Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Εδώ και μήνες τουρκικές κινήσεις στον Άγιο Δομέτιο λένε οι κάτοικοι
Εδώ και μήνες τουρκικές κινήσεις στον Άγιο Δομέτιο λένε οι κάτοικοι

Εδώ και μήνες τουρκικές κινήσεις στον Άγιο Δομέτιο λένε οι κάτοικοι

Μαρία – Κάτοικος περιοχής
Δε φοβόμαστε; Για τ’ όνομα του Θεού.

Από τη Δένεια, στο Spitfire, και από την Πύλα, αυτή τη φορά στον Άγιο Δομέτιο. Η προέλαση του Αττίλα στη Νεκρή Ζώνη συνεχίζεται προκαλώντας τρόμο και αγωνία στους κατοίκους της περιοχής.

Κλεοπάτρα Κλεάνθους – Κάτοικος Περιοχής
Θέλουμε προστασία, να μας ενημερώσουν τι πρέπει να κάνουμε.


Μάριος Κλεάνθους – Κάτοικος Περιοχής
Πάντα ανησυχούμε. Από τη στιγμή που μας είπαν να καθίσουμε εδώ, είναι χωρίς προστασία, είναι πολύ δύσκολο.

Όλα άρχισαν λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα χθες, όταν δεκάδες άντρες των κατοχικών δυνάμεων, κατέβηκαν από παρακείμενο φυλάκιο τους στην αμφισβητούμενη για τους Τούρκους περιοχή της Νεκρής Ζώνης, ορθώνοντας στο γνωστό εγκαταλελειμμένο «Σπίτι της Μαρουλλούς», μεταλλικό ιστό πάνω στον οποίο τοποθέτησαν περιστρεφόμενη κάμερα και αντένα.

Κώστας Πέτρου  – Δήμαρχος Αγίου Δομετίου
– Τι μπορούν να καταγράψουν;
– Πραγματικά τίποτα! Το έχουν κάνει σαν μια επίδειξη δύναμης ότι εμείς μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε στη Νεκρή Ζώνη χωρίς κανένα κόστος.

Παρουσία των ΗΕ, η δραστηριότητα των Τούρκων γινόταν κυριολεκτικά μια ανάσα από τις αυλές των έντρομων κατοίκων της οδού Συρακουσών.

Ανδριανή Ζαγκουλου – Κάτοικος Περιοχής
Ήταν γραμμή ο ένας δίπλα από τον άλλο, ένα πλήθος Τούρκων συνομιλούσε με τα ΗΕ και φώναζαν συνθήματα.

Κλεοπάτρα Κλεάνθους – Κάτοικος Περιοχής
Τους μιλούσε κάποιος, γιουχαΐζαν, φώναζαν.

Μιλώντας στην κάμερα της εκπομπής Alpha Ενημερώση, κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν πως τουρκικές κινήσεις καταγράφονται εδώ και μήνες στην περιοχή, ενώ η τοποθέτηση της επίμαχης κάμερας στο υποστατικό φαίνεται να σχεδιαζόταν από καιρό, καθώς είχε προηγηθεί προ ημερών η ηλεκτροδότηση του…

Ανδριανή Ζαγκουλου – Κάτοικος Περιοχής
Βλέπαμε κατά διαστήματα να έρχονται, να αλλάζουν σκοπιά μέσα στο σπίτι. Την περασμένη Παρασκευή, άναψαν ένα προβολέα ο οποίος ήταν αναμμένος όλη νύχτα, αλλά το Σάββατο τον έσβησαν.

Στις νέες προκλήσεις του Αττίλα, άμεση ήταν η αντίδραση της Λευκωσίας, με την κυβέρνηση να προχώρησε σε αυστηρές παραστάσεις προς τα Ηνωμένη Έθνη.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Πρόκειται για ακόμη μια απόπειρα παραβίασης του στάτους κβο. Η Κυπριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει το περιστατικό ως σοβαρή συνεχιζόμενη παραβίαση της Νεκρής Ζώνης. Τονίζουμε τη σοβαρότητα της παραβίασης, αλλά και τις αρνητικές συνέπειες των σχεδιασμών του κατοχικού καθεστώτος, τόσο για την προοπτική επανέναρξης διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό όσο και στα ευρωτουρκικά.

Με το Προεδρικό να ζητά από τους κυανόκρανους την άμεση αποκατάσταση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ διαμηνύει πως συνεργάζεται με την τ/κ πλευρά για την αποτροπή εντάσεων και διατήρηση του status quo.

 

 

ΠτΔ για Νεκρή Ζώνη: Μέτρα σε 24 ώρες εάν δεν αποκατασταθεί η κατάσταση

Ως μια πάρα πολύ σοβαρή παραβίαση χαρακτήρισε το απόγευμα της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα όσα εκτυλίχθηκαν στην περιοχή του Αγίου Δομετίου.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Χατζηκωστή, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για μια διαχρονική πολιτική του κατοχικού στρατού να αμφισβητεί την Νεκρή Ζώνη.

Νίκος Χριστοδουλίδης – Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Τα ΗΕ μας έχουν ενημερώσει ότι θα αποκατασταθεί η κατάσταση πραγμάτων. Αν δεν αποκατασταθεί, έχουμε ήδη πάρει κάποιες αποφάσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν, αποφάσεις οι οποίες δε θα δημοσιοποιηθούν.»

Πρόκειται για ένα περιστατικό που ούτε υποβαθμίζουμε, ούτε υποτιμούμε, προσέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών ζητήθηκε διάστημα ενός εικοσιτετραώρου.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν με το ίδιο μοτίβο ενώ η πλευρά μας προσπαθεί συνεχώς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι διαχρονική αυτή η προσέγγιση (των Τούρκων) χωρίς να υποβαθμίζω ή να υποτιμώ. Αναφέρθηκα προηγουμένως στα Στροβίλια, υπάρχουν πολλά περιστατικά που βλέπουμε.

Παρόλα αυτά εμείς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επαναρχίσει ο διάλογος. Αντιλαμβάνεστε ότι η παρούσα κατάσταση πράγματων, η πάροδος του χρόνου, η δημιουργία νέων τετελεσμένων, όπως αυτά που βιώνουμε, δεν βοηθούν στην επίλυση του Κυπριακού. Άρα, από δικής μας πλευράς, είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών».

Πηγή: alphanews

Send this to a friend