Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Άλλο ένα έργο τρισδιάστατης εικονικής αναστήλωσης αρχαίων μνημείων προστίθεται στο χαρτοφυλάκιο της ομώνυμης πρωτοβουλίας της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας και του Youth Makerspace Larnaka.
Πρόκειται για τον ναό του Τιμίου Σταυρού, στην κοινότητα Τόχνης. Με την πρωτοβουλία αυτή, το κοινό έχει την δυνατότητα να έρθει πιο κοντά στην ιστορία της Λάρνακας, μέσα από μια πιο σύγχρονη προσέγγιση, όπου η τεχνολογία και η καινοτομία συνδυάζονται με την ιστορική έρευνα και την πλούσια ιστορία της περιφέρειας. Θυμίζουμε, ότι τα πρώτα έργα τρισδιάστατης εικονικής αναστήλωσης αφορούσαν το αρχαίο λιμάνι του Κιτίου και τον Νεολιθικό Οικισμό Καλαβασού-Τέντας.
Η εικονική αναστήλωση του Τιμίου Σταυρού στην Τόχνη έγινε με τη συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Τριμυθούντος. Ανακοίνωση της ΕΤΑΠ αναφέρει ότι στο βίντεο απεικονίζεται η αποτύπωση του ναού κατά τον 12ο-14ο αιώνα. Πρόκειται για ναό γοτθικού ρυθμού, ο οποίος συνδέεται με το πέρασμα της Αγίας Ελένης στην Κύπρο και βρίσκεται απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον πυρήνα της Τόχνης. «Το εκκλησιαστικό συγκρότημα αποτελεί σύμπλεγμα δύο οικοδομημάτων, τον νότιο βυζαντινό ναό και τον βόρειο ναό που αποτελεί σημαντικό ιστορικό κτίριο του 14ου αιώνα.
Η τρισδιάστατη γραφική, ερμηνευτική αποκατάσταση του δίδυμου των ναών του Τιμίου Σταυρού Τόχνης είναι υποθετική στη βάση της κάτοψης μόνο για τη διαφανή ενδεικτική απόδοση του νότιου ναού. Το τελικό αποτέλεσμα του βόρειου ναού έγινε έπειτα από μελέτη συμπλήρωσης ελλειπόντων στοιχείων, βάσει επαρκών σωζόμενων καταλοίπων, που αποτυπώθηκαν με ακρίβεια χιλιοστού. Η συμπλήρωση των ελλειπόντων τμημάτων έγινε με μετρητική ακρίβεια και το αποτέλεσμα συμπίπτει και επιβεβαιώνεται από τη γνωστή δημοσιευμένη μορφολογία του ναού που διασώθηκε στο σχέδιο του Camille Enlart του 1896, με υποθετική αναπαράσταση στοιχείων της νότιας πλευράς», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Επίσης, στο βίντεο παρουσιάζονται σημαντικές συλλογές και σπουδαία έργα του 16ου αιώνα του μεγάλου αγιογράφου της εποχής Λούκα Τοχνίτη, όπως είναι η ένθρονη βρεφοκρατούσα Παναγία και ο Επιτάφιος, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και ο σπάνιος αμφιπρόσωπος Σταυρός. Από την ίδια περίοδο παρουσιάζεται το ευαγγέλιο που αποτελεί το αρχαιότερο παλαίτυπο που σώζεται και το οποίο σήμερα φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης.
Για την υλοποίηση του έργου αξιοποιήθηκαν οι γνώσεις της επιστημονικής ομάδας της Ιεράς Μητρόπολης Τριμυθούντος και άλλων συνεργατών. Υποστηρικτές του έργου ήταν το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Τμήμα Αρχαιοτήτων.
Ως ο μήνας της δεντροφύτευσης καθιερώνεται στη Λάρνακα ο Φεβρουάριος. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, που στόχο έχει τη δημιουργία νέων χώρων και τον εμπλουτισμό υφιστάμενων χώρων πρασίνου και πάρκων, ο δήμος της πόλης θα προχωρήσει στη φύτευση νέων δέντρων σε υφιστάμενα πάρκα και νησίδες, ενώ προγραμματίζει και διάφορες άλλες ενέργειες.
Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Λάρνακας, πρόκειται να εμπλουτιστούν συνολικά 12 πάρκα με 400 δέντρα εντός των δημοτικών ορίων. Οι εργασίες θα γίνουν στα πάρκα και τις νησίδες που βρίσκονται στις οδούς Ιωάννη Κακρίδη, Λύσου Σανταμά, Νεμέας με τη συμβολή της με την οδό Τρίτωνος, Λούθερ Κινγκ με την συμβολή της με την οδό Ανακρέοντος, Παπαφλέσσα, Μόρφου, Αντιφωνήτου, Κερύνειας, Γόρδιου Δεσμού και στη λεωφόρο Χριστοδουλίδη.
Επίσης, προγραμματίζονται νέες φυτεύσεις στο δάσος του τεμένους Χαλά Σουλτάν Τεκκέ, παρά τη μεγάλη λίμνη της αλυκής. Παράλληλα με τις πιο πάνω δράσεις, ο Δήμος Λάρνακας, για σκοπούς βελτίωσης βασικών οδικών αρτηριών και άλλων σημείων εντός της πόλης, ξεκίνησε να δέχεται προτάσεις από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, δηλαδή από ιδιώτες κι επιχειρήσεις, προκειμένου στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης να αναλάβουν την χρηματοδότηση της τοπιοτέχνησης και της συντήρησης πάρκων, κυκλικών νησίδων και άλλων πράσινων σημείων. Και όλα αυτά, με γνώμονα την κοινωνική ευαισθησία και προσφορά προς την πόλη της Λάρνακας. «Τέτοιου είδους ενέργειες θεωρούνται σημαντικές και βοηθούν, όχι μόνο την πόλη, αλλά και τους ίδιους τους δημότες, καθιστώντας τους ενεργούς πολίτες και προαγωγούς της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε.
Εξάλλου, η στενή συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με την τοπική αυτοδιοίκηση βοηθούν ευρύτερα το έργο που επιτελεί ο Δήμος Λάρνακας, αφού δίνεται η ευκαιρία να ακουστούν εισηγήσεις και απόψεις, οι οποίες στη συνέχεια θα λειτουργήσουν καταλυτικά στην υλοποίηση των εμπλουτιστικών έργων», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του δήμου.