Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Πήγαν με «καλή ενέργεια» οι αγρότες, τα βρήκαν με τον Υπουργό Γεωργίας
Πήγαν με «καλή ενέργεια» οι αγρότες, τα βρήκαν με τον Υπουργό Γεωργίας

Πήγαν με «καλή ενέργεια» οι αγρότες, τα βρήκαν με τον Υπουργό Γεωργίας

Προς επικράτηση ειρήνης μεταξύ Υπουργείου Γεωργίας και αγροτικών οργανώσεων, οδεύει ο νέος διάλογος που εγκαινιάστηκε σήμερα το πρωί για επίλυση προβλήματων που αντιμετωπίζει ο γεωργικός κόσμος. 

Ο Υπουργός Γεωργίας Πέτρος Ξενοφώντος ανακοίνωσε ότι κατά τις διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων, αποφασίστηκε η καταβολή κρατικής στήριξης ύψους €4,3 εκ. σε πατατοπαραγωγούς και σιτοπαραγωγούς καθώς και σειρά μέτρων για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα μεταξύ των οποίων:

Αναθεώρηση μέσων όρων παραγωγής
Άμεση καταβολή αποζημιώσεων για την ανομβρία του 2023 και άλλες ζημιές 
Απλοποίηση αιτήσεων που υποβάλουν οι αγρότες μέσω ΚΑΠ
Διαπιστώθηκε πρόβλημα με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργεί ο ΚΟΑΠ και θα γίνουν συστάσεις προς τον Οργανισμό

Ο Πρόεδρος του Παναγροτικού Συνδέσμου Κυριάκος Καϊλάς ανέφερε ότι οι αγρότες προσήλθαν στον διάλογο με καλή ενέργεια και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ότι έγινε, έγινε», αναφορικά με τις καταγγελίες που υπέβαλε χθες εναντίον του Υπουργού Γεωργίας περί απειλών. Χαιρέτησε μάλιστα τις κυβερνητικές εξαγγελίες που δίνουν στήριξη στους αγρότες όπως είπε, ενώ εξέφρασε υποστήριξη στα όσα είπε ο Πέτρος Ξενοφώντος.

Σε ότι αφορά στις κινητοποιήσεις με τρακτέρ έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κύριος Καϊλάς είπε ότι αύριο έχει οριστεί συνάντηση με τον Επίτροπο ΚΟΑΠ και θα ληφθεί οριστική απόφαση για απομάκρυνση τους από τη Λευκωσία.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας Αντρέας Γρηγορίου ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνεται η τιμολόγηση της υπερκατανάλωσης νερού για την πατατοκαλλιέργεια από τον Νότιο Αγωγό στα 17 σεντς τον τόνο, αντί στα 45 σεντς τον τόνο.

Την ίδια ώρα, αποφασίστηκε η συζήτηση προβλήματων που αντιμετωπίζουν και άλλοι κλάδοι του πρωτογενούς τομέα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό.

 

Send this to a friend