Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αφαίρεσαν τα όπλα από 300 επικίνδυνους εφέδρους μέσα σε δύο χρόνια
Αφαίρεσαν τα όπλα από 300 επικίνδυνους εφέδρους μέσα σε δύο χρόνια

Αφαίρεσαν τα όπλα από 300 επικίνδυνους εφέδρους μέσα σε δύο χρόνια

 

 

Σε 100 κατασχέσεις στρατιωτικών όπλων από έφεδρους προχώρησε τη διετία 2021 – 2022 το υπουργείο άμυνας, ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα η Αστυνομία κατάσχεσε και ανακάλεσε την άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου από 200 περίπου πρόσωπα, στα οποία συγκαταλέγονται και νεαροί που δεν υπηρέτησαν τη στρατιωτική τους θητεία για λόγους ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», τα 300 αυτά άτομα κρίθηκαν ακατάλληλα είτε γιατί καταδικάστηκαν για διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων, είτε γιατί νοσηλεύτηκαν σε ψυχιατρική κλινική ή ακόμα και γιατί εμπλέκονται σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Αυτές λοιπόν είναι και οι τρεις αιτίες για τις οποίες κάποιος έφεδρος μπορεί να χάσει το όπλο του με εντολή του Υπουργείου Αμυνας, ενώ από το 2021 η αστυνομία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση κυνηγετικών όπλων και στην ανάκληση των αδειών κυνηγίου, και στα πρόσωπα που δεν εκπληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία για λόγους ψυχικής υγείας, ως ένα μέτρο αποτροπής για τους φυγόστρατους.

 

Ποινικά αδικήματα

Ταυτόχρονα, εκτός από τα πιο πάνω, όσοι έχουν καταδικαστεί για πολύ σοβαρά αδικήματα, επίσης δεν μπορούν να αποκτήσουν άδεια οπλοφορίας.

Όπως είναι μεταξύ άλλων ο φόνος εκ προμελέτης, ανθρωποκτονία, βιασμός, απαγωγή, εμπρησμός, εσχάτη προδοσία, ληστεία, συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση, εισαγωγή, κατοχή, κατασκευή, αποθήκευση ή μεταφορά εκρηκτικών υλών, παράνομη εισαγωγή, απόκτηση, κατοχή και χρήση πυροβόλου όπλου, παράνομη κατοχή, χρήση με σκοπό την προμήθεια ναρκωτικών, βία στην οικογένεια και λαθροθηρία.

Νέα επιτροπή

Την ίδια ώρα η  σύνθεση της Επιτροπή Αξιολόγησης των αιτήσεων για την παραχώρηση ή και την ανανέωση των αδειών οπλοφορίας σε ιδιώτες, έχει αλλάξει από την 1η Δεκεμβρίου με τον υπαρχηγό της Αστυνομίας Δημήτρη Δημητρίου να προεδρεύει.

Οι τέσσερις Βοηθοί Αρχηγοί, ο διευθυντής του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Πληροφοριών, ο διοικητής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, ο οικείος αστυνομικός διευθυντής και ο διοικητής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) συμμετέχουν ως μέλη, ενώ τους δίνεται η ευκαιρία να μη συμμετέχουν οι ίδιοι στην αξιολόγηση, αλλά να εξουσιοδοτούν υφιστάμενους τους να τους εκπροσωπούν.

 

Send this to a friend