Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Καταπέλτης η Ελεγκτική Υπηρεσία για τον «Άμμο του Καμπούρη»
Καταπέλτης η Ελεγκτική Υπηρεσία για τον «Άμμο του Καμπούρη»

Καταπέλτης η Ελεγκτική Υπηρεσία για τον «Άμμο του Καμπούρη»

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Δικαιωμένο δηλώνει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα, που κατήγγειλε ότι έγιναν στην παραλία «Άμμος του Καμπούρη», στην Αγία Νάπα, ένα θέμα που, όπως επισημαίνει, ανέδειξε και για το οποίο κυνηγήθηκε και απειλήθηκε.

Με αφορμή την τελευταία έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Κάβο Γκρέκο, το κίνημα υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του πως από το 2016 είχε καταγγείλει τις παρανομίες που έλαβαν χώρα στην συγκεκριμένη ακτή και ότι παρά τις απειλές που εκτοξεύτηκαν εναντίον του, εντούτοις συνέχισε να ζητά την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Τα συμπεράσματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, όπως αυτά καταγράφονται στην έκθεσή της, είναι ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος τροποποίησε τους νομικά δεσμευτικούς όρους της αρχικής του έκθεσης για το Κάβο Γκρέκο και ειδικότερα για την περιοχή «Άμμος του Καμπούρη», αυξάνοντας τον συντελεστή δόμησης, τους αριθμούς ορόφων και το ύψος κτηρίων, χωρίς να τεκμηριώσει την απόφασή του με νέα επιστημονικά δεδομένα.

Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρει, επίσης, ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν έλαβε υπόψη την επίσημη πρόταση του Τμήματος Αλιείας για επέκταση της ΕΖΔ Κάβο Γκρέκο, προκειμένου να προστατευθεί το είδος προτεραιότητας “Monachus monachus” (μεσογειακή φώκια) που αναπαράγεται στην εν λόγω περιοχή.

«H παράκτια λωρίδα μεταξύ Κέρμια – Άμμου του Καμπούρη προστέθηκε το 2015 στη ΖΕΠ Κάβο Γκρέκο ως μέτρο αντιστάθμισης της μη αναστρέψιμης απώλειας των οικοτόπων του είδους Charadrius leschenaultii στη γειτονική ΖΕΠ της Αγίας Θέκλας, η οποία καταργήθηκε προκειμένου να γίνει η ανάπτυξη της μαρίνας Αγ. Νάπας.

Η μεταφορά οικοτόπου, εγχείρημα πρωτότυπο για τα κυπριακά δεδομένα, φαίνεται να έχει αποτύχει, διότι η μέχρι τώρα παρακολούθηση στο Κάβο Γκρέκο δείχνει εξαιρετικά χαμηλούς πληθυσμούς του είδους αυτού και δεν διαφαίνεται καμία αυξητική τάση. Συνεπώς, το Τμήμα Περιβάλλοντος και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, ως οι αρμόδιες αρχές, έχουν νομική υποχρέωση να προβούν σε διορθωτικές δράσεις», επισημαίνεται στην έκθεση.

Περαιτέρω, η Ελεγκτική Υπηρεσία τονίζει ότι η Δήλωση Πολιτικής Αγίας Νάπας του 2017 δεν υποβλήθηκε σε διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης, αλλά ούτε και σε διαδικασία ΕΟΑ, κατά παράβαση των διατάξεων της Οδηγίας 2001/42/ΕΚ σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων (Οδηγία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης) και της Οδηγίας των Οικοτόπων.

Όσον αφορά τις Εκθέσεις Συσσωρευτικών Επιπτώσεων του Τμήματος Περιβάλλοντος (αρχική και συμπληρωματική) για το Κάβο Γκρέκο, αυτές δεν πληρούν τα κριτήρια ΕΟΑ βάσει του άρθρου 6.3 της Οδηγίας των Οικοτόπων, αφού δεν περιέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες που να αποδεικνύουν πέραν πάσας εύλογης επιστημονικής αμφιβολίας, την έλλειψη επιπτώσεων των προτεινόμενων έργων στον σχετικό προστατευόμενο τόπο.

 

Send this to a friend