Με την εντολή προς την Nexans για την κατασκευή του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, ξεκίνησε στην πραγματικότητα η κατασκευή του έργου Great Sea Interconnector (EuroAsia Interconnector), που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση, μέσω καλωδίων, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) που αποτελεί τον φορέα υλοποίησης του όλου έργου.
Ταυτόχρονα, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ από την Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, η έναρξη κατασκευής του καλωδίου (HVDC) από την Nexans, η οποία ανέλαβε τη μελέτη, κατασκευή και εγκατάσταση των συστημάτων καλωδίων, θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2024, περίοδο κατά την οποία θα ξεκινήσει και η μελέτη του βυθού της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Κρήτης και Κύπρου όπου θα ποντισθεί το καλώδιο. Η πόντιση του καλωδίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται εντός του 2026, αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μανουσάκης είπε ότι «αποπληρώσαμε το πρώτο ορόσημο της σύμβασης με την (γαλλική εταιρεία) Nexans, ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ, και ταυτόχρονα στείλαμε το λεγόμενο ‘First Notice to Proceed’, προς τη Nexans, το οποίο είναι η επίσημη δέσμευση του φορέα υλοποίησης του έργου προς τον κατασκευαστή του καλωδίου, προκειμένου να εκκινήσει άμεσα η παραγωγή του καλωδίου στο εργοστάσιο».
«Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίστηκε πλέον οριστικά η κατασκευή του καλωδίου στο εργοστάσιο από την Nexans με το έργο να περνά ακόμη ένα ορόσημο με βάση αυτά που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», υπογράμμισε.
«Άρα μπορούμε να πούμε ότι ξεκίνησε η κατασκευή του έργου», τόνισε.
Σημείωσε ότι η εκταμίευση των 55 εκ. ευρώ έγινε από το συνολικό ποσό επιδότησης του έργου, ύψους 657 εκ. ευρώ, από την Εκτελεστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA).
Ανέφερε επίσης ότι «μαζί με αυτή την προπληρωμή που δίνουμε στην Nexans, έχουμε σε εξέλιξη κάποια έργα υπεργολάβων για την προετοιμασία του πεδίου, εκεί που θα προσαιγιαλωθεί το καλώδιο».
Πρόσθεσε ότι η σύμβαση με την CINEA (Grant agreement) έχει συγκεκριμένα ορόσημα και ανάλογα με την πρόοδο του έργου θα γίνονται και οι εκταμιεύσεις των ποσών.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ είπε ακόμη ότι «στη συνέχεια πρέπει να ολοκληρωθεί και το συμβόλαιο με την Siemens, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης που κάνει η Siemens, προκειμένου να οριστικοποιήσει τον εξοπλισμό που θα κατασκευάσει για το έργο».
«Η μελέτη αφορά τη συμμετοχή ή μη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο ως μετόχου», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «το έργο προχωράει ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της μελέτης».
Αυτό που ενδιαφέρει όλους, σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, «είναι να συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στο έργο και είναι κάτι που έχει εκφραστεί και σε ανώτατο επίπεδο από την ελληνική Κυβέρνηση προς την Κυπριακή Δημοκρατία και ο ΑΔΜΗΕ είναι θετικός σε αυτό το ενδεχόμενο».
Σημείωσε το συμβόλαιο με την Siemens είναι μέρος της συναλλαγής που έγινε μεταξύ ΑΔΜΗΕ και του προηγούμενου φορέα υλοποίησης.
Όσον αφορά το σκέλος του έργου που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ισραήλ, ο κ. Μανουσάκης είπε στο ΚΥΠΕ ότι «αναμένουμε τη συμφωνία μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών της Κύπρου και του Ισραήλ για να είμαστε σε θέση να το προωθήσουμε».
Αναφορικά με την συμμετοχή επιπλέον επενδυτών στο έργο, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ είπε ότι «συζητούμε με την επενδυτική κοινότητα για το σύνολο του έργου και υπάρχει το δεδηλωμένο ενδιαφέρον από τους Ισραηλινούς και από το κρατικό ταμείο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τους οποίους έχουμε υπογράψει», ενώ ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλα ταμεία τα οποία δεν μπορεί προς το παρόν να αποκαλύψει τα ονόματα τους, προτού υπογραφούν σχετικές συμφωνίες.
«Όλα αυτά σχετίζονται και με το πότε θα ολοκληρωθεί η επενδυτική απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο κ. Μανουσάκης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το αργότερο το δεύτερο τρίμηνο του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η μετοχική σύνθεση του έργου.
Επιπλέον, ανέφερε ότι «ταυτόχρονα με όλα αυτά γίνεται η σύνθεση της εταιρείας, Great Sea Interconnector, αναζητούμε γραφεία, ενώ θα προσλάβουμε κάποια από τα άτομα που εργάζονταν στον προηγούμενο φορέα υλοποίησης προκειμένου να υπάρξει μια ομαλή συνέχεια» και σημείωσε ότι θα υπάρχει μια παρουσία της εταιρείας στην Κύπρο.
Ιστορικό συμφωνίας με Nexans
Αναφερόμενος στο ιστορικό της συμφωνίας με την Nexans και την εμπλοκή του ΑΔΜΗΕ, ο κ. Μανουσάκης εξήγησε ότι η εταιρεία Nexans είχε υπογράψει συμβόλαιο από την εποχή του προηγούμενου φορέα υλοποίησης, όταν ο ΑΔΜΗΕ ήταν τεχνικός σύμβουλος του προηγούμενου φορέα υλοποίησης στην διαπραγμάτευση για την υπογραφή αυτού του συμβολαίου.
Ανέφερε ότι στη συνέχεια ολοκληρώθηκε η συναλλαγή μεταξύ ΑΔΜΗΕ και του προηγούμενου φορέα υλοποίησης μέρος της οποίας ήταν «η μεταφορά αυτού του συμβολαίου από τον προηγούμενο φορέα υλοποίησης στον ΑΔΜΗΕ».
Είπε ακόμη ότι μέρος της συναλλαγής αυτής ήταν και η μεταφορά, από τον προηγούμενο φορέα υλοποίησης, της σύμβασης του Grant agreement, ύψους 657 εκατ. ευρώ από την CINEA (Εκτελεστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον) στον ΑΔΜΗΕ και ταυτόχρονα η μεταφορά της πρώτης προπληρωμής που είχε λάβει ο προηγούμενος φορέας.