Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Ξεσηκώνονται και οι Κύπριοι αγρότες, ετοιμάζουν εκδήλωση διαμαρτυρίας
Ξεσηκώνονται και οι Κύπριοι αγρότες, ετοιμάζουν εκδήλωση διαμαρτυρίας

Ξεσηκώνονται και οι Κύπριοι αγρότες, ετοιμάζουν εκδήλωση διαμαρτυρίας

Στους δρόμους βρίσκονται τις τελευταίες μέρες οι αγρότες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ χθες οι Βρυξέλλες βρίσκονταν «υπό πολιορκία» ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Οι ευρωπαίοι αγρότες καλούν στους ηγέτες των 27 όπως δώσουν λύση στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν: Χρέη προς πανίσχυρους προμηθευτές αγροχημικών εταιρειών, τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων, τις εισαγωγές φθηνότερων ξένων προϊόντων και ένα σύστημα επιδοτήσεων που ευνοεί τους μεγαλύτερους παίχτες.

Λαμβάνοντας όλα τα πιο πάνω υπόψη σε εκδήλωση διαμαρτυρία ως ένδειξη συμπαράστασης κατέρχονται και οι Κύπριοι αγρότες. Εκδήλωση διαμαρτυρίας και συμπαράστασης προς τους Ευρωπαίους αγρότες οργανώνουν αύριο Σάββατο στις 10:00 το πρωί στο δρόμο Αμαργέτης- Στάτου Αγίου Φωτίου οι αγρότες της ορεινής Πάφου.


Μάλιστα δεν αποκλείεται παρόμοιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στους ευρωπαίους αγρότες να έχουμε και σε άλλες περιοχές της Κύπρου.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι Κύπριοι αγρότες. Όπως εξήγησαν στην εκπομπή Alpha Καλημέρα η Κύπρος δεν μπορεί εφαρμόσει τα μέτρα που επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης.

Εάν αυτές οι αποφάσεις υλοποιηθούν στη Κύπρο ο πρωτογενής τομέας θα κλείσει. Αν δεν ψεκάσεις με τα επιτρεπόμενα φάρμακα δεν μπορείς να παράγεις.

Την ίδια ώρα, μέσα από την πολιτική της πράσινης μετάβασης, αυξήθηκε σημαντικά και το κόστος καλλιέργειας, κάτι που επηρεάζει και την τσέπη του καταναλωτή. Όπως ανέφεραν, 40 κιλά λίπασμα από 15 ευρώ που στοίχιζε προηγουμένως, σήμερα κοστίζει 36 ευρώ, ένα λίτρο φάρμακο από 20 ευρώ σήμερα κοστίζει 80 ευρώ.

 

Send this to a friend