Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Βρισιές και γιουχαϊσματα Τούρκων στρατιωτών στο «σπίτι της Μαρουλλούς» (βίντεο)
Βρισιές και γιουχαϊσματα Τούρκων στρατιωτών στο «σπίτι της Μαρουλλούς»  (βίντεο)

Βρισιές και γιουχαϊσματα Τούρκων στρατιωτών στο «σπίτι της Μαρουλλούς» (βίντεο)

Με φωνές, βρισιές και γιουχαίσματα συνόδευσαν την παρουσία τους οι πάνοπλοι Τούρκοι στρατιώτες που παραβίασαν χθες το απόγευμα τη Νεκρή Ζώνη του Αγίου Δομετίου και συγκεκριμένα στο «Σπίτι της Μαρίας της Τουρκούς» για να εγκαταστήσουν κάμερα παρακολούθησης, προκαλώντας αναστάτωση στην περιοχή και την άμεση κινητοποίηση μελών της Ειρηνευτικής Δυναμης Κύπρου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Συνεχείς προκλήσεις 

Ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου Κώστας Πέτρου ανέφερε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ότι τις τελευταίες ημέρες το κατοχικό καθεστώς παραβιάζει διαρκώς την Νεκρή Ζώνη για να προβεί σε εργασίες στον συγκεκριμένο χώρο. Ο κύριος Πέτρου μάλιστα, εκτιμά ότι η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν συνέβαλε στην αποτροπή των τουρκικών προκλήσεων και παρανομιών.


 

Το περιστατικό του Οκτωβρίου 

Ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου αναφέρθηκε και σε περιστατικό το οποίο συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο, όταν λειτουργοί του Δημαρχείου μετέβησαν στην περιοχή για ψεκασμούς στην κοίτη του ποταμού. Τότε βρέθηκαν αντιμέτωποι με την παρουσία Τούρκων στρατιωτών στο σημείο και ενημέρωσαν σχετικά τον ΟΗΕ. Παρά το γεγονός ότι κυανόκρανοι μετέβησαν στην περιοχή, εντούτοις οι Τούρκοι στρατιώτες συνέχισαν τις προκλήσεις, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι εργασίες και οι εργάτες του Δημαρχείου να αποχωρήσουν.

Επίδειξη δύναμης

Ο κύριος Πέτρου έκανε λόγο για επίδειξη δύναμης από πλευράς κατοχικού καθεστώτος, καθώς το Σπίτι της Μαρίας της Τουρκούς όπου εγκαταστάθηκε η  κάμερα παρακολούθησης δεν αποτελεί νευραλγικό σημείο ή χώρο που πρέπει να εποπτεύεται, αφού είναι κοίτη ποταμού.

 

Η ταλαιπωρία κατοίκων

Το σημείο εγκατάστασης της κάμερας βρίσκεται σαράντα μόλις μέτρα από τις οικίες Ελληνοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές. Οι εν λόγω πολίτες χαρακτηρίζονται ως «ταλαιπωρημένοι» από τον Δήμαρχο Αγίου Δομετίου αφού έχουν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο πλημμυρών από την ακαθάριστη κοίτη του ποταμού. Καθημερινά γίνονται μάρτυρες των τεράστιων ουρών οχημάτων που σχηματίζονται για διέλευση από το οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, από και προς τις κατεχόμενες περιοχές.

 

Η ιστορία του σπιτιού

Ο κύριος Πέτρου ανέφερε ότι το σπίτι έχει πολλά προσωνύμια από τους κατοίκους του Αγίου Δομετίου: «Της Μαρίας», «της Μαρουλλούς», «της Τουρκούς» είναι μόνο μερικά. Η ιστορία θέλει την ιδιοκτήτρια να είναι Τουρκοκύπρια που βαφτίστηκε χριστιανή και πήρε το όνομα Μαρία, ενώ εγκατέλειψε το σπίτι για άγνωστους λόγους το 1976 και μόλις δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή.

 

ΒΙΝΤΕΟ: Αυτό είναι το σημείο που έστησαν την κάμερα οι Τούρκοι στη Νεκρή Ζώνη

 

 

Πηγή: alphanews

Send this to a friend