ΥΠΑΝ: Προωθούνται δράσεις για αναβάθμιση ανώτερης εκπαίδευσης
Προωθούνται δράσεις για αναβάθμιση και ανάπτυξη της ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο, δήλωσε την Τρίτη η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου, έπειτα από διευρυμένη διυπουργική συνάντηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ανέφερε, επίσης, πως ήδη διεξάγονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το Υπουργείο Παιδείας, τρεις μεγάλες έρευνες, οι οποίες παρακολουθούν και καταγράφουν τις ανάγκες στην αγορά εργασίας για διασύνδεση με την ανώτερη εκπαίδευση.
Η Υπουργός Παιδείας επεσήμανε πως η απόφαση είναι «ότι προχωρούμε με υποβολή πρότασης στο Υπουργικό, η οποία θα αφορά ευρύτερα στο θέμα της αναβάθμισης και της ανάπτυξης της ανώτερης εκπαίδευσης στον τόπο μας», ενώ πολύ σύντομα, θα προχωρήσουν και με τροποποίηση της νομοθεσίας καθώς και σε όλες τις άλλες δράσεις που έχουν αποφασιστεί.
Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι Υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών, Εσωτερικών, και Εργασίας, αλλά και υπηρεσιακοί.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η κ. Μιχαηλίδου, σε δηλώσεις της στα μέσα ενημέρωσης ανέφερε ότι το θέμα που συζητήθηκε ήταν η αναβάθμιση της ανώτερης εκπαίδευσης στον τόπο, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα θέμα «πολύ σημαντικό» μέσα στο πρόγραμμα διακυβέρνησης.
«Ήδη είχαμε εξαγγείλει ότι εργαζόμαστε και σε αυτόν το τομέα ώστε να έχουμε βελτίωση στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», πρόσθεσε.
Παρατήρησε πως ο πυλώνας της ανώτερης εκπαίδευσης δεν είναι μόνο σημαντικός για εκπαιδευτικούς λόγους σε μια χώρα, αλλά και για οικονομικούς.
Ανέφερε ότι προηγήθηκε διάλογος και διαβούλευση μεταξύ των Υπουργείων, κυρίως των αρμοδίων, και επικεντρώθηκαν σε τέσσερις πυλώνες.
Ο πρώτος, αφορά στη διεθνοποίηση, στην προώθηση της ποιότητας της ανώτερης εκπαίδευσης της χώρας, «του branding, όπως είναι γνωστός αυτό ο όρος», ανέφερε.
Είπε ακόμη ότι επικεντρώθηκαν «στον πολύ σημαντικό τομέα» της τροποποίησης της νομοθεσίας «έτσι ώστε να ξεχωρίσουμε τι προσφέρουν τα πανεπιστήμια, τα κολέγια, οι σχολές ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο και την ταυτότητά τους, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε ιδρύματος έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν που φοιτούν, γιατί φοιτούν σε αυτά και τι θα κερδίσουν στο τέλος».
Ο τρίτος πυλώνας, αφορά στην «πολύ σημαντική παράμετρο της διασύνδεσης της ανώτερης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας».
«Για εμάς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και τα προσφερόμενα προγράμματα να έχουν σχέση με τις ανάγκες στης αγοράς εργασίας, κυρίως όμως οι απόφοιτοί μας, να έχουν ευκαιρίες εργοδότησης», πρόσθεσε η κ. Μιχαηλίδου.
«Γνωρίζουμε ότι είμαστε από τις χώρες στις οποίες φοιτούν τα παιδιά σε πανεπιστήμια, αλλά έχουν πολύ λιγότερες ευκαιρίες εργοδότησης και λόγω των επιλογών τους», είπε.
Συνεπώς, πρόσθεσε, «εργαστήκαμε συστηματικά ώστε να υπάρχει διασύνδεση της ανώτερης εκπαίδευσης, σε όλα τα επίπεδα, με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας μέσα από ερευνητικα αποτελέσματα».
Ήδη, σημείωσε, διεξάγονται από το Υπουργείο Παιδείας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τρεις μεγάλες έρευνες, οι οποίες παρακολουθούν και καταγράφουν τις ανάγκες στην αγορά εργασίας. Είπε ότι δίνονται αυτά τα στοιχεία και θα συνεχίσουν να δίνονται συστηματικά σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία ώστε να υπάρξουν τάχιστα αποτελέσματα.
Η Υπουργός είπε ότι εργάστηκαν και στον τομέα των υποτροφιών και των κινήτρων σε ξένους φοιτητές για να παρακολουθήσουν προγράμματα στην Κύπρο.