150 εργαζόμενοι στον Δήμο Λάρνακας, που θα συνενωθεί το καλοκαίρι με τα Λιβάδια και την Ορόκλινη στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σημειώνεται πως μετά την κατεδάφιση του παλαιού Δημαρχείου Λάρνακας λίγο μετά το 2000, οι πλείστες υπηρεσίες του Δήμου στεγάστηκαν σε πολυκατοικία στις Φοινικούδες, πάνω από ταχυφαγείο. «Το κτήριο αυτό δεν είναι αντιπροσωπευτικό της ιστορίας, του πολιτισμού και της νέας Λάρνακας που θέλουμε» ανέφερε ο δήμαρχος Λάρνακας, σημειώνοντας πως η δημιουργία του νέου Δημοτικού Μεγάρου, θα βάλει φρένο στην ταλαιπωρία των δημοτών που έψαχναν για χώρους στάθμευσης. Ο κ. Βύρας ανέφερε ακόμη πως ο στόχος είναι να μην αποκοπεί ούτε ένα δέντρο από τον χώρο του παλαιού νοσοκομείου.

Μεγάλες αλλαγές σ’ ολόκληρη την περιοχή

Το νέο Δημοτικό Μέγαρο θα βρίσκεται επί της λεωφόρου Γρίβα Διγενή/Γρ. Αυξεντίου, για την οποία υπάρχουν μεγαλεπήβολα σχέδια ανάπλασης, που θ’ αρχίσουν να υλοποιούνται την επόμενη διετία. Το πλάνο αφορά σε αναδιαμόρφωση ολόκληρης της λεωφόρου μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων, που ξεκινά από τον κυκλικό κόμβο του Metropolis mall και φτάνει μέχρι την Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης. Το έργο, που βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού, θα είναι πολεοδομικό και έχει αρχική εκτίμηση τα €8 εκατ.

Απώτερος στόχος είναι να εφαρμοστούν οι αρχές του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και να γίνει ένα βουλεβάρτο στην είσοδο της Λάρνακας, δηλαδή ένας άξονας με μεγάλα πεζοδρόμια, πλατείες και πολύ πράσινο. Στη λεωφόρο θα δημιουργηθούν επιπρόσθετα ποδηλατόδρομοι και λεωφορειολωρίδες, ενώ προβλέπεται και η φύτευση ψηλών δέντρων, που θα χρησιμοποιούνται ως σημεία σκίασης για τους περαστικούς.

Η μεγάλη μεταμόρφωση της πολυσύχναστης λεωφόρου θα γίνει στο πιο όμορφο σημείο της, από τον Δημοτικό Κήπο μέχρι το νέο Δημαρχείο και τις πλατείες Αλκής και Ακρόπολης, που θα ενοποιηθούν στα πλαίσια άλλου έργου. Οι αρχικοί σχεδιασμοί προβλέπουν τη δημιουργία ενός γραμμικού άξονα με πλατειακό χαρακτήρα, στον οποίο δεν θα κυριαρχεί η άσφαλτος. Σημειώνεται πως στην ίδια περιοχή δημιουργείται και το πάρκο Σαλίνα, που θα ενωθεί με τον Δημοτικό Κήπο. Σύμφωνα με Δήμο Λάρνακας το εν λόγω πάρκο, που θα διαθέτει μεγάλη λίμνη, θα παραδοθεί τον ερχόμενο Αύγουστο.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend