Home ΛΑΡΝΑΚΑ Το αδιέξοδο του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα και η μεγάλη εικόνα – Ποιοι απέρριψαν την πρόταση του κόμματος για τη δημαρχία
Το αδιέξοδο του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα και η μεγάλη εικόνα – Ποιοι απέρριψαν την πρόταση του κόμματος για τη δημαρχία

Το αδιέξοδο του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα και η μεγάλη εικόνα – Ποιοι απέρριψαν την πρόταση του κόμματος για τη δημαρχία

Το παρασκήνιο της πρότασης του κόμματος προς τον Γιώργο Κάρουλλα

Σε Οδύσσεια εξελίχθηκε για τον ΔΗΣΥ η προσπάθεια εξεύρεσης υποψήφιου δημάρχου για τη Λάρνακα, με το κόμμα της Δεξιάς να βρίσκεται σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο, με μεγάλο κίνδυνο την ενδυνάμωση του ΕΛΑΜ σε τοπικό επίπεδο, αφού είναι το μοναδικό κόμμα που σήμερα διεκδικεί τη δημαρχία απέναντι στον υποψήφιο της Αριστεράς.

Παρότι έγιναν κρούσεις προς συγκεκριμένα κομματικά στελέχη, ώστε να κατέλθουν ως υποψήφιοι δήμαρχοι στην πόλη του Ζήνωνα, ωστόσο δεν κατέστη εφικτό να εξευρεθεί το πρόσωπο που θα διεκδικήσει εκ μέρους του ΔΗΣΥ τη δημαρχία. Οι λόγοι είναι ότι ο Ανδρέας Βύρας θεωρείται αδιαμφισβήτητο φαβορί και κανένας δεν επιθυμεί να υποστεί μια εκλογική ήττα, ενώ δεν υπάρχει από πλευράς επιχειρηματιών που ανήκουν στη Δεξιά διάθεση να υποστηρίξουν τον υποψήφιο δήμαρχο του ΔΗΣΥ. Η πλειοψηφία των μεγάλων επιχειρηματιών της Λάρνακας έχει ήδη επιλέξει τον υποψήφιο που θα στηρίξει για τη δημαρχία της πόλης και είναι ο Ανδρέας Βύρας.

Τέσσερις σταθμοί και ένα αδιέξοδο

Ο πρώτος σταθμός της Οδύσσειας του ΔΗΣΥ ήταν ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ Ανδρέας Τταουξιής, ο οποίος έγινε αποδέκτης και απέρριψε πρώτος την πρόταση της ηγεσίας του κόμματος για να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος.

Ο δεύτερος σταθμός ήταν ο πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ Γιώργος Χατζηγεωργίου στον οποίο ασκήθηκαν έντονες πιέσεις ώστε να αποδεχτεί την πρόταση για να είναι υποψήφιος δήμαρχος Λάρνακας. Οι πληροφορίες του politis.com.cy αναφέρουν ότι ο κ. Χατζηγεωργίου ενδιαφερόταν για τις ευρωεκλογές και όχι για τις δημοτικές εκλογές. Ως εκ τούτου, απάντησε αρνητικά στην εισήγηση του κόμματος για τη δημαρχία της Λάρνακας.

Ο τρίτος σταθμός στην Οδύσσεια του ΔΗΣΥ ήταν ο Γιώργος Λυσανδρίδης ο οποίος είναι και ο πρώτος επιλαχών βουλευτής του ΔΗΣΥ στην Αμμόχωστο. Ούτε και ο κ. Λυσανδρίδης αποδέχθηκε την πρόταση της ηγεσίας του κόμματος, με αποτέλεσμα να αναζητηθεί άλλο πρόσωπο από τα στελέχη του ΔΗΣΥ.

Οι διαβουλεύσεις εντός της ηγεσίας του κόμματος οδήγησαν στην απόφαση να γίνει εισήγηση προς τον βουλευτή Αμμοχώστου και αντιπρόεδρο του ΔΗΣΥ Γιώργο Κάρουλλα. Οι πληροφορίες του politis.com.cy αναφέρουν ότι αρχικά αποδέχτηκε την πρόταση ο Γιώργος Κάρουλλας και είπε το «ναι» ενώπιον αρκετών κομματικών στελεχών σε γεύμα που ακολούθησε εκδήλωση της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα. Μάλιστα το κόμμα ήταν έτοιμο να προβεί σε σχετική ανακοίνωση αλλά δεν το έπραξε διότι ο κ. Κάρουλλας ζήτησε να περιμένουν μέχρι την επόμενη μέρα. Το γεύμα των στελεχών ήταν την προηγούμενη ακριβώς ημέρα της συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος όπου θα γινόταν ψηφοφορία για το ευρωψηφοδέλτιο. Αυτός ήταν ο λόγος που η πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου εισηγήθηκε στο Πολιτικό Γραφείο το όνομα του Γιώργου Κάρουλλα για τη δημαρχία της Λάρνακας. Δεν επρόκειτο για λάθος χειρισμό εκ μέρους της Αννίτας Δημητρίου, όπως έχει γραφτεί σε ορισμένα ΜΜΕ, αλλά για ανακοίνωση μιας συμφωνίας που είχε επιτευχθεί την προηγούμενη ημέρα. Αν και η πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν θέλησε να αποκαλύψει τους λόγους για τους οποίους είχε προβεί σε αυτή την εισήγηση, αναλαμβάνοντας το κόστος της υποτιθέμενης αποτυχίας στη διαχείριση του θέματος της δημαρχίας. Εκείνο που συνέβη πραγματικά ήταν ότι ο κ. Κάρουλλας αποφάσισε την επόμενη ημέρα να αποσύρει το ενδιαφέρον του, αφήνοντας εκτεθειμένη την πρόεδρο του κόμματος.

Η μεγάλη εικόνα και οι μικρές ατζέντες

Πάντως η ηγεσία του κόμματος δείχνει αποφασισμένη ως προς την προσπάθεια εξεύρεσης υποψήφιου δήμαρχου Λάρνακας, διότι επιθυμεί όπως το κόμμα έχει τη δική του φωνή και παρουσία στις δημαρχιακές εκλογές στην πόλη του Ζήνωνα. Γνωρίζει τις αντικειμενικές δυσκολίες αλλά δεν θεωρεί ότι η συμμετοχή σε μια εκλογική αναμέτρηση κρίνεται από τις πιθανότητες επιτυχίας. Η ηγεσία του κόμματος αντιλαμβάνεται πλήρως τα δεδομένα που υπάρχουν στη Λάρνακα και για αυτό αναζητά τον υποψήφιο ανάμεσα στα κομματικά στελέχη διότι θεωρεί πως θα λειτουργήσει ο κομματικός πατριωτισμός και όχι το προσωπικό συμφέρον. Το ερώτημα είναι ποιος τελικά αξιωματούχος ή στέλεχος του κόμματος θα βάλει τα συμφέροντα της παράταξης πάνω από τα προσωπικά θέλω και επιθυμίες σε μια τόσο δύσκολη περίοδο. Υπό αυτές τις περιστάσεις, το στοίχημα δεν είναι η δημαρχία της πόλης αλλά διαφύλαξη του κύρους της παράταξης και η εναλλακτική επιλογή για τους Συναγερμικούς της πόλης.

Το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι η υπέρβαση που καλείται να κάνει η Αννίτα Δημητρίου από κάποιους παρατηρητές και σχολιαστές των εξελίξεων στη Λάρνακα. Το θέμα είναι ότι υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κενό ως προς τη δεξιά ψήφο της πόλης, το οποίο θα καλύψει στο τέλος το ΕΛΑΜ.

Ήδη έχει εξαγγείλει υποψηφιότητα ο βουλευτής του ΕΛΑΜ στη Λάρνακα, Σωτήρης Ιωάννου, ο οποίος θα διεκδικήσει στο τέλος και τις ψήφους των Συναγερμικών της πόλης που δεν θα έχουν άλλη επιλογή πέραν ενός υποψηφίου που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ. Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση για τον ΔΗΣΥ αφού υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος της διαρροής ψηφοφόρων που ενδεχομένως να μην επιστρέψουν πίσω στο κόμμα. Αυτή είναι και η μεγάλη εικόνα που δεν φαίνεται να βλέπουν τοπικά στελέχη του ΔΗΣΥ Λάρνακας και ορισμένοι αξιωματούχοι του κόμματος οι οποίοι θα μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος μιας τόσο δύσκολης εκλογικής μάχης για το καλό της παράταξης.

Πηγή: Πολίτης

Send this to a friend