Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πραγματοποιούνται σήμερα το απόγευμα τα αποκαλυπτήρια της ανάπλασης της ενορίας του Άη Γιάννη στη Λάρνακα
Πραγματοποιούνται σήμερα το απόγευμα τα αποκαλυπτήρια της ανάπλασης της ενορίας του Άη Γιάννη στη Λάρνακα

Πραγματοποιούνται σήμερα το απόγευμα τα αποκαλυπτήρια της ανάπλασης της ενορίας του Άη Γιάννη στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Έπειτα από περίπου εφτά χρόνια, επανέρχεται σε πορεία υλοποίησης ένα από τα πρώτα έργα υποδομής που είχε εξαγγείλει το νυν δημοτικό συμβούλιο της Λάρνακας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, η ανάπλαση της ενορίας του Αη Γιάννη. Ένα έργο που καθυστέρησε ένεκα των περίπλοκων εργασιών για την εγκατάσταση αποχετευτικού συστήματος και της ανακάλυψης σημαντικών αρχαιοτήτων στο υπέδαφος της περιοχής.

Ο Δήμος Λάρνακας ανακοίνωσε ότι έχει προγραμματιστεί δημόσια παρουσίαση του έργου την ερχόμενη Τετάρτη, 13 Μαρτίου (18.00), στον Αθλητικό Μορφωτικό Σύλλογο Αναγέννηση Αη Γιάννη, που βρίσκεται στον πυρήνα της ενορίας, σε μια τοποθεσία όπου προγραμματίζονται εκτεταμένες παρεμβάσεις και βελτιωτικές εργασίες για αναβάθμιση της παραδοσιακής και ιστορικής συνοικίας της πόλης.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η επικαιροποιημένη μελέτη του έργου, η οποία κατέστη αναγκαία λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που προέκυψαν έπειτα από την ανεύρεση των αρχαιοτήτων. Είναι ενδεικτικό, ότι η ανάπλαση του Αη Γιάννη, μιας ενορίας παραμελημένης, που παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης τις τελευταίες δεκαετίες, ξεκίνησε να σχεδιάζεται από το 2017, με την ολοκλήρωση, τότε, των πρώτων μελετών κι εγγράφων προσφορών.

Ωστόσο, τα χρόνια που πέρασαν και τα προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία άλλαξαν άρδην τα δεδομένα του έργου, με αποτέλεσμα ο Δήμος Λάρνακας να ζητήσει επικαιροποίηση των σχεδίων. Τα καινούργια σχέδια θα παρουσιαστούν ενώπιον των κατοίκων του Αη Γιάννη, οι οποίοι με τη σειρά τους θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πορεία υλοποίησης του έργου και για λεπτομέρειες όσον αφορά τις εργασίες που θα γίνουν.

 

Κονδύλι για απαλλοτριώσεις

————————————-

Ο Δήμος Λάρνακας έχει ήδη μεριμνήσει για τις απαλλοτριώσεις που απαιτούνται, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα με κονδύλι πέραν του μισού εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο εντάχθηκε στον προϋπολογισμό ανάπτυξης του δήμου για το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Με την ενεργοποίηση της νέας δομής της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα υποβληθεί καινούργιος προϋπολογισμός με νέο κονδύλι για το συγκεκριμένο έργο. Το ποσό των 534 χιλιάδων ευρώ θα διατεθεί για την διεκπεραίωση των απαραίτητων απαλλοτριώσεων, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται να προβλεφθεί δαπάνη για την έναρξη των πρώτων εργασιών.

Στον Δήμο Λάρνακας εκτιμούν πως εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η ανάπλαση του Αη Γιάννη μπορεί να ξεκινήσει εντός του τρέχοντος έτους. Οι απαλλοτριώσεις αφορούν σε ιδιωτικά τεμάχια από τα οποία διέρχονται δρόμοι. Κρίθηκαν αναγκαίες, ούτως ώστε να προχωρήσουν τα σχέδια ανάπλασης.

 

Τι περιλαμβάνει το έργο

——————————-

Η ανάπλαση του παραδοσιακού πυρήνα της ενορίας του Αη Γιάννη θα καταλαμβάνει έκταση περίπου 23.000 τ.μ. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την ανακατασκευή του οδοστρώματος των παρακείμενων δρόμων, πεζοδρομίων και της κεντρικής πλατείας με λιθόστρωτο και την τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης και σηματοδότησης. Προτείνεται ο επανασχεδιασμός του δημόσιου χώρου για τη δημιουργία κεντρικής πλατείας, η μετατροπή επιλεγμένων δρόμων σε πεζόδρομους και ο εμπλουτισμός της φυσικής βλάστησης της περιοχής.

Επιπρόσθετα, θα γίνουν ηλεκτρολογικές εργασίες για φωτισμό των δρόμων, των πεζοδρομίων, της πλατείας και νέοι χώροι στάθμευσης. Προβλέπονται, ακόμα, εργασίες για τοποθέτηση κατάλληλου αστικού εξοπλισμού και για εγκατάσταση υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

 

Send this to a friend