Ευρωπαϊκά προγράμματα της ΕΤΑΠ Λάρνακας για ενίσχυση της εξειδικευμένης εκπαίδευσης στον τουρισμό
ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Στην εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της εξειδίκευσης και στη βελτίωση των επαγγελματικών προσόντων στην τουριστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία, στοχεύει η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας, μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που συμμετέχει ως εταίρος.
Όπως έχει ανακοινωθεί, κατά το τρέχον έτος θα υλοποιηθούν πέντε προγράμματα Erasmus+, που αναμένεται να συνεισφέρουν στις ευρύτερες προσπάθειες ενίσχυσης της ποιότητας και της ανθεκτικότητας του τουρισμού και να προσφέρουν απτά θετικά αποτελέσματα για τον κλάδο στις συνεργαζόμενες χώρες.
Σε ανακοίνωσή της, η ΕΤΑΠ αναφέρεται λεπτομερώς στα προγράμματα αυτά, κάνοντας αρχή με το ESTour «Introducing Epidemic Safe Tourism – post-COVID recovery – to strengthen SMEs in the Hospitality Sector», το οποίο στοχεύει στην ενδυνάμωση των μικρομεσαίων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην μετά-πανδημική εποχή.
Στα πλαίσια του έργου θα δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πλαίσιο για βελτίωση των γνώσεων και δεξιοτήτων καθώς και για πιστοποίηση των εργαζομένων στον τομέα της φιλοξενίας σχετικά με τα νέα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας καθώς και τις καινούργιες ψηφιακές τεχνολογίες που αφορούν την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων των επιδημικών κρίσεων.
Το δεύτερο πρόγραμμα ονομάζεται ΜΑΑS “Match, Attain and Sustain: New Methods for Europe’s Job Brokers Supporting Tourism Businesses, Ukrainian Refugees, and Job Seekers”. Προνοεί την ανάπτυξη ψηφιακών βελτιωμένων τεχνικών, προσεγγίσεων και εργαλείων για κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας του τουριστικού τομέα μέσω της κατάρτισης ενδιάμεσων φορέων.
Ανάμεσα σε άλλα, θα δημιουργηθεί ένας πολύγλωσσος ηλεκτρονικός οδηγός και μια διαδραστική πλατφόρμα διαχείρισης εργασιών. Επιδίωξη του έργου είναι και η ένταξη Ουκρανών προσφύγων στον τουριστικό κλάδο. Στη βελτίωση της εκπαίδευσης και στην αύξηση της απασχόλησης φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τουρισμό αποσκοπεί το τρίτο πρόγραμμα με την ονομασία QUEST “Promoting Quality Internships in Sustainable Tourism and Cultural Heritage Management”.
Προϋποθέτει τη δημιουργία ενός καινοτόμου κι ευέλικτου προγράμματος κατάρτισης και μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης για φοιτητές κι εκπαιδευτές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και πρακτική εργασιακή εμπειρία. Συναφείς στόχους έχει και το πρόγραμμα Go4Vet, στα πλαίσια του οποίου οι εταίροι θα συνεργαστούν για να ενισχύσουν τις δυνατότητες των παροχών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης μέσω νέων συμφωνιών μάθησης σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους.
Το 5ο και τελευταίο πρόγραμμα ονομάζεται “Rural Women’s Club”, στο οποίο η τοπική εταιρεία τουρισμού συμμετέχει με τον Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας. Στοχεύει στην κατάρτιση γυναικών στις αγροτικές κοινότητες, ώστε να ενδυναμωθεί η δράση τους καλύπτοντας και τον τουριστικό τομέα μέσω της προσφοράς αυθεντικών εμπειριών προς τον επισκέπτη.