Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Την εμπλοκή Κύπριων στο κύκλωμα των εικονικών γάμων εξετάζει η Αστυνομία. Ήδη έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον συγκεκριμένου προσώπου, το οποίο φαίνεται να είναι ιδιοκτήτης τριών εκ των εταιρειών, που δηλώνονταν ως «εργοδότριες εταιρείες», των Ευρωπαίων πολιτών που έρχονταν στην Κύπρο, για να τελέσουν γάμους, με πρόσωπα από τρίτες χώρες.

Παράλληλα, στους φακέλους του Λειτουργού Μετανάστευσης φαίνεται ότι οι πλείστες «νύμφες» υπέγραφαν εξουσιοδότηση σε κάποιον Ελληνοκύπριο, τα στοιχεία του οποίου είναι γνωστά στους ανακριτές της υπόθεσης, προκειμένου να παραλαμβάνει τα έγγραφά τους από την Υπηρεσία Μετανάστευσης.

Η Αστυνομία αξιολογεί την εμπλοκή του ατόμου αυτού στην υπό διερεύνηση υπόθεση και θα του ληφθεί κατάθεση. Από τις μέχρι τώρα εξετάσεις προκύπτει ότι το υπό αναφορά πρόσωπο συνδέεται και με ασφαλιστική εταιρεία, από την οποία εκδόθηκε αριθμός ασφαλιστηρίων εγγράφων για Ευρωπαίους πολίτες που έφθασαν στο νησί για να τελέσουν γάμο.

Επιπρόσθετα, αναμένεται να ανακριθεί και πρόσωπο που εργάζεται σε δικηγορικό γραφείο, το οποίο φέρεται να μεσολάβησε για την τέλεση 70 εικονικών γάμων στο Δήμο Αραδίππου, από τους συνολικά 133 γάμους που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των ανακριτών.

Τα πιο πάνω αποκαλυπτικά στοιχεία κατατέθηκαν χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας από μάρτυρα της Αστυνομίας, στο πλαίσιο αίτησης ανανέωσης του διατάγματος κράτησης για άλλες οκτώ μέρες 13 αλλοδαπών, από την Ινδία, το Πακιστάν και την Μπαγκλαντές, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι ότι είχαν ενεργή ανάμειξη στο κύκλωμα τέλεσης εικονικών γάμων που αποκαλύφθηκε πρόσφατα μετά από συντονισμένες ενέργειες της Europol, σε συνεργασία με τις Αρχές Ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εναντίον τους εξετάζονται, μεταξύ άλλων, αδικήματα συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συμμετοχής σε παράνομη οργάνωση και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Περαιτέρω, στο δικαστήριο λέχθηκε ότι θα γίνουν εξετάσεις σε συγκεκριμένα ταξιδιωτικά γραφεία από τα οποία εκδίδονταν τα αεροπορικά εισιτήρια των Ευρωπαίων «συζύγων».

Από τον Νοέμβριο του 2020 είχε ληφθεί αλληλογραφία από τις πορτογαλικές αρχές που ανέφερε ότι γυναίκες και άντρες από την Πορτογαλία και την Λετονία ταξίδευαν στην Κύπρο και τελούσαν πολιτικούς γάμους με πολίτες τρίτων χωρών, κυρίως από Ινδία και Πακιστάν. Σκοπός ήταν οι αλλοδαποί να εξασφαλίσουν παραμονή στη Δημοκρατία και ακολούθως να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Εγκέφαλος» του κυκλώματος εικονικών γάμων θεωρείται ο Mohammad Nasir Khan, από την Ινδία, εναντίον του οποίου εκκρεμεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Η σύζυγος του, Katia Barbosa Moreira, από την Πορτογαλία, φέρεται να ήταν η στρατολόγος των «νυμφών» και των «γαμπρών». Συνελήφθη στο εξωτερικό και αναμένεται να εκδοθεί τις αμέσως προσεχείς μέρες στην Κύπρο για να οδηγηθεί κι αυτή ενώπιον της δικαιοσύνης.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακριθεί συνολικά 33 υποτιθέμενες «νύμφες» από Πορτογαλία και Λετονία. Σε παραδοχή προέβησαν και κάποιοι εκ των υπόδικων υπόπτων. Οι αλλοδαποί από τρίτες χώρες κατέβαλαν χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 5-10 χιλιάδες ευρώ για κάθε γάμο. Για τις ίδιες υποθέσεις καταζητούνται ακόμα 19 αλλοδαποί.

 

Send this to a friend