Αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων υπό τον Πρόεδρο της κ. Γιώργο Λυσανδρίδη, συναντήθηκε χθες με την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κα. Αννίτα Δημητρίου.
Κατά τη συνάντηση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών της ΠΕΠ, με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, συζητήθηκε εκτενώς η καθυστέρηση που διαπιστώνεται στην υλοποίηση ενός σχεδίου αποζημίωσης των ιδιοκτητών τουρκοκρατούμενων περιοχών για την απώλεια χρήσης των περιουσιών τους. Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, συμφωνώντας με τη θέση της ΠΕΠ, επαναβεβαίωσε ότι τα έσοδα που εισπράττονται από το τέλος του 0.4% επί των αγοραπωλησιών ακίνητης περιουσίας στις ελεύθερες περιοχές, θα πρέπει να διατεθούν αποκλειστικά για την υλοποίηση του προαναφερθέντος σχεδίου, το οποίο καταγράφεται και ως προεκλογική προγραμματική δέσμευση στα προγράμματα όλων των βασικών υποψηφίων στις Προεδρικές του 2023. Προς την κατεύθυνση αυτή η ΠΕΠ επεσήμανε ότι δύο χρόνια μετά τη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας, δεν υπάρχει ακόμη πλαίσιο, κανονισμοί ή ρύθμιση για το πως θα διατίθεται αυτό το ποσό ενώ σημαντική παράμετρος για την υλοποίηση του πιο πάνω είναι και η ολοκλήρωση της μηχανογράφησης αλλά και της ενοποίησης των διαφόρων βάσεων στις οποίες καταγράφονται οι βοήθειες που δόθηκαν και που δίνονται στους δικαιούχους. Ζητήθηκε επίσης όπως ασκηθούν πιέσεις προς την Κυβέρνηση, για την ειδική ανάθεση αυτού του εγχειρήματος σε κάποιο αξιωματούχο ή ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία να ετοιμάσει συγκεκριμένη πρόταση εντός ενός λογικού χρονοδιαγράμματος που να μην παραπέμπει το ζήτημα στις ελληνικές καλένδες.
Εν μέσω της αγωνίας, του πόθου και της ελπίδας του κάθε πρόσφυγα για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού και κυρίως για την επιστροφή στις πατρογονικές του εστίες, και εν μέσω των συνεχιζόμενων προκλητικών ενεργειών της κατοχικής δύναμης, η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων, συνεχίζει να στέκεται αρωγός και πρωτεργάτης και να διεκδικεί λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός κόσμος αλλά και για τα διαχρονικά μεγάλα ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί μέχρι τώρα. Προσδοκώντας στην υλοποίηση της εξαγγελίας ολοκληρωμένης προσφυγικής πολιτικής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία της ΠΕΠ διαβίβασαν και στην Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, την επιδίωξη για προώθηση μιας σοβαρής και μελετημένης προσέγγισης στην απόδοση της ισότιμης κατανομής βαρών ενώ χαιρέτισαν την πρόθεση του Δημοκρατικού Συναγερμού να προχωρήσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην ετοιμασία μιας ολοκληρωμένης τεχνοοικονομικής πρότασης.
Κατά τη συνάντηση, έγινε ακόμη αναφορά στην ανάγκη επίσπευσης της εξέτασης των κανονισμών και των νομοσχεδίων που βρίσκονται εδώ και μήνες στη Γενική Εισαγγελία και που αφορούν κυρίως τα νέα κριτήρια διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών και την υλοποίηση των νέων σχεδίων του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ενώ ζητήθηκε ακόμη η θετική στάση του ΔΗΣΥ στην κοινωνική επιταγή για αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων και των βοηθημάτων που δίνονται από την Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων.
Τονίστηκε τέλος ότι όλα τα πιο πάνω σε συνδυασμό με την έλλειψη ανασταλτικών ή άλλων προληπτικών μέτρων, δεν λειτουργούν αποτρεπτικά στο ξεπούλημα των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και στις προσφυγές προς την «επιτροπή αποζημιώσεων».
Ολοκληρώνοντας τον κύκλο συναντήσεων της με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, η ΠΕΠ αναμένει την περαιτέρω ουσιαστική ενασχόληση τους για την επίλυση των προσφυγικών θεμάτων, είτε μέσα από την κοινοβουλευτική τους δράση, είτε τη συμμετοχή τους στη διακυβέρνηση αλλά και τις πολιτικές τους δράσεις προς επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών μέσα και από τη συμμετοχή τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις μεγάλες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου. Στο δικό της επίπεδο, η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων, θα συνεχίσει τις επαφές της και στο επόμενο διάστημα θα έχει συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, αλλά και τις Επιτροπές Κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων, σε μια προσπάθεια για περαιτέρω συντονισμό και εντατικοποίηση των προσπαθειών που καταβάλλονται από όλους τους φορείς.