Home ΛΑΡΝΑΚΑ Επιτέλους, παραδίδεται η ξύλινη αποβάθρα παρά τη μαρίνα Λάρνακας (φώτο)
Επιτέλους, παραδίδεται η ξύλινη αποβάθρα παρά τη μαρίνα Λάρνακας (φώτο)

Επιτέλους, παραδίδεται η ξύλινη αποβάθρα παρά τη μαρίνα Λάρνακας (φώτο)

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Στην τελική ευθεία βρίσκονται τα έργα αποκατάστασης και συντήρησης της διατηρητέας αποβάθρας παρά τη μαρίνα Λάρνακας. Η διαχειρίστρια εταιρεία, Kition Ocean Holdings, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η παράδοση του πρώτου σημαντικού ορόσημου, όπως το χαρακτηρίζει, στο πλαίσιο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας, που είναι η αναβάθμιση της ιστορικής ξύλινης διατηρητέας αποβάθρας.

 

 

 

Η εταιρεία σημειώνει ότι η πορεία υλοποίησης των εργασιών ανάπλασης και δομικής ενίσχυσης της διατηρητέας αποβάθρας, βάσει της πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας, πρόκειται να παραδοθεί εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος, δηλαδή τον ερχόμενο Απρίλιο, παρόλο που η παράδοση του συγκεκριμένου έργου έχει ήδη πάρει αρκετές αναβολές.


Η ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας αναφέρει ότι από το 2020, όταν έγινε η ανάθεση της ανάπλασης και λειτουργίας του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, η Kition Ocean Holdings ξεκίνησε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο ταξίδι σχεδιασμού για την στρατηγική επέκταση, εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση μιας από τις πιο εμβληματικές περιοχές του νησιού, μέρος της οποίας είναι και η ιστορική αποβάθρα.

«Με χρονικό ορίζοντα διαρκούς ανάπτυξης τα επόμενα 15 χρόνια, το έργο έχει σχεδιαστεί για να μεταμορφώσει την περιοχή σε μια πρωτοποριακή ανάπτυξη παραλιακού μετώπου μικτής χρήσης, που θα περιλαμβάνει την προέκταση της μαρίνας, οικιστικές μονάδες, γραφεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετερίες, εμπορικά καταστήματα και δημόσιους χώρους αναψυχής και ψυχαγωγίας», τονίζει η Kition.

Οι όροι της Πολεοδομίας

————————————    

Σε σχέση με την ανάπλαση της ξύλινης αποβάθρας, ο επενδυτής επισημαίνει ότι το έργο έγινε με ακρίβεια στους όρους, που καθόρισε το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λάρνακας.

Συγκεκριμένα, οι εργασίες αφορούσαν την αφαίρεση όλων των ξένων αντικειμένων ως μέρος της διαδικασίας καθαρισμού, τη συντήρηση κι ενίσχυση του υπάρχοντος μεταλλικού σκελετού της αποβάθρας, την αντικατάσταση των οξειδωμένων τμημάτων καθώς και τη συντήρηση και ανακατασκευή του ξύλινου πατώματος, με αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων, κατ’ υπόδειξη κι έγκριση του Τμήματος Πολεοδομίας.

Επίσης, έγινε συντήρηση και ανακατασκευή του κτηρίου «Ναυτίλος», συντήρηση του υφιστάμενου κάγκελου και των φωτιστικών, αποκατάσταση και συντήρηση του αυθεντικού ιστορικού γερανού και των δύο ιστορικών φάρων. Τοποθετήθηκε, ακόμα, νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση κι έγινε αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Να σημειωθεί, ότι στ’ αρχικά σχέδια που είχε παρουσίασε η Kition περιλαμβανόταν η πλήρης αντικατάσταση του ξύλινου πατώματος. Ωστόσο, οι εργασίες αρκέστηκαν στην αντικατάσταση μονάχα των φθαρμένων τμημάτων έπειτα από υπόδειξη του Κλάδου Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Τμήμα Πολεοδομίας).

«Η ολοκλήρωση του έργου αναβάθμισης της ιστορικής αποβάθρας θα συμβάλει στην περαιτέρω αναζωογόνηση του κέντρου και των υποδομών της πόλης, ενώ παράλληλα αποτίνει φόρο τιμής στο παρελθόν της, καθώς η αρχική της κατασκευή χρονολογείται από το 1878.

Η δεκαετία του 1970 σηματοδότησε μία ακόμη σημαντική περίοδο στην ιστορία της αποβάθρας, με την επέκταση της, αντανακλώντας την εξέλιξη της ναυτιλιακής ταυτότητας της Κύπρου.

Η έμφαση στην αποβάθρα που δόθηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού το 1977 υπογράμμισε περαιτέρω τη σημασία της στο τουριστικό προϊόν της χώρας.

Η Kition Ocean Holdings δεσμεύεται με σεβασμό στη διατήρηση της ιστορικότητας του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, ενώ παράλληλα επιδιώκει την αναβάθμιση της περιοχής, που θα της επιτρέψει να εισέλθει σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας», καταλήγει η διαχειρίστρια εταιρεία.

 

Send this to a friend