Βγάζουν εκτός λαϊκών αγορών τους εμπόρους, φωνάζουν για το νέο νομοσχέδιο
Σωρεία αντιδράσεων από παραγωγούς και εμπόρους, έφερε το τροποποιητικό νομοσχέδιο αναθεωρημένο κείμενο, που ρυθμίζει την λειτουργία των λαϊκών αγορών. Το νέο νομοσχέδιο βγάζει εκτός λαϊκών αγορών τους εμπόρους, ενώ θέτει περιορισμούς και στα προϊόντα που θα διατίθενται στις αγορές.
Μιλώντας στην κάμερα του Alpha έμποροι στην λαϊκή αγορά έκαναν λόγο για ένα παράλογο νομοσχέδιο και διερωτήθηκαν πως οι ίδιοι θα αποζημιωθούν καθώς μετά από μια πολύχρονη εμπειρία στις λαϊκές, τους βγάζουν στην ανεργία.
Το νομοσχέδιο έγινε για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα συγκεκριμένων ατόμων. Πιστεύω ότι το 80% των παραγωγών που είναι στην λαϊκή αγορά αυτή διαφωνούν με το εν λόγω νομοσχέδιο.
Πιστεύω ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι παράλογο, λόγω του ότι εμείς είμαστε στην λαϊκή αγορά πάνω από 60 χρόνια. Βάζαμε τόσα χρόνια κοινωνικές ασφαλίσεις για τόσα χρόνια, τώρα που θέλουν να φύγουμε ποιος θα μας αποζημιώσει;
Υπάρχουν όμως και αυτοί που διαφοροποιούνται από τις πιο πάνω απόψεις.
Σε άλλες χώρες στις λαϊκές υπάρχει ποικιλία και ο κόσμος έχει επιλογή. Στην Κύπρο το περιορίσαμε λίγο γιατί οι περισσότεροι εκμεταλλεύονται την κατάσταση.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους σημείωσε πως στην λαϊκή αγορά βρίσκονται παραγωγοί από όλη την Κύπρο που προσφέρουν φρέσκα προϊόντα στους καταναλωτές. Οι τιμές που διατίθενται, μάλιστα, είναι φθηνότερες κατά 20 – 25% σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά της Κύπρου.
Όπως εξήγησε στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο πρόεδρος της επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, Γιαννάκης Γαβριήλ, εξήγησε πως στην υφιστάμενη νομοθεσία υπάρχει μια πρόνοια που περιλαμβάνει και τους πλανοδιοπώλες, οι οποίοι θα μπορούν να εξασκούν το επάγγελμα τους μέχρι την συνταξιοδότηση τους. Μια πρόνοια που δεν περιλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση.
Η επιτροπή Γεωργίας της Βουλής έχει αποταθεί στη Νομική Υπηρεσία προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο αυτό είναι νομικά ορθό ή όχι έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου.
Από την μια δεν πρέπει να θυματοποιείται κόσμος. Από την άλλη όμως στόχος της λαϊκής αγοράς είναι ο καταναλωτής να μπορεί να αγοράσει απευθείας από τον παραγωγό τα προϊόντα του σε χαμηλότερες τιμές.
Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Βάση του νέο νομοσχέδιου οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν μόνο με την συμμετοχή των παραγωγών και όχι των εμπόρων. Μεταξύ άλλων τίθενται περιορισμοί και για τα προϊόντα που θα πρέπει να διατίθενται στη λαϊκή αγορά. Τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να πληρούν τους όρους ποιότητας, υγιεινής, ασφάλειας καθώς και τις προδιαγραφές εμπορίας των τροφίμων που προβλέπονται στη σχετική ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
Εντός της λαϊκής αγοράς, ο παραγωγός δύναται να πωλεί τα ακόλουθα προϊόντα:
(α) προϊόντα φυτικής παραγωγής που χρησιμοποιούνται ως τρόφιμα, περιλαμβανομένων και των προϊόντων που συλλέγονται από τη φύση π.χ. μανιτάρια,
(β) κομμένα άνθη και φυτά γλάστρας,
(γ) μεταποιημένα προϊόντα, τα οποία προκύπτουν από τη μεταποίηση των προϊόντων που αναφέρονται στην παράγραφο
Σημειώνεται ότι, τόσο οι βασικές πρώτες ύλες, µε εξαίρεση το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύδι, το σιτάρι και το αλεύρι, όσο και το ίδιο το μεταποιημένο προϊόν, είναι παραγωγής και παρασκευής του ιδίου του παραγωγού που τα διαθέτει στη λαϊκή αγορά,
(δ) σαλιγκάρια, άγρια ή εκτροφής,
(ε) μέλι και άλλα προϊόντα της μέλισσας,
(στ) αυγά,
(ζ) κρασί και οινοπνευματώδη ποτά. Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι τόσο οι βασικές πρώτες ύλες, όσο και το ίδιο το μεταποιημένο προϊόν, είναι παραγωγής και παρασκευής του ιδίου του παραγωγού που το διαθέτει στην λαϊκή αγορά.
(η) Φρέσκα ψάρια,
(θ) μεταποιημένα προϊόντα ζωικής προέλευσης ιδίας παραγωγής. Τόσο οι βασικές πρώτες ύλες, µε εξαίρεση το κρέας για παρασκευή αλλαντικών, όσο και το ίδιο το μεταποιημένο προϊόν, πρέπει να είναι παραγωγής και παρασκευής του ιδίου του παραγωγού που το διαθέτει στη λαϊκή αγορά.
(ι) Βιολογικά προϊόντα, πρωτογενή ή/και μεταποιημένα, που εμπίπτουν στις κατηγορίες που αναφέρονται στις παραγράφους
(α) έως (θ) ανωτέρω, νοουμένου ότι ο παραγωγός τοποθετεί σε αυτά την προβλεπόμενη από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 σήμανση και αναρτά σε περίοπτη θέση το Πιστοποιητικό Βιολογικής Παραγωγής που εκδίδει ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης που τον ελέγχει και τον πιστοποιεί.
Πηγή: alphanews