Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, το Bean Bar στηρίζει έμπρακτα τη Europa Donna Κύπρου
Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, το Bean Bar στηρίζει έμπρακτα τη Europa Donna Κύπρου

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, το Bean Bar στηρίζει έμπρακτα τη Europa Donna Κύπρου

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στις γυναίκες, ενώ εμφανίζεται μία στις τέσσερις ετήσιες περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως. Συνιστά την δεύτερη αιτία θανάτου στον ευρωπαϊκό πληθυσμό και την πρώτη ανάμεσα στους καρκινοπαθείς.

Τα στατιστικά στοιχεία αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της αυξημένης συχνότητας εμφάνισης της νόσου. Όπως προκύπτει, μία στις οκτώ περίπου γυναίκες στην Ευρώπη θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, το 2020 καταγράφηκαν περισσότερα από 355.000 περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Κύπρο, σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου, εντοπίζονται και καταγράφονται περίπου 700 νέα περιστατικά τον χρόνο στις γυναίκες και επτά στους άνδρες. Από αυτά, τα 70 αφορούν μη διηθητικούς καρκίνους.

Μελετώντας τα δεδομένα, καθίσταται ξεκάθαρο ότι δεν χωρεί κανένας εφησυχασμός. Γι αυτό και είναι σημαντικό να δίδεται εξίσου έμφαση στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών, στην πρόληψη αλλά και στην έγκαιρη διάγνωση, μέσω οργανωμένων πρωτοβουλιών και προγραμμάτων, που συμβάλλουν στη μεγαλύτερη προστασία του πληθυσμού.

Κατά γενική ομολογία, τα τελευταία χρόνια, έχουν καταγραφεί σημαντικά βήματα προόδου τόσο στο κομμάτι της ενημέρωσης και πρόληψης όσο και στα θέματα εξειδίκευσης και θεραπείας του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Στο πλαίσιο ευρωπαϊκών κατευθυντήριων οδηγιών αλλά και συντονισμένων εθνικών προσπαθειών, η Κύπρος έχει καταγράψει ουσιαστική πρόοδο στην εισαγωγή νέων ανιχνευτικών προγραμμάτων, στην επέκταση του ηλικιακού ορίου προληπτικών ελέγχων, καθώς και στην αναβάθμιση του διαθέσιμου εξοπλισμού.

Παράλληλα, εξαιρετικής σημασίας κρίνεται και η ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Όπως αποτυπώνει και η διεθνής έρευνα, η αύξηση της ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, τα δίκτυα υποστήριξης των δικαιωμάτων των πασχουσών, αλλά και η προώθηση της έρευνας αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της μάχης κατά της συγκεκριμένης ασθένειας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, κομβικής σημασίας είναι το έργο που προσφέρει για περισσότερα από 20 χρόνια η Europa Donna Κύπρου. Ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ταυτίσει το όνομά του με τη σταθερή και συντονισμένη παρέμβαση στον τομέα των γυναικολογικών μορφών καρκίνου, όντας μέλος της Europa Donna – The European Breast Cancer Coalition, που αποτελείται από 47 χώρες μέλη.

Η Europa Donna Κύπρου παρέχει πολυεπίπεδη υποστήριξη και συμβουλευτική σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού ή άλλη μορφή γυναικολογικού καρκίνου, ενώ παράλληλα προωθεί σθεναρά θέματα όπως τα δικαιώματα των ασθενών και η ενημέρωση του κοινού, συμβάλλοντας στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, αλλά και επιδιώκοντας την αύξηση της χρηματοδότησης της έρευνας σε αυτόν τον τομέα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το έργο της Οργάνωσης έχουν αγκαλιάσει μέσα στα χρόνια δεκάδες πολίτες, προσφέροντας δωρεές, χορηγίες και εθελοντική δράση.

Tην ουσιαστική αυτή αποστολή επέλεξε φέτος να στηρίξει και η αλυσίδα καφέ Bean Bar. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, το Bean Bar ενώνει δυνάμεις με τη Europa Donna Κύπρου. Συγκεκριμένα, το 10% των συνολικών πωλήσεων του Bean Bar κατά την εβδομάδα 4 με 10 Μαρτίου θα δοθεί στην Europa Donna Κύπρου, με στόχο τη στήριξη των γυναικών που μάχονται κατά του καρκίνου του μαστού. Με τη χαρακτηριστική ροζ κορδέλα και με το σύνθημα «Support Pink» να αναγράφονται στα ποτήρια μίας χρήσης της αλυσίδας, κατά την εβδομάδα διάρκειας της εκστρατείας, οι πελάτες των Bean Bar θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν κι εκείνοι αρωγοί στο σημαντικό έργο της οργάνωσης.

https://www.youtube.com/watch?v=dQUZvMg-kJ4

Η εκστρατεία του Bean Bar σηματοδοτεί μια ουσιώδη πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, το παράδειγμα της οποίας θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλοι οργανισμοί, με κοινό στόχο την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού.

 

Send this to a friend