Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο Απολογισμός για τη χρονιά του 2023 για τον συμπολίτη μας Λούη Περεντό
Ο Απολογισμός για τη χρονιά του 2023 για τον συμπολίτη μας Λούη Περεντό

Ο Απολογισμός για τη χρονιά του 2023 για τον συμπολίτη μας Λούη Περεντό

Γράφει ο Λούης Περεντός

Με το έμπα της νέας χρονιάς μας έφυγε η αδελφή μας Γιαννούλα και ο Αντώνης Χατζηπαναγής, αργότερα η θεία Δέσποινα, ο Θάνος Αποτολίδης, η Πίτσα Γαλάζη, η Έλενα Τουμαζή (Ρεμπελίνα), η Κυπρούλα Σεραφείμ, ο Κρίτωνας Γεωργιάδης, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, και άλλοι φίλοι και γνωστοί.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία γιόρτασε την …πρώτη επέτειο που ξεκίνησε. Ακολούθησε ανταρσία των μισθοφόρων της Ρωσσίας. Άρχισε κι άλλος πόλεμος, εμφύλιος αυτή τη φορά , στο φτωχό Σουδάν. Μετά από χρόνια ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ ΧΑΜΑΣ και Ισραήλ. Χιλιάδες νεκροί, πληγωμένοι, αγνοούμενοι και εκατομμύρια πρόσφυγες. Τί άλλο θα δούν τα μάτια μας;

Η πανδημία μεταλλάχτηκε πολλαπλά και, ενώ συνεχίζεται ο εμβολιασμός, τα μίντια ( ευτυχώς) σταμάτησαν να πανικοβάλλουν τον κόσμο.
Οι τρελλές θερμοκρασίες των τελευταίων μηνών και οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές ( Ελλάδα και αλλού) έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις κλιματικές αλλαγές που συντελούνται.

Η βία στα γήπεδα εκτός ελέγχου. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά ενισχύουν οικονομικά τα σωματεία, εθελοτυφλούν για την αυξανόμενη βία, ο πολίτης πληρώνει τους φόρους του και όλα αυτά επειδή τα κόμματα έχουν απόλυτη ανάγκη τους μεγάλους και οργανωμένους αριθμούς ψηφοφόρων.

Συμπλήσωσα 50 χρόνια από την έκδοση του πρώτου μου βιβλίου (1973). Τύπωσα μια επετειακή έκδοση ποιημάτων σε λίγα αντίτυπα και τη διαμοίρασα σε συγγενείς και φίλους. Με τον τρόπο αυτό δίνω και το στίγμα του ανθρώπου που βαρέθηκε πια τα δήθεν και τα πρέπει και καταθέτει τουλάχιστον τις αιχμές και το συναίσθημά του πριν τα πάρει όλα ο χρόνος.

Με νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται η πορεία προς το άγνωστο για τη χώρα μας. Σκάνδαλα ( ολόκληλη Κυβερνητική μηχανή χωρίς,….κομπιούτερ!!!!!!, χρυσά διαβατήρια και άλλα) και καταπάτηση θεσμών. Οι «πολιτικοί» συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη γνωστή «ξύλινη γλώσσα» ( καμιά 200ριά λέξεις όλες κι όλες) που μόνο αυτοί καταλαβαίνουν. Κατά τα άλλα, ο Εκλογικός

Νόμος παραμένει απαρχαιωμένος, εξυπηρετώντας τα μεγάλα Κόμματα.
Εκλογές στην Ελλάδα, εκλογές στην Τουρκία, ο λαός σύρεται στις κάλπες για να εξυπηρετήσει, όπως πάντα, τα συμφέροντα των μεγάλων απατεώνων.
Συνεχίζεται η ανάπτυξη της Λάρνακας. Νέα έργα και νέες δομές οδηγούν την πόλη προς ένα νέο ευοίωνο μέλλον. Η Λάρνακα βάζει και υποψηφιότητα για Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2030. Διακρίναμε μια σπασμωδικότητα στην προσπάθεια από την αρχή. Κάναμε κι εμείς μερικές γραπτές εισηγήσεις. Εύχομαι τα καλύτερα για τη Λάρνακα.

Η αύξηση των παράνομων μεταναστών και η βία που προκαλούν ένθεν και ένθεν, ξένοι και δικοί μας, δημιουργεί ανασφάλειες και οι νομοθέτες μας ακόμη ψάχνουν λύσεις. Άλλα διαφημίζει η κυβέρνηση, άλλα βλέπουμε στους δρόμους κι άλλα επέρχονται!

Πληθαίνουν οι εργαζόμενοι «κατ’οίκον», φρούτο νέο, εισαγόμενο και πολύ βολικό για τις εταιρείες ( αφού περιορίζουν έτσι τα λειτουργικά τους έξοδα). Σε μερικά χρόνια μπορεί και να μην υπάρχουν υπηρεσίες και γραφεία ( ήδη σε Κρατικές υπηρεσίες είτε δεν υπάρχει πρόσβαση είτε ΚΑΝΕΙΣ δεν απαντά στα τηλέφωνα).

Συνεχίζει να παραπαίει η όλη εμφάνιση των διαφημίσεων που παρακολουθούμε στα μίντια. Με ελάχιστες εξαιρέσεις υπάρχει μονοτονία, μιζέρια, έλλειψη φαντασίας και πρωτοτυπίας, αδιαφορία για την τελική αποδοτικότητα.

Η διεθνής οικονομία, με την εκμηδένιση της αξίας του χρήματος και την ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών, μια μέρα θα καταρρεύσει ανεπιστρεπτί. Και δεν εννοώ κάτι σαν …περεστρόϊκα. Εννοώ κάτι πιο παγκόσμιο και καταστροφικό. Η αύξηση των τιμών συνεχίζεται και κανείς δεν ξέρει που θα μας βγάλει.

Όλοι εμφανίζονται στα κανάλια και δικαιολογούν τ’αδικαιολόγητα. Έπεται να ξεσπάσει μια διεθνής οικονομική κρίση με την πιθανότητα επιβολής νέου νομισματικού συστήματος. Και, όπως πάντα, ο φτωχός κοσμάκης θα πληρώσει τη νύφη.

 

Send this to a friend