Home ΛΑΡΝΑΚΑ Διαστημικές τεχνολογίες για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος
Διαστημικές τεχνολογίες για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Διαστημικές τεχνολογίες για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ενώνουν δυνάμεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος o Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) και το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI), με τους δύο οργανισμούς να υπογράφουν μνημόνιο συναντίληψης με άξονα τη χρήση διαστημικών τεχνολογιών για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Όπως σημειώνεται σε δελτίο τύπου, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο θαλάσσιο περιβάλλον αποτελεί μείζον θέμα ανά το παγκόσμιο, καθότι οι θάλασσες ανέκαθεν εκτελούσαν ρυθμιστικό ρόλο στη θερμοκρασία του πλανήτη, απορροφώντας τόσο την ηλιακή θερμότητα, όσο και αυτή που είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. «Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανησυχητική αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, απειλώντας τη θαλάσσια ζωή κι εντείνοντας τα καιρικά φαινόμενα ολόκληρου του πλανήτη.

 

 

Ως εκ τούτου, οι προηγμένες διαστημικές τεχνολογίες προσφέρουν τη δυνατότητα παρακολούθησης των επίγειων καιρικών συνθηκών σε μεγάλες εκτάσεις, καθώς επίσης και την γνωστοποίηση ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, περιβαλλοντικών καταστροφών και δεικτών που αφορούν τη θαλάσσια ζωή και την υγεία της», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης, που υπογράφτηκε από τους Γιώργο Α. Δανό, πρόεδρο του CSEO, και Ζαχαρία Σιόκουρο, Διευθύνων Σύμβουλο του CMMI, έχει ως σκοπό την χρήση και ανάπτυξη διαστημικών και θαλάσσιων τεχνολογιών για έρευνα και συνεπακόλουθες κοινές δράσεις στους τομείς της γαλάζιας οικονομίας. Όπως αναφέρθηκε, απώτερος σκοπός του μνημονίου είναι η προστασία του άμεσου περιβάλλοντος, η δημιουργία βέλτιστων πρακτικών και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, στόχοι που έχουν την δυνατότητα να εφαρμοστούν σε ολόκληρο τον πλανήτη. «Η υπογραφή του μνημονίου είναι πολύ σημαντική, διότι σηματοδοτεί τη συνεργασία δυο οργανισμών με όραμα την προστασία του πλανήτη με σωστή αξιοποίηση της τεχνολογίας και του ανθρώπινου ταλέντου στον τόπο μας» δήλωσε ο κ. Σιόκουρος και πρόσθεσε:

«Η εφαρμογή διαστημικών τεχνολογιών με απώτερο σκοπό τη συλλογή δεδομένων όσον αφορά το θαλάσσιο περιβάλλον και γενικότερα τις ανθρώπινες δραστηριότητες στη θάλασσα, όπως για παράδειγμα η ναυτιλία, σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες συλλογής δεδομένων από το βυθό και την επιφάνεια της θάλασσας, αποτελεί την αφετηρία πληθώρας ερευνητικών ευκαιριών που θα συνδράμουν στη δημιουργία γνώσεων προστιθέμενης αξίας για τους εμπλεκόμενους φορείς και θα επιτρέψει την ολιστική αντίληψη των προκλήσεων και των δυνατοτήτων προσαρμογής στις επερχόμενες δραματικές αλλαγές. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι υποδομές που οι δύο οργανισμοί ήδη αναπτύσσουν. Πρόκειται για υποδομές που θα τεθούν στη διάθεση ολόκληρου του οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής».

Send this to a friend