Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Εβδομάδα διαβουλεύσεων και διαλόγου με οργανωμένες ομάδες της Λάρνακας Συν-διαμορφώνοντας το παρόν και το αύριο της πόλης
Εβδομάδα διαβουλεύσεων και διαλόγου με οργανωμένες ομάδες της Λάρνακας Συν-διαμορφώνοντας το παρόν και το αύριο της πόλης

Εβδομάδα διαβουλεύσεων και διαλόγου με οργανωμένες ομάδες της Λάρνακας Συν-διαμορφώνοντας το παρόν και το αύριο της πόλης

 Τις προηγούμενες μέρες ο Οργανισμός Λάρνακα 2030 συνάντησε ομάδες της πόλης και συζήτησε μαζί τους την υποψηφιότητα της Λάρνακας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, καθώς και πρακτικούς τρόπους συμμετοχής των πολιτών σ’ αυτήν τη συναρπαστική διαδικασία επαναπροσδιορισμού και συνδημιουργίας του πολιτιστικού αύριο της πόλης. 

  • Συνάντηση με καταστηματάρχες του εμπορικού κέντρου

Έγινε η συνάντηση με τους καταστηματάρχες του ιστορικού κέντρου της πόλης στη Γκαλερί του Λάρνακα 2030. Η διαβούλευση ήταν μια κοινή δράση του Οργανισμού και του Συνδέσμου Καταστηματαρχών του ιστορικού εμπορικού κέντρου. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Λάρνακα 2030 Κέλλυ Διαπούλη, έκανε μια σύντομη παρουσίαση, παραθέτοντας τις βασικές παραμέτρους της υποψηφιότητας της Λάρνακας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Κατόπιν συζητήθηκαν δυο κοινά πρότζεκτ με τους καταστηματάρχες.

Το πρώτο, το οποίο θα τρέξει άμεσα, είναι ο διαγωνισμός καλύτερης χριστουγεννιάτικης βιτρίνας. Μια δράση που στοχεύει στη δημιουργική ενεργοποίηση των επιχειρήσεων του εμπορικού κέντρου με αφορμή την ομορφότερη γιορτή του έτους. Τα βραβεία θα δοθούν σε ειδική τελετή εντός Ιανουαρίου. Η κριτική επιτροπή θα στελεχωθεί από μέλη και συνεργάτες του Λάρνακα 2030, η σύστασή της θα ανακοινωθεί προσεχώς.


Το δεύτερο πρότζεκτ επιδιώκει την αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου μέσω εικαστικών παρεμβάσεων στις βιτρίνες των καταστημάτων. Στόχος είναι να μετατραπούν οι εμπορικοί δρόμοι σε υπαίθριες εικαστικές εκθέσεις με την κάθε βιτρίνα να αποτελεί ένα αυτόνομο έργο τέχνης. Πρόκειται για ένα υπέροχο συναπάντημα καταστηματαρχών, καλλιτεχνών και πολιτών που αναμένεται να δώσει μια νέα ώθηση στο κέντρο της Λάρνακας. Οι καταστηματάρχες άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον και διάθεση συμμετοχής τα προτεινόμενα πρότζεκτ γι’ αυτό και συμφωνήθηκε μια δεύτερη συνάντηση εντός Ιανουαρίου ώστε να προχωρήσει ο προγραμματισμός.

  Διάλεξη της Nan van Houte

 Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 η δραματουργός Nan van Houte μίλησε σε καλλιτέχνες και πολίτες της Λάρνακας για την τέχνη σε δύσκολους και μεταβατικούς καιρούς. Ο τίτλος της διάλεξής της, που έλαβε χώρα στη Γκαλερί του Λάρνακα 2030, ήταν «Ζωντανή τέχνη σε έναν κόσμο που καταρρέει· μια όχι και τόσο αστεία ιστορία».

Ένα από το σημαντικά μηνύματα της εισήγησής της ήταν η δυνατότητα της ζωντανής τέχνης να επουλώνει ρήγματα και εντάσεις και να λειτουργεί συνενωτικά στην κοινότητα. Η πρόσκληση προς την Nan van Houte, από το Λάρνακα 2030, προωθεί τον στόχο της σύνδεσης της τοπικής καλλιτεχνικής κοινότητας με τη διεθνή σκηνή, κάτι που είναι υψηλά στις προτεραιότητες του οργανισμού. Παράλληλα συνδράμει και στον διάλογο σε σχέση με την πολιτικώς προσανατολισμένη τέχνη, η οποία, ενώ υπερασπίζεται ως οφείλει την καλλιτεχνική έκφραση, τη συνδέει δυναμικά με το κοινωνικό και πολιτικό συγκείμενο.

 

  • Συνάντηση με εικαστικούς της πόλης

Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στη Γκαλερί του Λάρνακα 2030 έγινε η συνάντηση-διαβούλευση με τους εικαστικούς της πόλης και της επαρχίας. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Ε.ΚΑ.ΤΕ Λάρνακας. Αφού προηγήθηκε μια συνοπτική παρουσίαση της υποψηφιότητας της Λάρνακας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης από την Κέλλυ Διαπούλη, ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τους εικαστικούς γύρω από το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της πόλης και τις προσδοκίες τους για το μέλλον. Ακούστηκαν ενδιαφέρουσες ιδέες που μπορούν να αποτελέσουν το έδαφος ενός κοινού προγράμματος με το Λάρνακα 2030. Αποφασίστηκε μια επόμενη συνάντηση στις αρχές του 2024 με προκαθορισμένη ατζέντα, ώστε να συζητηθούν συγκεκριμένοι τρόποι κοινών δράσεων.

 

 ΧΟΡΗΓΟΙ
Χορηγός: Ocean Basket

Συνέταιρος: HF Markets

Digital Partner: IDEA SEVEN

Υποστηρικτής: Sun Shadow

Φίλος: Livadiotis Group

Φίλος: McDonald’s

 

Περισσότερες πληροφορίες: [email protected]

 

 

Send this to a friend