Συνέδριο για προώθηση της Λάρνακας ως επενδυτικού προορισμού
Συνέδριο με τίτλο «Λάρνακα – Ένα κρυμμένο στολίδι στη Μεσόγειο», διοργανώθηκε την Τρίτη το βράδυ σε ξενοδοχείο της πόλης, από τον βρετανο-κυπριακό Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Κύπρου, με στόχο να προωθηθεί η πόλη του Ζήνωνα ως επενδυτικός προορισμός και όχι μόνο.
Σε χαιρετισμό του ο Σάββας Κυριακίδης, ιδρυτής και Πρόεδρος του βρετανο – κυπριακού Συνδέσμου Επιχειρηματιών Κύπρου, ανέφερε ότι «στόχος του συνεδρίου, είναι να προωθήσουμε τη Λάρνακα ως μία ανερχόμενη δύναμη στην Κύπρο, αφού παίρνει τη σκυτάλη από άλλες πόλεις, μετά τη Λεμεσό και την Πάφο.
Θεωρούμε ότι άνετα μπορεί κάποιος τόσο από το νησί όσο και από το εξωτερικό να επενδύσει στην πόλη, που προσελκύει με τις ομορφιές της ακόμα και τους Λευκωσιάτες που κατά συρροή μετέβαιναν στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου».
Πρόσθεσε ότι «ανάμεσα στα θετικά της Λάρνακας είναι το παραλιακό μέτωπο, το οποίο είναι πλέον ένα πανέμορφο μέρος, ξεκινώντας από την παραλία των Φοινικούδων μέχρι και τη περιοχή Μακένζη.
Επίσης η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της πόλης είναι επίσης ένα σημείο που θα προσφέρει, μετά τα έργα που προγραμματίζονται στη περιοχή, υπέροχη θέα την οποία ένας εργαζόμενος και ένας επιχειρηματίας, χρειάζεται να έχουν αφού περνούν πολλές ώρες της ημέρας στο γραφείο τους».
Σημείωσε επίσης ότι «υπάρχει η ανάγκη να κρατηθεί ο χαρακτήρας αλλά και η παράδοση της Λάρνακας, αφού θεωρείται ένα πολύ σημαντικό προσόν τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους επισκέπτες».
Εξάλλου η Τίνα Πουλλίδη, εκπαιδευτικός, συν-διοργανώτρια του συνεδρίου είπε πως «οι πρόγονοί μας από τα αρχαία χρόνια είχαν ανακαλύψει τον εμπορικό χαρακτήρα της Λάρνακας και την είχαν καταστήσει ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου.
Η πόλη του Ζήνωνα ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Κύπρου και πρέπει για εμάς να λειτουργεί ως έμπνευση, αφού είναι γνωστή για την πλούσια ιστορία της και σήμερα συνδυάζει την εμπειρία του αρχαίου και σύγχρονου πολιτισμού», επεσήμανε.
Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας αναφέρθηκε σε ορισμένα χαρακτηριστικά της πόλης, όπως «το μεγαλύτερο παραλιακό μέτωπο, μήκους 75 χιλιομέτρων και στο γεγονός ότι είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου, με αεροδρόμιο, λιμάνι και μαρίνα και έχει πολύ εύκολη πρόσβαση στις υπόλοιπες πόλεις του νησιού”.
“Ακόμα η Λάρνακα διαθέτει φυσικές ομορφιές όπως η Αλυκή που είναι ένας φυσικός βιότοπος που χαρακτηρίζει την πόλη και αποτελεί ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, ενώ έχει πολύ όμορφες παραλίες, ορισμένες από τις οποίες έχουν βραβευθεί με τη Γαλάζια Σημαία, ακριβώς επειδή τα νερά τους είναι καθαρά και παρέχουν όλες τις διευκολύνσεις που πρέπει να έχει μια σύγχρονη οργανωμένη παραλία», επεσήμανε.
Ένα άλλο στοιχείο της Λάρνακας, πρόσθεσε, είναι το γεγονός ότι «βρίσκεται μεταξύ των 20 αρχαιότερων πόλεων στον κόσμο, οι οποίες κατοικούνται συνεχώς για αιώνες. Στη Λάρνακα ο κόσμος ζει στον ίδιο τόπο για πάνω από 4 χιλιάδες χρόνια, ενώ την ίδια ώρα το Κάστρο της πόλης, το Αρχαιολογικό Μουσείο και τα άλλα αρχαιολογικά ευρήματα που συνεχώς έρχονται στην επιφάνεια, καταστούν την πόλη ένα ζωντανό Μουσείο», ανέφερε.
Επεσήμανε τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε η Λάρνακα να καταστεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2030 εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «έχουμε πολύ καλές προοπτικές για να πάρουμε τον συγκεκριμένο τίτλο», ενώ προέβη σε απολογισμό των έργων που έγιναν στη πόλη για την περίοδο 2017 – 2023, παρουσιάζοντας τις δράσεις που έγιναν την τελευταία επταετία, αλλά και τον σχεδιασμό νέων έργων και ενεργειών.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, το οποίο όπως είπε σχεδιάζεται να μετατραπεί «σε έναν πολυσύνθετο λειτουργικό χώρο, που θα συνιστά το επίκεντρο εμπορικών, γραφειακών, τουριστικών χρήσεων και υπηρεσιών, ενώ θα συνδυάζει λειτουργίες σχετικά με την εκπαίδευση, τις τεχνολογίες και τον αθλητισμό».
Ακόμα αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιήθηκαν με το κόστος τους να ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ, μεταξύ των οποίων αντιπλημμυρικά έργα, η ανέγερση νέας Δημοτικής Αγοράς, η ανάπλαση οδών και διευκολύνσεων ΑΜΕΑ στο κέντρο της πόλης, η ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου, η δημιουργία του Πολυδύναμου Πολυχώρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας και του Πολυχώρου Δημιουργικότητας και Πολιτισμού, η ανάπλαση της αυλής και η αποκατάσταση μέρους του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχούρι, και το πάρκο Σαλίνα.
Στην παρουσίαση του ο Δήμαρχος Λάρνακας αναφέρθηκε και στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των οποίων η αποκατάσταση και αναδόμηση της πρώην κατοικίας Αστυνομικού Διευθυντή, η ανάπλαση και η βελτίωση δυτικού πεζοδρόμου της Λεωφόρου Αθηνών, η ανάπλαση της πλατείας Ακροπόλεως και Αλκής και η ανέγερση νέου Δημοτικού Μελάθρου Ευγηρίας.
Ειδική αναφορά έκανε ο Ανδρέας Βύρας και στο Δημοτικό Μέγαρο το οποίο θα γίνει στο χώρο του παλαιού Νοσοκομείου της πόλης, σημειώνοντας πως «θα είναι ένα Δημαρχείο που αξίζει σε μια πόλη με πάνω από τέσσερις χιλιάδες χρόνια ιστορία».
Εξάλλου ο Αγγελος Χατζηχαραλάμπους, Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) ανέφερε ότι «είναι πλέον κοινή αποδοχή πως η Λάρνακα έχει κάνει άλματα προόδου τόσο στην οικιστική ανάπτυξη, στις υπηρεσίες όσο και στην αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών.
Είναι γεγονός ότι αυτή η πόλη αποτελεί σημαντικό προορισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας τόσο από Κύπριους επιχειρηματίες όσο και από επιχειρηματίες από το εξωτερικό και αδιαμφισβήτητα, οι προβλέψεις για το μέλλον είναι ιδιαίτερα ευοίωνες για τη πόλη του Ζήνωνα», επεσήμανε.
Εχουμε υποχρέωση, συνέχισε «για εμάς τους ίδιους τους Λαρνακείς, να διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού όλα αυτά που κάνουν την πόλη μας ανθρώπινη και συνάμα ελκυστική. Υπάρχουν σαφώς και περιθώρια βελτίωσης και πιστεύω ότι βρισκόμαστε σ’ ένα κομβικό σημείο για ν’ αγγίξουμε το εξαίρετο στην ποιότητα ζωής» είπε, και σημείωσε ότι «γι αυτό τον λόγο χρειάζεται, χωρίς πειραματισμούς, αυτή η πορεία να συνεχιστεί με στόχο η Λάρνακα να καταστεί πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης».
Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΛ αναφέρθηκε και στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία «με τη σωστή της λειτουργία θα επηρεάσει προς το καλύτερο τα επίπεδα ποιότητας ζωής των κατοίκων. Η λειτουργία των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης σε κάθε επαρχία, χαρακτηρίζεται ως μία από τις σημαντικότερες εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στην Κύπρο, αφού θ’ αναβαθμίσει κομβικές υπηρεσίες που έχουν σχέση με τη δημόσια υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομική ανάπτυξη», επεσήμανε.
Σημειώνεται ότι το συνέδριο παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, Βουλευτές και επιχειρηματίες τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.