Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Εύσημα αξιωματούχου ΕΕ στην Κύπρο για επιστροφές παράτυπων μεταναστών
Εύσημα αξιωματούχου ΕΕ στην Κύπρο για επιστροφές παράτυπων μεταναστών

Εύσημα αξιωματούχου ΕΕ στην Κύπρο για επιστροφές παράτυπων μεταναστών

Θετικό πρόσημο δόθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών, ανέφερε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδου-Προκοπίου, μετά τη συνάντησή της με την Μπεάτε Γκμίντερ, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επικεφαλής της Task Force Migration Management. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά της η Μπεάτε Γκμίντερ επεσήμανε ότι η Κύπρος σημείωσε τεράστια επιτυχία στις επιστροφές παράτυπων μεταναστών. Ακόμη, υπογράμμισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για στήριξη της Κύπρου στο πλαίσιο της πολιτικής αλληλεγγύης που αναπτύσσεται μεταξύ των κρατών μελών.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνάντησης, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδου-Προκοπίου, ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν συνέχεια της συζήτησης που έχει ήδη αρχίσει για θέματα λαθρεμπορίας προσώπων και παράνομης διακίνησης μεταναστών με πρωτοβουλία της Ίλβα Γιόχανσον, Επιτρόπου για εσωτερικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Όπως είπε, συζητήθηκαν διάφοροι τρόποι συνεργασίας που ήδη υπάρχουν και πώς αυτοί μπορούν να ενδυναμωθούν, καθώς επίσης τα θέματα που προκύπτουν από τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές στην Κύπρο και πώς μπορούν ο Frontex και άλλα σώματα της ΕΕ να βοηθήσουν την Κύπρο σε αυτήν την προσπάθειά της.

«Το πρόσημο που δόθηκε στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν θετικό αναφορικά με τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών αλλά και με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη σωστή χρήση και εκμετάλλευση των συστημάτων Σένγκεν από πλευράς της Αστυνομίας, καθώς και το γενικότερο πλαίσιο της προόδου που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την αίτηση της Κύπρου για συμμετοχή στην περιοχή Σένγκεν», επεσήμανε η Υπουργός Δικαιοσύνης.

Καταληκτικά, η κ. Κουκκίδου-Προκοπίου ευχαρίστησε την κ. Γκμίντερ για τα εύσημα που έδωσε στις προσπάθειες της Κύπρου για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, προσθέτοντας ότι τα συγχαρητήρια οφείλονται κυρίως στην Αστυνομία και συγκεκριμένα στον Βοηθό Αρχηγό Προστασίας Συνόρων, Μάριο Χριστοφίδη, «γιατί η ομάδα του καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να γίνει αυτό», όπως είπε.

Από την πλευρά της, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και Επικεφαλής της Task Force Migration Management, Μπεάτε Γκμίντερ, έκανε λόγο για «μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση».

Όπως είπε, στη συνάντηση συζητήθηκε ιδιαίτερα το θέμα των επιστροφών, όπου η Κύπρος «κατέβαλε τεράστια προσπάθεια και είχε τεράστια επιτυχία για να επιτρέψει σε άτομα που φτάνουν παράτυπα στη χώρα να διεκπεραιώσουν γρήγορα την αίτησή τους για άσυλο και σε όσους δεν έχουν δικαίωμα παραμονής να επιστρέφουν γρήγορα στις χώρες τους».

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να δείξουμε επίσης ότι εμείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούμε να επιστρέψουμε σε τρίτες χώρες με αποτελεσματικό τρόπο τα άτομα που δεν έχουν δικαίωμα διαμονής», υπέδειξε η κ. Γκμίντερ, τονίζοντας ότι η Κύπρος ηγείται αυτής της προσπάθειας με περισσότερες από 7.000 επιστροφές με τη βοήθεια του Frontex. Ακόμη, συνεχάρη την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία διαχειρίζεται αυτό το ζήτημα «πολύ αποτελεσματικά και πολύ ανθρώπινα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ θα μπορούσε να ενισχύσει τη βοήθεια που παρέχεται στην Κύπρο σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, η Μπεάτε Γκμίντερ τόνισε ότι «η μετανάστευση είναι μια μοναδική πρόκληση παγκοσμίως, επομένως δεν υπάρχει μαγική λύση».

Όπως εξήγησε, «αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φιλοξενήσουμε άτομα που φτάνουν δίκαια, πρέπει να τους επιτρέψουμε να υποβάλουν αίτηση ασύλου και να τους δώσουμε τη νόμιμη δυνατότητα να επιχειρηματολογήσουν ότι μπορεί να διαφεύγουν από δίωξη και, αν δεν συμβαίνει αυτό, να τους επιστρέψουμε στη χώρα τους».

«Μπορούμε να βοηθήσουμε την Κύπρο με χρηματοδότηση και υποδομές, κάτι που το κάνουμε πολύ διεξοδικά», τόνισε η κ. Γκμίντερ, υποδεικνύοντας ότι η ΕΕ έδωσε στην Κύπρο πάνω από €100 εκατομμύρια για να δημιουργηθούν μεγαλύτεροι χώροι υποδοχής στο Πουρνάρα και τις Λίμνες. «Παρέχουμε υποστήριξη με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου, με τον Frontex, με προσωπικό. Υπάρχουν σχεδόν 200 άτομα από την ΕΕ στην Κύπρο για να βοηθήσουν την κυπριακή δημόσια υπηρεσία να αντιμετωπίσει τις αφίξεις (Σ.Σ. μεταναστών)», συμπλήρωσε.

«Προσπαθούμε επίσης να καθιερώσουμε μια καλή πολιτική μοναδικής αλληλεγγύης στην ΕΕ για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον», υπογράμμισε η κ. Γκμίντερ. «Πάνω από 1.200 άτομα έχουν ήδη μετεγκατασταθεί από την Κύπρο σε άλλες χώρες, επομένως αυτή είναι ξεκάθαρα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη εν δράσει», υπέδειξε.

«Η ΕΕ προσπαθεί επίσης σκληρά να συνάψει και να διευθετήσει συμφωνίες εισδοχής με τρίτες χώρες ως εταίρους μας για να βοηθήσουμε τις χώρες να επιστρέψουν ξανά ανθρώπους σε τρίτες χώρες», κατέληξε.

Send this to a friend