Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ο Κωστής ο γύπας κατέκτησε και πάλι τους ουρανούς της Κύπρου (φώτο)
Ο Κωστής ο γύπας κατέκτησε και πάλι τους ουρανούς της Κύπρου  (φώτο)

Ο Κωστής ο γύπας κατέκτησε και πάλι τους ουρανούς της Κύπρου (φώτο)

Ο Κωστής κατέκτησε και πάλι τους ουρανούς μετά το περιπετειώδες ξεκίνημα της ζωής του, αναφέρει το Birdlife Cyprus.

Σύμφωνα με ανάρτηση, «γεννημένος τον Μάρτιο του 2020, ο Κωστής είχε ένα περιπετειώδες ξεκίνημα στη ζωή του. Λίγες μόνο εβδομάδες μετά την πρώτη του πτήση, βρέθηκε εξαντλημένος και υποσιτισμένος, ζυγίζοντας σχεδόν μόνο 4 κιλά (αντί 7), στην Κοιλάδα Διαρίζου. Αφού διασώθηκε, και μετά από δύο μήνες περίθαλψης, ο Κωστής κατέκτησε και πάλι τους ουρανούς.

Ο Κωστής, όπως και ακόμα 26 γύπες, φέρει δορυφορικό πομπό και αυτό μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τις κινήσεις του και πώς αυτές αλλάζουν όσο μεγαλώνει. Κατά την τελευταία απογραφή του πληθυσμού του Γύπα, είδαμε τον Κωστή μέσα από το τηλεσκόπιο να δείχνει δυνατός και υγιής. Καθώς οι γύπες  ενηλικιώνονται, η όψη τους αλλάζει. Έτσι και του Κωστή. Τα φτερά γύρω από το λαιμό του ξεκίνησαν να αλλάζουν χρώμα, και από καφέ θα γίνουν εν τέλει λευκά, ενώ τα μάτια από σκούρο καφέ θα γίνουν ανοιχτό καφέ, και το ράμφος από γκρι θα ξεκινήσει να γίνεται μπεζ όταν ο Κωστής φτάσει τα 5-6 χρόνια ενηλικίωσης.

Η διάσωση ακόμα και ενός Γύπα σε ένα τόσο μικρό πληθυσμό όπως αυτός της Κύπρου συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση του είδους. Και είναι μάλλον από καθαρή τύχη που ο Κωστής γλύτωσε από τα δύο πρόσφατα περιστατικά δηλητηρίασης που εκτιμάται ότι προκάλεσαν τον θάνατο σε 14 Γύπες. Η πρόσφατη παρατήρηση μάς γεμίζει ελπίδα για το επόμενο κεφάλαιο στη ζωή του Κωστή. Ευελπιστούμε ότι ο κίνδυνος δηλητηρίασης, μια απειλή που εργαζόμαστε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε, δεν θα εμποδίσει τον Κωστή στο ταξίδι του προς την ενηλικίωση και τη δυνατότητα μελλοντικών απογόνων».

 

 

Send this to a friend