Home ΛΑΡΝΑΚΑ Σε βάθος χρόνου τα έργα προστασίας παραλιών στην επαρχία Λάρνακας
Σε βάθος χρόνου τα έργα προστασίας παραλιών στην επαρχία Λάρνακας

Σε βάθος χρόνου τα έργα προστασίας παραλιών στην επαρχία Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ούτε ένα ευρώ δεν έχει συμπεριληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 για έργα προστασίας των παραλιών στις κοινότητες Μενεού, Μαζωτού, Αγίου Θεοδώρου, Κιτίου και Ορμήδειας. Και τούτο, διότι υπολείπεται ακόμα η διενέργεια των απαραίτητων μελετών από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, η ολοκλήρωση των οποίων δεν αναμένεται πριν το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Αυτά αναφέρει σ’ επιστολή του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, απαντώντας στον βουλευτή Λάρνακας Χρίστο Ορφανίδη, ο οποίος ζήτησε κοινοβουλευτική ενημέρωση για το ποσό που προβλέπεται, με βάση τον προϋπολογισμό του 2024, για τις πέντε υπό αναφορά κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας, όσον αφορά την κατασκευή έργων προστασίας και βελτίωσης των παραλιών τους. Στην απαντητική του επιστολή, ημερομηνίας 29 Ιανουαρίου 2024, ο Αλέξης Βαφεάδης αναφέρει ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων εκπονεί τις μελέτες για προστασία και βελτίωση των παράκτιων περιοχών από το ακρωτήριο Κίτι μέχρι το αεροδρόμιο Λάρνακας και από το ακρωτήριο Δόλος (επαρχία Λεμεσού) μέχρι τις εκβολές του ποταμού Τρέμιθου, εντός των οποίων εμπίπτουν, μεταξύ άλλων, και οι κοινότητες Μενεού, Μαζωτού, Αγίου Θεοδώρου και Κιτίου.


Ο υπουργός σημειώνει ότι έχουν ετοιμαστεί οι μελέτες υπαλλακτικών λύσεων κι έχει επιλεγεί η βέλτιστη λύση, για την οποία ετοιμάστηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η έγκριση ή η απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα καθορίσει το χώρο και τον αριθμό των έργων προς υλοποίηση. «Η εξέταση των μελετών υπολογίζεται να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 και νοουμένου ότι θα υπάρξει θετική απόφαση από την Περιβαλλοντική Αρχή, τότε η ολοκλήρωση των μελετών εκτιμάται ότι θα γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2025.

Όσον αφορά την κοινότητα της Ορμήδειας, η μελέτη προστασίας και βελτίωσης που είχε ετοιμάσει το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει απορριφθεί από τις αρχές των Βρετανικών Στρατιωτικών Βάσεων Δεκέλειας», καταλήγει στην επιστολή του ο κ.Βαφεάδης. Ο υπουργός επισημαίνει ότι με βάση τα πιο πάνω δεν έχει συμπεριληφθεί οποιαδήποτε πρόνοια στον προϋπολογισμό του 2024 για κατασκευή έργων προστασίας και βελτίωσης των ακτογραμμών στις εν λόγω κοινότητες.

Στα Περβόλια

——————–    

Στο μεταξύ, στην θαλάσσια περιοχή Περβολιών είναι σ’ εξέλιξη για σκοπούς καταπολέμησης της διάβρωσης η κατασκευή εννέα κυματοθραυστών (η Β΄ φάση των έργων), που αναμένεται να είναι έτοιμοι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ήδη, στο πλαίσιο της Α΄ φάσης κατασκευάστηκαν στα Περβόλια έξι κυματοθραύστες.

Ο γραμματέας του Κ.Σ. Περβολιών Χριστόφορος Παντελή δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι στην περιοχή «Άμμος», όπου έγιναν οι έξι κυματοθραύστες, υπάρχει μια πολύ όμορφη αμμώδης παραλία πλάτους 20-25 μέτρων. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι υπάρχει πρόβλημα στην άλλη πλευρά της ακτής του Φάρου, όπου η άμμος «εξαφανίζεται», κατά την έκφρασή του, και συσσωρεύονται κοχύλια. «Το πρόβλημα γίνεται πιο σοβαρό εξαιτίας της άρνησης της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας να μας παραχωρήσει άδεια ώστε να μαζέψουμε τα κοχύλια εν’ όψει και της καλοκαιρινής περιόδου», συμπλήρωσε.

Ο κ.Παντελή είπε ότι η μελέτη που διεξάγεται από τα Δημόσια Έργα, η οποία καλύπτει την ακτή από το ακρωτήριο Κίτι μέχρι το αεροδρόμιο Λάρνακας (για την οποία κάνει αναφορά στην επιστολή του ο Α. Βαφεάδης), συμπεριλαμβάνει και την κοινότητα Περβολιών και προνοεί την κατασκευή 15 κυματοθραυστών.

 

Send this to a friend