Home ΛΑΡΝΑΚΑ Τη Δευτέρα συνεδριάζει το Δ.Σ. Λάρνακας για το Παττίχειο Πάρκο
Τη Δευτέρα συνεδριάζει το Δ.Σ. Λάρνακας για το Παττίχειο Πάρκο

Τη Δευτέρα συνεδριάζει το Δ.Σ. Λάρνακας για το Παττίχειο Πάρκο

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να γίνουν τροποποιήσεις στ’ αρχικά σχέδια του έργου «Αναδιαμόρφωση του Παττίχειου Πάρκου», παρά τη μεγάλη λίμνη της αλυκής, το οποίο οι τοπικές αρχές επιδιώκουν να μετατρέψουν στο μεγαλύτερο πάρκο στην Κύπρο, με κόστος πέραν των πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, με την έναρξη των πρώτων κατασκευαστικών εργασιών υπήρξαν αντιδράσεις από δημότες και οργανωμένα σύνολα, με αποτέλεσμα την ερχόμενη Δευτέρα (26/2) το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας να συνεδριάζει εκτάκτως για τον θέμα αυτό, εξετάζοντας σοβαρά πλέον την πιθανότητα να γίνουν ορισμένες αλλαγές.


Το βράδυ της Πέμπτης (22/2) πραγματοποιήθηκε δημόσια παρουσίαση του έργου μπροστά σε μεγάλο αριθμό διαμαρτυρόμενων δημοτών, στην πλειοψηφία τους κατοίκων της γύρω περιοχής, στον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας.

Οι πολίτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να σταματήσουν τις εργασίες που εκτελούνται, εξού και σε κάποια σημεία της παρουσίασης υπήρξε ένταση. Στην δημόσια παρουσίαση του έργου έδωσε το παρών της και αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων. Οι διαμαρτυρόμενοι έκαναν λόγο για καταστροφή του περιβάλλοντος σε μια περιοχή που εμπίπτει στο Δίκτυο Natura 2000, γι’ αυτό και ζήτησαν την αναστολή των εργασιών και ταυτόχρονα τη διενέργεια μελέτης επιπτώσεων για το περιβάλλον καθώς και μελέτη οικολογικής αξιολόγησης.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε την περιοχή του Παττίχειου Πάρκου ως «έναν ευρωπαϊκό χώρο προστασίας της φύσης», προσθέτοντας ότι με βάση τη νομοθεσία έπρεπε να είχε γίνει πλήρης μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον και οικολογική αξιολόγηση προτού ξεκινήσουν τα έργα.

«Δυστυχώς, ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον, ούτε οικολογική αξιολόγηση. Εμείς εισηγηθήκαμε στον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσουν άμεση αναστολή των έργων και διενέργεια μελέτης για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον», επισήμανε.

Οι φωνές διαμαρτυρίας αφορούν, κυρίως, την κατασκευή πίστας για τροχοσανίδες, γηπέδων καλαθόσφαιρας, την κατασκευή μεγάλων αναψυκτήριων και την επέκταση του χώρου στάθμευσης σε βάρος του περιβάλλοντος. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε πως έχουν καταγραφεί όλες οι απόψεις των διαμαρτυρομένων και ότι έχει οριστεί συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.

Ήδη, ο κ.Βύρας επικοινώνησε το πρωί της Παρασκευής με το Τμήμα Περιβάλλοντος και ζήτησε γραπτώς τη θέση του, κατά πόσο θα έπρεπε να είχε προηγηθεί μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον. Ανάλογα της απάντησης που θα λάβει ο Δήμος Λάρνακας, θα πάρει και τις ανάλογες αποφάσεις κατά τη συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου της ερχόμενης Δευτέρας.

 

 

 

Send this to a friend