Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αναθεωρημένος προϋπολογισμός με αύξηση δαπανών κατά δύο εκατομμύρια ευρώ από το Δήμο Λάρνακας
Αναθεωρημένος προϋπολογισμός με αύξηση δαπανών κατά δύο εκατομμύρια ευρώ από το Δήμο Λάρνακας

Αναθεωρημένος προϋπολογισμός με αύξηση δαπανών κατά δύο εκατομμύρια ευρώ από το Δήμο Λάρνακας

 

 

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Επιπρόσθετο ποσό πέραν των δύο εκατομμυρίων ευρώ χρειάστηκε ο Δήμος Λάρνακας, προκειμένου να καλύψει τις δαπάνες αναπτυξιακών έργων που βρίσκονται σ’ εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, το ποσό απαιτήθηκε έφτασε τα 2,3 εκατ. για έργα που υλοποιούνται από την δημοτική αρχή. Για τον σκοπό αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας, κατά την συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας (4/12), ενέκρινε αναθεωρημένο προϋπολογισμό, με τον οποίο αυξάνονται οι δαπάνες για το έτος 2023 κατά δύο εκατομμύρια, 271 χιλιάδες ευρώ.

 

Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 6,3 εκατομμύρια σε σύγκριση με 4 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός, ο οποίος είχε εγκριθεί από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου τέλη του 2022. Το ποσοστό αύξησης ανήλθε στο 56%. Όπως έγινε γνωστό, τα χρήματα θα προέλθουν από τραπεζικούς λογαριασμούς, ειδικά ταμεία και από λειτουργικά πλεονάσματα και θα καλύψουν τις δαπάνες για συντηρήσεις δρόμων, δημιουργία πάρκων, χώρων στάθμευσης κ.α.

Πιο συγκεκριμένα, εγκρίθηκε έξτρα δαπάνη 300 χιλιάδων ευρώ για κατασκευή, συντήρηση και βελτίωση δρόμων εντός της πόλης καθώς κι επιπρόσθετη δαπάνη 581 χιλιάδων ευρώ για το Πάρκο Καλλιτεχνών Μεσόγειος, στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λάρνακας, το οποίος εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο αρχές του 2024, σχεδόν ταυτόχρονα με το έργο ανάπλασης των προσόψεων επί του παραλιακού δρόμου Πιαλέ Πασά.

 

Ποσό για Αη Γιάννη

—————————

Αξιοσημείωτο είναι το νέο κονδύλι, ύψους 534 χιλιάδων ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο για σκοπούς απαλλοτρίωσης τεμαχίων στην συνοικία του Αη Γιάννη, στο πλαίσιο του πολεοδομικού έργου ανάπλασης της εν λόγω ενορίας. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι το συγκεκριμένο έργο επιτέλους μπαίνει σε πορεία υλοποίησης.

Ένα έργο, το οποίο ήδη έχει καθυστερήσει αρκετά χρόνια εξαιτίας, κυρίως, των έργων που έγιναν (και εξακολουθούν να εκτελούνται) στην περιοχή για το αποχετευτικό σύστημα και της ανεύρεσης πληθώρας αρχαιολογικών ευρημάτων στο υπέδαφος. Κατά την πρόσφατη εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε ο απολογισμός του έργου του νυν δημοτικού συμβουλίου την τελευταία εφταετία, ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας εξέφρασε την εκτίμηση πως τα πρώτα κατασκευαστικά έργα για την ανάπλαση του Αη Γιάννη αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2024.

Σύμφωνα με την κεντρική ιδέα του σχεδίου, θα δημιουργηθεί μια κεντρική πλατεία και πλατώματα, θα ανακατασκευαστεί το οδόστρωμα των παρακείμενων δρόμων και πεζοδρομίων, θα γίνει εμπλουτισμός με πράσινο και με νέες δενδροφυτεύσεις, ενώ θα δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Στόχος του έργου είναι βελτίωση των κοινωφελών υποδομών, της ποιότητας ζωής των κατοίκων και η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του δημοσίου χώρου, με απώτερο σκοπό την ανάκτηση του παλαιού ρόλου του παραδοσιακού πυρήνα της περιοχής.

 

Το νέο πάρκινγκ

———————–

Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας ενέκρινε έξτρα ποσό 344 χιλιάδων ευρώ για τον νέο δημοτικό χώρο στάθμευσης που δημιουργείται απέναντι από το Παγκύπριο Λύκειο (στο χώρο όπου για δεκαετίες ήταν τα τσίγκινα υποστατικά των προσφύγων επαγγελματιών) και θα είναι έτοιμος για να παραδοθεί στο κοινό τις προσεχείς εβδομάδες.

Θα είναι χωρητικότητας περίπου 100 αυτοκινήτων. Καινούργιο κονδύλι 160 χιλιάδων ευρώ εγκρίθηκε και για τη δημιουργία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Τέλος, στον αναθεωρημένο αναπτυξιακό προϋπολογισμό του Δήμου Λάρνακας περιλαμβάνεται επιπρόσθετη δαπάνη 279 χιλιάδων για την ανάπλαση του πεζόδρομου στην δυτική πλευρά του παραλιακού μετώπου των Φοινικούδων, με την συνολική δαπάνη του έργου να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο. Οι εργασίες είναι σ’ εξέλιξη.

 

Send this to a friend