Αποτυχία του ΟΗΕ στην Πύλα, βλέπει ο “υπέξ”
Σε συνεδρίαση της «κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομίας, οικονομικών, προϋπολογισμού και προγραμματισμού», ο «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι «η διεθνής αναγνώριση της ελληνοκυπριακής πλευράς ως Κυπριακή Δημοκρατία» συνιστά την ουσία του κυπριακού προβλήματος.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις που αφορούν την Πύλα, κάνοντας λόγο για «αποτυχία του ΟΗΕ», καθώς και στον διορισμό του νέου αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την «Κίμπρις Ποστασί», η συνεδρίαση της επιτροπής, η οποία ολοκληρώθηκε με την έγκριση του προϋπολογισμού του «υπουργείου εξωτερικών» ύψους 588 εκατομμυρίων 99 χιλιάδων 400 λιρών Τουρκίας, αποτέλεσε το βήμα για τον κ. Ερτουγρούλογλου για να εκφράσει τις απόψεις του σχετικά με τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού.
Ο κ. Ερτουγρούλογλου επέκρινε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» ότι «χρησιμοποιεί το αναγνωρισμένο καθεστώς της ως όπλο εναντίον των Τουρκοκυπρίων». Αναφερόμενος σε ιστορικά, όπως υποστήριξε, γεγονότα, είπε ότι «είναι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που δημιούργησαν το κυπριακό πρόβλημα», υπονοώντας ότι η διάλυση της εταιρικής σχέσης του 1960 μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ήταν επιζήμια για τους τελευταίους. Υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι ήταν ικανοποιημένοι με την αρχική εταιρική σχέση, αλλά η διάλυση οδήγησε σε μια κατάσταση όπου «αυτός που σκότωσε ανταμείφθηκε, αυτός που σκοτώθηκε εξακολουθεί να κατηγορείται».
Ο κ. Ερτουγρούλογλου κατηγόρησε τον ΟΗΕ και την ΕΕ με το πρόσχημα ότι «υιοθετούν πολιτικές εχθρικές προς τους Τουρκοκύπριους» και ισχυρίστηκε ότι πολιτική ισότητα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κυριαρχική ισότητα.
Για το ζήτημα της Πύλας, ο κ. Ερτουγρούλογλου έκανε λόγο για «αποτυχία του ΟΗΕ» και πρόσθεσε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά διαπράττει αμέτρητες παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη εδώ και χρόνια. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έπραξαν τίποτα. Κάθε φορά που αναφέραμε τον δρόμο της Πύλας, τα Ηνωμένα Έθνη ήρθαν εναντίον μας. Αυτή τη φορά είπαμε ότι αυτός ο δρόμος θα κατασκευαστεί. Όταν ξεκίνησαν οι εργασίες για τον δρόμο στις 23 Οκτωβρίου μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, παρατηρήσαμε ότι αδειοδοτήθηκε η ελληνοκυπριακή πλευρά για να πραγματοποιήσει εργασίες για διαχωρισμό οικοπέδων».
«Αυτό που λένε οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, είναι ότι το καθήκον τους είναι να διατηρήσουν το status quo. Μπορείτε να χτίσετε έναν ρόδινο κόσμο όσο θέλετε, να τον ονομάσετε λύση, όμως ο πραγματικός κόσμος δεν λειτουργεί έτσι», ανέφερε ακόμη ο κ. Ερτουγρούλογλου, προσθέτοντας ότι «δεν προτάθηκε νέο όνομα για τον εκπρόσωπο (του ΓΓ ΟΗΕ)».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ερωτήσεις έθεσαν οι «βουλευτές» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Αρμαγάν Τζαντάν και Ερκούτ Σαχαλί. Ο κ. Τζαντάν ρώτησε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Πύλα και ζήτησε την εκτίμηση του κ. Ερτουγρούλογλου σχετικά με τις δηλώσεις του Χακάν Φιντάν, Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφορικά με την απόκτηση περιουσιών στα κατεχόμενα από ξένους υπηκόους. Ζήτησε επίσης πληροφορίες σχετικά με το γιατί η τ/κ πλευρά δεν προσκλήθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Καζακστάν και τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.
Ο κ. Τζαντάν υπογράμμισε τη σημασία η όποια λύση του Κυπριακού να διασφαλίζει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα παραμείνουν μέρος της ΕΕ και δεν θα περιορίζονται στο βόρειο τμήμα του νησιού. Ο κ. Σαχαλί επέκρινε τον μειωμένο προϋπολογισμό του «υπουργείου εξωτερικών», υποστηρίζοντας ότι στο Κυπριακό υπήρξαν επιτυχίες με τη Συμφωνία του 1977 και το Σχέδιο Ανάν. Ωστόσο η πρόσφατη αλλαγή τακτικής της τ/κ πλευράς μοιάζει «με χαρακίρι».