Home ΛΑΡΝΑΚΑ Στόχος τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η ανάπλαση του παλιού νοσοκομείου
Στόχος τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η ανάπλαση του παλιού νοσοκομείου

Στόχος τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η ανάπλαση του παλιού νοσοκομείου

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Την 1η Σεπτεμβρίου 2024 θεωρεί ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, ως εφικτή ημερομηνία έναρξης των πρώτων εργασιών ανάπλασης του παλιού νοσοκομείου της Λάρνακας, το οποίο προορίζεται να μετατραπεί σε νέο δημοτικό μέγαρο.

Παρόλο που εδώ και περίπου έξι μήνες ο Δήμος Λάρνακας, παρουσιάζεται έτοιμος να προκηρύξει τον διαγωνισμό, για τα κατασκευαστικά έργα, εντούτοις όλο αυτό το διάστημα τα χέρια του είναι δεμένα, καθότι ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ), ακόμα δεν έχει μετακινήσει τις υπηρεσίες του από το ισόγειο του παλιού νοσοκομείου στον 2ο όροφο της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, όπως έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, το θετικό είναι ότι έχει υπογραφεί συμφωνία με εργολάβο, ο οποίος θ’ αναλάβει τις εργασίες διαμόρφωσης των χώρων στον δεύτερο όροφο της νέας πτέρυγας.

Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 8 Δεκεμβρίου και η τελευταία ενημέρωση από τον ΟΚΥΠΥ αναφέρει ότι ο 2ος όροφος θα είναι έτοιμος περί τα τέλη του επόμενου καλοκαιριού για να φιλοξενήσει τις υπηρεσίες του οργανισμού. «Στόχος μας είναι τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης του διατηρητέου κτηρίου.

Γι’ αυτό ο δήμος, από τον ερχόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο, εφόσον δεν προκύψουν μέχρι τότε απρόοπτα προβλήματα και ο εργολάβος συνεχίζει κανονικά τις εργασίες του, θα προκηρύξει τον διαγωνισμό για τα έργα ανάπλασης του κτηρίου, έτσι ώστε την 1η Σεπτεμβρίου 2024 όλα να είναι έτοιμα για να ξεκινήσει το έργο», σημείωσε ο Α. Βύρας.

Είναι γεγονός πως η πολύμηνη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην μετακίνηση των υπηρεσιών υγείας από το παλιό νοσοκομείο στην νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας έχει διαφοροποιήσει τον προγραμματισμό του δήμου σε σχέση με το συγκεκριμένο έργο. Το κόστος για την πλήρη ανάπλαση του διατηρητέου κτηρίου του παλιού νοσοκομείου της πόλης για να φιλοξενήσει τις δημοτικές υπηρεσίες και την διαμόρφωση των εξωτερικών του χώρων υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ.

Θυμίζουμε, ότι λόγω της παρατεταμένης καθυστέρησης που παρατηρήθηκε στην μετακίνηση των υπηρεσιών του ΟΚΥΠΥ από το παλιό νοσοκομείο, ο Δήμος Λάρνακας είχε εξαγγείλει το περασμένο καλοκαίρι δυναμικές κινητοποιήσεις σε μια προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις προς τον οργανισμό.

Ωστόσο, οι κινητοποιήσεις αυτές ανεστάλησαν έπειτα από παρέμβαση της Υπουργού Υγείας, η οποία υποσχέθηκε ότι θα επιβλέπει προσωπικά την όλη διαδικασία.

Το πλάνο ανάπλασης δεν περιλαμβάνει τα υφιστάμενα εξωτερικά ιατρεία, τα οποία λειτουργούν σήμερα στον χώρο του παλιού νοσοκομείου, καθότι τα ιατρεία αυτά δεν στεγάζονται σε διατηρητέο κτήριο. Ως εκ τούτου, τα ιατρεία θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους στην υφιστάμενή τους τοποθεσία.

Send this to a friend