Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε χθες το απόγευμα, ποσότητα κάνναβης βάρους 3 κιλών και 200 γραμμαρίων περίπου.

Συγκεκριμένα, μέλη της ΥΚΑΝ ανέκοψαν σε περιοχή της Λάρνακας, αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε 28χρονος, με συνοδηγό 40χρονο και οι δύο κάτοικοι Λάρνακας. Ο 28χρονος οδηγός προσπάθησε να διαφύγει, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητό του να συγκρουστεί με προπορευόμενο λεωφορείο, καθώς επίσης και με υπηρεσιακά οχήματα της αστυνομίας και ακολούθως να ακινητοποιηθεί.

Σε έρευνα που ακολούθησε, εντός του χώρου αποσκευών εντοπίστηκαν δύο νάιλον συσκευασίες που περιείχαν ποσότητα κάνναβης, βάρους 3 κιλών και 220 γραμμαρίων περίπου. Τόσο ο 28χρονος, όσο και ο 40χρονος συνελήφθησαν αρχικά για αυτόφωρα αδικήματα και τέθηκαν υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, για έκδοση διαταγμάτων προσωποκράτησής τους.

 

Άκρως αποκαλυπτικά στοιχεία ακούστηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας κατά τη διαδικασία προφυλάκισης των 11 υπόπτων, από την Ινδία, το Πακιστάν και την Μπαγκλαντές, σε σχέση με το κύκλωμα τέλεσης εικονικών πολιτικών γάμων μ’ έδρα την Κύπρο, το οποίο εξαρθρώθηκε έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση της Europol.

Οι ύποπτοι θα παραμείνουν υπό κράτηση με διάταγμα του δικαστηρίου μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου. Όπως κατέθεσε ο επικεφαλής των ανακρίσεων εκ μέρους του ΤΑΕ Λάρνακας, τα τελευταία 3-4 χρόνια υποψήφιοι «γαμπροί» και «νύμφες» από την Πορτογαλία και τη Λετονία πηγαινοερχόντουσαν στο νησί με σκοπό να τελέσουν εικονικούς γάμους με άτομα τρίτων χωρών.

Σκοπός του κυκλώματος των εικονικών γάμων ήταν η διευκόλυνση της παράνομης παραμονής υπηκόων τρίτων χωρών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χρέωση για κάθε εικονικό πολιτικό γάμο κυμαινόταν από πέντε έως δέκα χιλιάδες ευρώ και οι γάμοι αυτοί έγιναν στα δημαρχεία Αραδίππου, Λειβαδιών και Λευκωσίας.

Παραλήφθηκαν οι φάκελοι συνολικά 133 γάμων. Από αυτούς, οι 107 έγιναν στο δημαρχείο Αραδίππου, ένας στο δημαρχείο Λειβαδιών και 25 στο δημαρχείο Λευκωσίας. Από τις εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι αλλοδαποί που τελούσαν γάμους, παρίσταντο και ως μάρτυρες σε άλλους γάμους που ακολουθούσαν τον δικό τους. Δηλαδή, γαμπροί και μάρτυρες στους πολιτικούς γάμους ανταλλάζονταν μεταξύ τους…

Από τις μέχρι σήμερα εξετάσεις της Αστυνομίας προκύπτει ότι η παράνομη οργάνωση λειτουργούσε υπό τύπο «πυραμίδας». Δηλαδή, η στρατολόγος εντόπιζε υποψήφιες «νύμφες» για τις οποίες συνήθως λάμβανε προμήθεια 500 ευρώ για την κάθε μία. Οι «νύμφες» καλούνταν με τη σειρά τους να βρουν άλλες γυναίκες που επιθυμούσαν να τελέσουν γάμο. Για κάθε γάμο που τελούσαν λάμβαναν προμήθεια. Το ίδιο ίσχυε και στις περιπτώσεις των υποψήφιων «γαμπρών».

Στο δικαστήριο αναφέρθηκε, επίσης, ότι για την υπόθεση των εικονικών γάμων έχουν ανακριθεί 33 «νύμφες» από την Πορτογαλία και τη Λετονία, ενώ το ανακριτικό έργο είναι τεράστιο, αφού εκτός των άλλων εξετάσεων, αναμένεται να ληφθούν πέραν των 150 καταθέσεων.

Καταζητούνται ακόμα 19 αλλοδαποί εναντίον των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, ενώ καταζητείται και συγκεκριμένο αλλοδαπό πρόσωπο, ο οποίος θεωρείται ο κύριος ύποπτος για την τέλεση των εικονικών γάμων.

Να σημειωθεί, ότι για τις ίδιες υποθέσεις έχουν γίνει συλλήψεις και στην Πορτογαλία. Ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει μία σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο κύκλωμα των εικονικών γάμων να είχαν εμπλοκή και Κύπριοι υπήκοοι.

 

 

Send this to a friend