Στόχος μας είναι και παραμένει να παραδώσουμε στους πολίτες, με τη δύναμη της τεχνολογίας, ένα πιο αποδοτικό και πρακτικό σύστημα διακυβέρνησης και παροχής κρατικών υπηρεσιών, ανέφερε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Φίλιππος Χατζηζαχαρίας σε χαιρετισμό την Τρίτη στο ESG FORUM στη Λευκωσία.
Ο Υφυπουργός σημείωσε ότι τα κριτήρια ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά, Διακυβέρνηση) είναι σημαντικά για ένα κράτος, καθώς επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική σταθερότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.
Είπε ότι το κριτήριο της διακυβέρνησης, σε επίπεδο κράτους, αφορά κυρίως τη διαφάνεια, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τη δίκαιη διαχείριση των δημόσιων πόρων. «Πρόκειται για ένα παράγοντα που ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στις κυβερνητικές δομές», ανέφερε.
Ο κ. Χατζηζαχαρίας σημείωσε ότι οι επενδυτές, οι οργανισμοί και οι εταιρείες χρησιμοποιούν το πλαίσιο ESG για να αξιολογήσουν τον κοινωνικό αντίκτυπο και τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης και να λάβουν υπόψη τους παράγοντες αυτούς κατά τη λήψη αποφάσεων κυρίως για τις επενδύσεις. Ανέφερε ότι για αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, εφαρμόζονται νέες καινοτόμες και τεχνολογικές λύσεις, ενώ η διατήρηση υψηλών κοινωνικών προτύπων βοηθά στη διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας.
«Περιλαμβάνει την προστασία των εργαζομένων, την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη στήριξη της τοπικής κοινότητας, σε ένα κράτος κοινωνικά δίκαιο. Η υλοποίηση κριτηρίων ESG συνδέεται συχνά με την αύξηση της κοινωνικής ευημερίας», ανέφερε.
Ο Υφυπουργός τόνισε ακόμη ότι με την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού, θα πετύχουμε να ενισχύσουμε το κριτήριο της διακυβέρνησης, να ενισχύσουμε την διαφάνεια και την απλοποίηση των κυβερνητικών υπηρεσιών, δίνοντας στους πολίτες ποιοτικότερη και πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση.
Ανέφερε επίσης ότι οι πρακτικές ESG στο πλαίσιο του κανονιστικού πλαισίου CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) είναι άκρως σημαντικές για ένα κράτος που θέλει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά του και να προσελκύσει νέες, ποιοτικές επενδύσεις.
Η σημασία των ESG για τις εταιρείες, κερδοφορία και βιωσιμότητα
Τους σύνεδρους χαιρέτισε η Μαρία Κυριάκου, CEO της BOUSSIAS Cyprus, που διοργάνωσε την εκδήλωση, η οποία και αναφέρθηκε στους στόχους του Φόρουμ και στις δράσεις της εταιρείας για τα κριτήρια ESG.
O Χρίστος Φωτιάδης, Διευθυντής Βιομηχανίας και Υπηρεσιών Τεχνολογίας του Υπουργείου Εμπορίου είπε ότι το Υπουργείο θα παραχωρήσει, έως το 2027, 245 εκ. ευρώ σε επιχειρήσεις από ευρωπαϊκά ταμεία για θέματα ανάπτυξης ESG ενώ άλλα 14,4 εκ. δίνονται για ενθάρρυνση της κυκλικής οικονομίας.
Ανέφερε ότι ενισχύονται με διάφορα σχέδια οι εταιρείες ώστε να υιοθετούν πρακτικές πιο φιλικές προς το περιβάλλον και σημείωσε πως η επιτυχία μιας επιχείρησης δεν είναι μόνο η κερδοφορία αλλά και το να έχει την ικανότητα για παραγωγή αξίας, σε βάθος χρόνου.
Ο Πρόεδρος του ΧΑΚ, Μαρίνος Χριστοδουλίδης, στο δικό του χαιρετισμό αναφέρθηκε στη σημασία της αιειφορίας στις οικονομικές δραστηριότητες και στις πρακτικές και μεθόδους που ακολουθούν οι εταιρείες για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως στο ΧΑΚ έχουν εισαχθεί ρυθμίσεις για τις εταιρείες με αειφόρο ανάπτυξη, με ενασχόληση με ΑΠΕ ενώ μειώνονται και τα δικαιώματα εισαγωγής για εταιρείες που διαπραγματεύονται τα λεγόμενα πράσινα ομόλογα (green bonds). Αναφέρθηκε και στη σημασία του να αφήνει μια εταιρεία το αποτύπωμά της σε θέματα κοινωνικής ευθύνης.
Ο Γιώργος Λοϊζίδης, Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΚΥΦΕΑΣ, του Συνδέσμου των επαγγελματιών της εφοδιαστικής αλυσίδας, είπε στην ομιλία του ότι δεν στηρίζονται μόνο οι εταιρείες σε θέματα νομοθεσιών, δράσεων και στρατηγικών, αλλά στις πρόσφατες πυρκαγιές ο ΚΥΦΕΑΣ ανέλαβε την τροφοδοσία των διασωστών και του στρατού. Αναφέρθηκε και στις δράσεις που αφορούν διεξαγωγή μελετών και ερευνών σε θέματα ESG.
H Σωτηρούλα Σωτηρίου, Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Corporate Image της εταιρείας Χαραλαμπίδης Κρίστης, ανέφερε ότι η βιωσιμότητα των εταιρειών δεν μεταφράζεται μόνο σε κερδοφορία και ότι χρειάζονται μεγάλες προσαρμογές εξαιτίας της κλιματικής και επισιτιστικής κρίσης, των γεωπολιτικών εξελίξεων και της πράσινης μετάβασης. Είπε ότι καμία βιωσιμότητα δεν είναι εφικτή χωρίς στόχους για το περιβάλλον, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα.
Το συνέδριο φιλοξένησε διάφορες θεματικές συζητήσεις για τα κριτήρια ESG και πως μπορούν να επιτευχθούν.