Home ΛΑΡΝΑΚΑ Στο κενό το αίτημα της Δρομολαξιάς για περιφερειακό σχολείο
Στο κενό το αίτημα της Δρομολαξιάς για περιφερειακό σχολείο

Στο κενό το αίτημα της Δρομολαξιάς για περιφερειακό σχολείο

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Δεν προχωρεί το αίτημα του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού, για ανέγερση περιφερειακού σχολείου στην περιοχή που να εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες και των γύρω κοινοτήτων, εν’ όψει της ενοποίησης, που θα προκύψει από την μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η θέση του Υπουργείου Παιδείας ως προς το πιο πάνω αίτημα είναι αρνητική, κάτι που προκύπτει από την απάντηση της υπουργού Αθηνάς Μιχαηλίδου σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση που υπέβαλε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Νίκος Κέττηρος, ζητώντας ενημέρωση αναφορικά με τους σχεδιασμούς του αρμόδιου υπουργείου ως προς τη δημιουργία περιφερειακής σχολικής μονάδας στο Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού.

Όπως σημειώνει στην απαντητική της επιστολή η κ.Μιχαηλίδου, ημερομηνίας 16 Φεβρουαρίου 2024, την δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός στο υπουργείο για ανέγερση νέου σχολείου στην περιοχή. «Η ανέγερση περιφερειακού σχολείου στον Δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού δεν περιλαμβάνεται στους μεσοπρόθεσμους προγραμματισμούς του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας», ξεκαθάρισε η Υπουργός Παιδείας.

Περαιτέρω, η Α. Μιχαηλίδου παρέθεσε στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν σχεδιασμοί, τουλάχιστον για τα προσεχή χρόνια, για ίδρυση καινούργιου σχολείου στην περιοχή. Και τούτο, όπως σημειώνει, επειδή το Υπουργείο Παιδείας, μετά από έρευνα που διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης για τις ανάγκες της περιοχής, ζήτησε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως να αποχαρακτηρίσει το χώρο που είχε επιλεγεί για την ανέγερση νέου σχολείου.

Στη συνέχεια, όμως, έπειτα από αίτημα της Σχολικής Εφορίας Δρομολαξιάς- Μενεού και του Δήμου Δρομολαξιάς-Μενεού για ανέγερση λυκείου, με βάση τα νέα δεδομένα και τις αναπροσαρμογές στις Εκπαιδευτικές Περιφέρειες Μέσης Εκπαίδευσης, το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως να διατηρήσει τους εν λόγω δεσμευμένους χώρους ως ζώνες για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ωστόσο, η Αθηνά Μιχαηλίδου κατέστησε σαφές ότι αυτή η κίνηση έγινε με το βλέμμα στο μέλλον, τονίζοντας ότι στο παρόν στάδιο δεν τίθεται θέμα ανέγερσης νέου σχολείου στην περιοχή Δρομολαξιάς.

 

Αύξηση πληθυσμού

————————–

Ο Δήμος Δρομολαξιάς – Μενεού ζητά τη δημιουργία περιφερειακού σχολείου στην περιοχή του, καθότι με την ενοποίηση που προβλέπεται στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο πληθυσμός του νέου δήμου θ’ αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα, δε, με επίσημα στοιχεία, οι κοινότητες που θα ενοποιηθούν στο Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού, δηλαδή το Κίτι, τα Περβόλια και η Τερσεφάνου, θεωρούνται, την δεδομένη στιγμή, από τις πιο ραγδαία οικιστικά αναπτυσσόμενες περιοχές της Κύπρου. Ως εκ τούτου, τα επόμενα χρόνια οι εκπαιδευτικές ανάγκες της γύρω περιοχής λογικά θ’ αυξηθούν.

Send this to a friend