Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Στα 85 της κατάφερε να αποφοιτήσει, από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου (βίντεο)
Στα 85 της κατάφερε να αποφοιτήσει, από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου  (βίντεο)

Στα 85 της κατάφερε να αποφοιτήσει, από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου (βίντεο)

Πρότυπο ζωής αποτελεί η κυρία Δέσποινα Τσικουρή από τον κάτω Αμίαντο, η οποία, στα 85 της κατάφερε να αποφοιτήσει, από τη Φιλοσοφική Σχολή του πανεπιστημίου Κύπρου, κάνοντας το παιδικό της όνειρο πραγματικότητα, ενώ από Σεπτέμβρη ξεκινά και μεταπτυχιακό!

Η κ. Τσικουρή μίλησε στη δημοσιογράφο του ALPHA Μαρία Ανδρονίκου, ούσα πλέον πτυχιούχος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας και αποδεικνύοντας πως τα όνειρα δεν έχουν ημερομηνία λήξης, καθώς η ίδια κατάφερε να κάνει πραγματικότητα το δικό της 68 χρόνια μετά.

«Ήταν επιθυμία δική μου από την παιδική μου ηλικία να σπουδάσω. Το 1956 που τέλειωσα το Λανίτειο εν με έστειλε ο παπάς μου λόγω των συνθηκών της εποχής και έτσι έμεινε η πίκρα μέσα στην ψυχή μου και πήγα τώρα και έβγαλα την…»

Στην ερώτηση για το τι τη δυσκόλεψε περισσότερο κατά την περίοδο των σπουδών της ή απάντηση ήρθε αμέσως, με την ίδια να αναφέρει πως τα Λατινικά ήταν ένα μάθημα που όταν η ίδια φοιτούσε στο Γυμνάσιο δεν υπήρχε.

«Ήμουν η  μόνη που εν ήξερα λατινικά τώρα που μπήκα στο πανεπιστήμιο και βασανίστηκα πολλά να τα κάμω.»

Ο δρόμος προς το όνειρο
Όπως εξηγεί η 85χρονη Δέσποινα Τσικουρή, όταν μπήκε στο Πανεπιστήμιο εγκατέλειψε κάθε άλλη οικιακή εργασία, καθώς προτεραιότητά της ήταν πλεόν το διάβασμα.

Όσον αφορά τις σχέσεις που δημιούργησε στη σχολή, αυτές εξακολουθούν να είναι άριστες και όπως αναφέρει έζησε μια φοιτητική ζωή με τα όλα της.

«Έγινα η γιαγιά τους. Εσυζητούσαμε τα παντα και προπαντων τα προβλήματα τους. Άμαν ετυχαινε έφκαινα βέβαια, σε κανένα καφέ, επίναμε καφέ εκουβεντιάζαμε και επηγαίναμε πίσω.»

Σύντομα, αναμένεται μάλιστα να φορέσει την τήβεννο της και να καταχειροκροτηθεί στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ωστόσο οι στόχοι και τα όνειρά της δεν τελειώνουν εδώ, καθώς τώρα συνεχίζει και με μεταππτυχιακό, με τη γιαγιά Δέσποινα να είναι η απόλυτη απόδειξη πως όσο κι αν γεράσει το σώμα η ψυχή παραμένει νέα και ακμαία, και πως εναπόκειται στον καθένα αν θα την αφήσει να μαραθεί ή όχι.

«Όσοι έχουν κάποια επιθυμία και είναι καημός της ψυχής από την παιδική τους ηλικία να πάσιν να το κάμουν και να μη σκεφτούν τις δυσκολίες. Οι δυσκολίες είναι για να τις ξεπερνούμε όχι για τις φοβόμαστε.»

Δείτε το ρεπορτάζ της Μαρίας Ανδρονίκου:

Πηγή: alphanews

Send this to a friend