Home ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΕΚ Παύλος Κοντίδης, Κάλια Αντωνίου, Άρης και Ολυμπιάδα Νεάπολης οι κορυφαίοι για το 2023! Δεύτερη η Πετρολίνα ΑΕΚ
Παύλος Κοντίδης, Κάλια Αντωνίου, Άρης και Ολυμπιάδα Νεάπολης οι κορυφαίοι για το 2023! Δεύτερη η Πετρολίνα ΑΕΚ

Παύλος Κοντίδης, Κάλια Αντωνίου, Άρης και Ολυμπιάδα Νεάπολης οι κορυφαίοι για το 2023! Δεύτερη η Πετρολίνα ΑΕΚ

Ο ιστιοπλόος Παύλος Κοντίδης, η κολυμβήτρια Κάλια Αντωνίου, ο Άρης Λεμεσού και η Ολυμπιάδα Νεάπολης είναι οι κορυφαίοι για το 2023, όπως αποκαλύφθηκε στη 51η Γιορτή των Αρίστων της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ), η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης ήταν οι επερχόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες «Παρίσι 2024» και η προσπάθεια των Κύπριων αθλητών για να διακριθούν στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος απέστειλε την ομιλία του μέσω βίντεο λόγω υποχρεώσεων που δεν επέτρεπαν την παρουσία του στη Γιορτή, ανακοίνωσε ότι μετά από δικές του ενέργειες και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, θα δοθεί επιπλέον χορηγία προς τους αθλητές στον δρόμο για το Παρίσι.

Την ευθύνη για την παρουσίαση της βραδιάς είχαν η Μαρίνα Αργυρού, μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΚ, και ο δημοσιογράφος του ΡΙΚ, Γιώργος Σωκράτους.

Πριν από τις απονομές, ως ελάχιστος φόρος τιμής, έγινε αναφορά σε έναν σπουδαίο αθλητή, προπονητή και άνθρωπο, που χάσαμε πριν από λίγες μέρες. Τον Κωνσταντίνο Σταθελάκο, τον Oμοσπονδιακό προπονητή στις ρίψεις και πρώην πρωταθλητή της σφυροβολίας, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ενόσω βρισκόταν σε προετοιμασία με την ομάδα του στη Νότια Αφρική.

Με τα χρώματα της Κύπρου, ο Σταθελάκος δήλωνε πάντα παρών στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, με αποκορύφωμα της καριέρας του, τη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου. Τον αποχαιρετούμε, με την ευχή, που σίγουρα θα είναι και δική του, οι αθλητές του, να μας κάνουν περήφανους το καλοκαίρι στους Ολυμπιακούς.

Τίμησαν με την παρουσία τους

Την Γιορτή των Αρίστων τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, οι Υπουργοί Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου, Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης, Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης, Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου και ο υφυπουργός τουρισμού Κώστας Κουμής. Παρόντες επίσης οι βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων Σάβια Ορφανίδου, Νίκος Τορναρίτης, Χρίστος Χριστοφίδης, Μαρία Βασιλειάδου, Αλέκος Τρυφωνίδης, Γιώργος Σολωμού, η επίτροπος ισότητας των φύλων Τζόζη Χριστοδούλου, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης και ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους.

Από δημοσιογραφικής πλευράς, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της AIPS Europe κ. Charles Camenzuli, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος και τα μέλη

του Δ.Σ. του ΠΣΑΤ κ.κ. Κώστας Αλεξόπουλος, Μάνος Χρυσός, Γιώργος Τραπεζανίδης και Βασίλης Μάστορας. Οι πρώην πρόεδροι της ΕΑΚ κ.κ. Παναγιώτης Φελλούκας, Σάββας Κοσιάρης, Ζαχαρίας Κυριάκου και ο πρόεδρος της ΕΣΚ κ. Γιώργος Φράγκος.

Από τον συνδιοργανωτή ΚΟΑ, παρευρέθηκαν ο νέος πρόεδρος Γιάννης Ιωάννου, η αντιπρόεδρος Κάλλη Χατζηιωσήφ, τα μέλη του Δ.Σ., καθώς και τα μέλη του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου, με τον Ανδρέα Μιχαηλίδη -μάλιστα- να λαμβάνει τιμητική βράβευση από την ΕΑΚ, αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του προέδρου Ηρόδοτου Μιλτιάδους στην έναρξη της τελετής. Παρόντες επίσης οι πρώην πρόεδροι του ΚΟΑ, Δήμος Γεωργιάδης, Πάμπος Στυλιανού, Κλέα Παπαέλληνα, Κλεάνθης Γεωργιάδης, Νίκος Καρτακούλλης.

Παρούσα όλη η αθλητική ηγεσία, με τον πρόεδρο ΚΟΕ Γιώργο Χρυσοστόμου και το Ε.Σ., ο πρόεδρος ΚΕΠΕ Ανδρέας Καμαρλίγγος με το Ε.Σ., και πρόεδροι και εκπρόσωποι αθλητικών ομοσπονδιών.

Παρόντες επίσης η πρόεδρος Cyta Μαρία Τσιάκκα, ο αντιπρόεδρος Cyta Σπύρος Πετούσης, η αντιπρόεδρος ΡΙΚ Χριστίνα Σαρρή και οι γενικοί διευθυντής του ΚΟΑ και του ΡΙΚ, Μαίρη Παπαμιλτιάδη και Θανάσης Τσώκος αντίστοιχα. Από δημοσιογραφικής πλευράς, παρευρέθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Γιώργος Φράγκος, και οι πρώην πρόεδροι ΕΑΚ Σάββας Κοσιάρης, Παναγιώτης Φελλούκας, Ζαχαρίας Κυριάκου (επίσης, δήμαρχος Έγκωμης).

Το Αριστείο

Η πιο σημαντική στιγμή στη βραδιά ήταν η παράδοση του Αριστείου της ΕΑΚ, η οποία έγινε από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου και τον Πρόεδρο της ΕΑΚ Ηρόδοτο Μιλτιάδους, στον Αντώνη Δράκο, έναν άνθρωπο-κόσμημα στον χώρο του αθλητισμού, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του κυρίως με τον στίβο. Το Αριστείο της ΕΑΚ δίνεται από το 1979 και αποτελεί την ανώτατη αθλητική διάκριση στην Κύπρο.

Οι χορηγοί

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι για να προχωρήσει η ΕΑΚ στην πραγματοποίηση της 51ης Γιορτής των Αρίστων, πολύτιμη ήταν η στήριξη που είχε κι αυτή τη χρονιά από τους χορηγούς και υποστηρικτές της, τους οποίους και ευχαριστούμε ξανά.

Τον Μέγα Χορηγό ΟΠΑΠ Κύπρου.

Τους Χρυσούς Χορηγούς και Υποστηρικτές Cytavision, Unicars, Τράπεζα Κύπρου.

Τους Χορηγούς και Υποστηρικτές Hercules, Psaltis Auto Parts, CNP CYPRIALIFE, Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ, Carlsberg.

Τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ), υπό την αιγίδα του οποίου βρίσκεται η τελετή.

Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) για την τηλεοπτική παραγωγή και μετάδοση.

Το χορηγό φιλοξενίας Altius Boutique Hotel.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την καταμέτρηση της ψηφοφορίας των κορυφαίων.

Οι κορυφαίοι του 2023

Η ανάδειξη των κορυφαίων έγινε βεβαίως μετά από ψηφοφορία ανάμεσα στα μέλη της ΕΑΚ, με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας να είχε και φέτος την ευθύνη για την

καταμέτρηση των ψήφων, πιστοποιώντας με αυτό τον τρόπο την καθαρότητα της διαδικασίας ανάδειξης των κορυφαίων.

Κορυφαίος ο Παύλος Κοντίδης

Από το 2012 όταν αναδείχθηκε πρώτη φορά Αθλητής της Χρονιάς, ο Παύλος Κοντίδης βρίσκεται ανελλιπώς στην κορυφαία πεντάδα και φέτος κέρδισε το έπαθλο για ένατη φορά στην καριέρα του. Άλλες δυο φορές ήταν δεύτερος (2020, 2022) και μία τρίτος (2016).

Κατά το 2023 ο Παύλος Κοντίδης κέρδισε τρία χάλκινα μετάλλια στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Ανδόρα της Ιταλίας, στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Ιέρ της Γαλλίας και στο Test Event των Ολυμπιακών Αγώνων «2024» στη Μασσαλία. Ήταν, επίσης, έκτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Χάγης, όπου εξασφάλισε και την Ολυμπιακή κάρτα για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024».

Δεύτερος κορυφαίος για το 2023 είναι ο Μίλαν Τραΐκοβιτς που, μεταξύ άλλων, πήρε το αργυρό στους 3ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στην Πολωνία. Βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και πέμπτη συνολικά στην πρώτη πεντάδα (σ.σ. το 2016 ήταν πρώτος).

Τρίτος είναι ο Γιώργος Αχιλλέως, ο οποίος από το 1998 οπότε και ψηφίστηκε πρώτη φορά, βρίσκεται για 21η φορά (!) ανάμεσα στους πέντε κορυφαίους (σ.σ. 2007, 2010 και 2020 ήταν Κορυφαίος Αθλητής της Κύπρου). Το 2023 κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Αλμάτι του Καζακστάν, ενώ είχε άλλες δύο συμμετοχές σε τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο μικρότερος της παρέας, Ιωσήφ Κεσίδης, ο οποίος για πρώτη φορά ψηφίστηκε στην κορυφαία πεντάδα, ήταν τέταρτος. Κατά την περσινή χρονιά ανέβηκε στο δεύτερο σκαλοπάτι του βάθρου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20, ενώ η ρίψη του στα 71,43μ. ήταν η κορυφαία επίδοση στον κόσμο στην ηλικιακή κατηγορία Κ20.

Πέμπτος ψηφίστηκε ο Ηλίας Γεωργίου, στη δεύτερη παρουσία του στους κορυφαίους πέντε (σ.σ. πέρσι ήταν δεύτερος). Κορυφαία του στιγμή το 2023 η πρώτη θέση στο μονόζυγο στο Κύπελλο Τσάλεντζ.

Back-to-Back η Κάλια Αντωνίου

Στις γυναίκες, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η πρώτη δυάδα παραμένει η ίδια. Η κολυμβήτρια Κάλια Αντωνίου ψηφίστηκε ως η Κορυφαία Αθλήτρια και ως δεύτερη η αθλήτρια του στίβου Ολίβια Φωτοπούλου.

Οι δυο τους είναι και οι μοναδικές από την πρώτη πεντάδα με προηγούμενη παρουσία στην τελική πεντάδα των κορυφαίων αθλητριών, στην οποία για το 2023 βρίσκονται άλλες τρεις αθλήτριες του στίβου.

Η Κάλια Αντωνίου έστειλε με βίντεο το μήνυμά της, καθώς βρίσκεται στην Αθήνα. Το 2023 στην Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα πήρε δυο χάλκινα στα 50μ. ελεύθερο και 100μ. ελεύθερο, ενώ εντυπωσίασε στους ΑΜΚΕ, κατακτώντας επτά μετάλλια,

τέσσερα χρυσά και τρία αργυρά, τα περισσότερα απ’ όλους τους αθλητές/τριες, όλων των χωρών.

Η Ολίβια Φωτοπούλου διακρίθηκε επίσης στους ΑΜΚΕ με τρία μετάλλια, ένα χρυσό και δυο αργυρά. Σημαντικότερη διάκριση και το αργυρό μετάλλιο στα 200μ στους 3ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στην Πολωνία, ενώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας έφτασε μέχρι τα ημιτελικά.

Τρίτη ψηφίστηκε η Έλενα Κουλιτσένκο, που έγινε η πρώτη αθλήτρια που κατέκτησε Χρυσό μετάλλιο για την Κύπρο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών. Ακόμη, είχε προκριθεί στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, ενώ στην Πανεπιστημιάδα στην Κίνα πήρε το αργυρό μετάλλιο.

Τέταρτη ψηφίστηκε η Βαλεντίνα Σάββα. Η νεαρή αθλήτρια κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20, ήταν τρίτη στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα, ενώ σε αγώνες στην Κύπρο έκανε την κορυφαία επίδοση σε επίπεδοU20 με 67,73μ.

Τέλος, πέμπτη κατετάγη η Ναταλία Χριστοφή, σε μια χρονιά-ορόσημο για την ίδια, αφού κατάφερε να γίνει η πρώτη αθλήτριά μας που έτρεξε κάτω από τα οκτώ δευτερόλεπτα στον κλειστό (7.92) και κάτω από τα 13 δεύτερα στον ανοικτό (12.84) καταρρίπτοντας και τα δικά της παγκύπρια ρεκόρ στα 60μ. εμπόδια κλειστού και 100μ. εμπόδια ανοικτού. Πρώτευσε στο Βαλκανικό πρωτάθλημα ενώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πήγε στα ημιτελικά.

Άρης και Ολυμπιάδα Νεάπολης

Στις ομαδικές κατηγορίες, στην κατηγορία των ανδρών την πρωτιά πήρε ο Άρης, ο οποίος «έγραψε» με χρυσά γράμματα το 2023 στα κιτάπια της ιστορίας του. Στέφθηκε για πρώτη φορά πρωταθλητής και κατέγραψε την παρθενική του παρουσία σε ευρωπαϊκούς ομίλους, συμμετέχοντας σε αυτούς του Εuropa League.

Στη δεύτερη θέση της κατηγορίας ήταν η Πετρολίνα ΑΕΚ που έκανε το νταμπλ την περίοδο 2022-23, κατακτώντας τόσο το πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας όσο και το κύπελλο και αγωνίστηκε, επίσης, στους ομίλους του FIBA Europe Cup. Στην τρίτη θέση ψηφίστηκε η πετοσφαιρική Ομόνοια που επίσης έκανε νταμπλ, ενώ είχε αξιοπρόσεκτη παρουσία στο CEV Challenge Cup της σεζόν 2022-23.

Στις γυναίκες, η πρωταθλήτρια πετόσφαιρας – για δεύτερη φορά στην ιστορία της – Ολυμπιάδα Νεάπολης κέρδισε την πρωτιά, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τις νταμπλούχες στο ποδόσφαιρο Απόλλων Ladies, που τις προηγούμενες τρεις χρονιές έπαιρναν το βραβείο της κορυφαίας ομάδας. Τρίτη κορυφαία ομάδα η Payabl. EKA ΑΕΛ (μπάσκετ), η οποία μετά από εφτά χρόνια επέστρεψε στην κορυφή της γυναικείας καλαθοσφαίρισης, παίρνοντας μάλιστα και τους δυο εγχώριους τίτλους.

Ποδοσφαιρικά Έπαθλα Cytavision

Τον τίτλο του MVP Ποδοσφαιριστή για το 2023 πήρε ο Αλεξάντερ Κακόριν του Άρη και της Cytavision MVP Ποδοσφαιρίστριας η Ειρήνη Μιχαήλ της Λευκοθέας. Με το ιστορικό Χρυσό Παπούτσι της ΕΑΚ τιμήθηκαν οι Ιωάννης Πίττα (λόγω της απουσίας

του στη Σουηδία, τον εκπροσώπησε ο πατέρας του, Πάμπος Πίττας), Ζάιρο και Ντιέγκο Ντορεγκαράι, που ήταν οι πρώτοι σκόρερ της σεζόν 2022-23, οι δυο πρώτοι στο α’ γκρουπ με 18 γκολ και ο τελευταίος στο β’ γκρουπ με 16.

Την Cytavision Κορυφαία Ενδεκάδα για το 2023 (σύστημα 4-3-3) αποτελούν οι: Βανά Άλβες (Άρης), Άνχελ Κρέσπο (ΑΠΟΕΛ), Γιόζεφ Κβίντα (Πάφος), Καζού (Άρης) Μούσα Ουαγκέ (Ανόρθωση), Ντάλσιο (ΑΠΟΕΛ), Κάρολ Στρούσκι (Άρης), Ιωάννης Κούσουλος (Ομόνοια), Αλεξάντερ Κακόριν (Άρης), Ζάιρο (Πάφος), Ανδρόνικος Κακουλλής (Ομόνοια).

Οι παραλήπτες των υπόλοιπων επάθλων

Όπως κάθε χρόνο, η ΕΑΚ τίμησε άτομα και οργανισμούς που πρόσφεραν με τη δράση τους στον Αθλητισμό. Πιο κάτω τα έπαθλα που δόθηκαν:

Έπαθλο ΟΠΑΠ Ήθους & Προσφοράς «Ιάσωνας Νικολάου»: Πανίκος Χαραλάμπους

Έπαθλο ΟΠΑΠ «Στέλιος Κυριακίδης»: Λίνος Γαβριήλ

Έπαθλο ΟΠΑΠ Μακρόχρονης και Εξαίρετης Προσφοράς: Ζανέτ Σωκράτους

Έπαθλo Unicars Μηχανοκίνητου Αθλητισμού: Αλέξανδρος Τσουλόφτας, Bλαδίμηρος Τζιωρτζής, Γιώργος Χριστοφόρου

Έπαθλο Unicars Special Olympics: Ομάδα Γυναικείας Ενοποιημένης (Unified) Καλαθόσφαιρας

Έπαθλο Bank of Cyprus Ανερχόμενα Ταλέντα: Ανδρέας Ποντίκης, Αδαμαντία Χριστοδουλίδη, Ντεμίρ Οζτοπράκ, Μάρκος Κοντόπουλος

Έπαθλο Hercules «Καρολίνα Πελενδρίτου» Κορυφαίοι Παρά-Αθλητές: Μαρία Μάρκου

Έπαθλο «Γυναίκα και Αθλητισμός – Μαριάννα Ζαχαριάδη» του ΚΟΑ: Φανή-Άννα Ποϊριάζη-Μαυρίδου

Πρεσβευτής Fair Play ΚΟΑ-ΚΟΕ: Γιώργος Χρυσοστόμου.

Tιμητικές διακρίσεις

Τέλος, η ΕΑΚ τίμησε τον ποδηλάτη Αλέξανδρο Αγρότη και την ιστιοπλόο Μαριλένα Μακρή, που μέσα από τη φιλανθρωπική δράση τους βοήθησαν συνανθρώπους μας, τους Κάλια Βασιλείου και Τάσο Σκαμπύλη που τερμάτισαν την καριέρα τους μετά από αρκετά χρόνια και τους διοργανωτές του Διεθνές Ράλλυ Κύπρος, το οποίο το 2023 διεξάχθηκε για 50ή φορά. Επιπλέον, τιμήθηκε η ιστορική ΠΑΕΕΚ, με αφορμή τη συμπλήρωσης 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε ξεκληριστεί με την απώλεια επτά αθλητών του μπάσκετ.

Send this to a friend