Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Κοινή Ενημερωτική Εκστρατεία SupportCY και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τις πλημμύρες
Κοινή Ενημερωτική Εκστρατεία SupportCY και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τις πλημμύρες

Κοινή Ενημερωτική Εκστρατεία SupportCY και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τις πλημμύρες

Με στόχο την ετοιμότητα για αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών ξεκίνησε σήμερα για 2η συνεχόμενη χρονιά η κοινή ενημερωτική εκστρατεία του SupportCY και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τίτλο ΠΛΗΜΜΥΡΑ: μπορεί να συμβεί, να είμαστει έτοιμοι. Φέτος η προσπάθεια ενισχύεται από το Δήμο Λευκωσιας, Δήμο Λεμεσού, το Δήμο Στροβόλου και το Συμβούλιο Αποχετεύσεων της Λάρνακας. Στόχος της εκστρατείας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου θα περιλαμβάνει ενημέρωση του κοινού μέσα από πολλαπλά επίπεδα σε παγκύπριο επίπεδο.

Ο Αρχιπύραρχος Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Νίκος Λογγίνος κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, τόνισε ότι η αλλαγή των καιρικών συνθηκών ένεκα της κλιματικής κρίσης είναι δεδομένη και όλοι ζούμε τις συνέπειες της καθημερινά. Τέτοιες εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού, με ετοιμασία και διάθεση ενημερωτικού υλικού σε συνδυασμό με την προετοιμασία και την ετοιμότητα των κατασταλτικών δυνάμεων αποτελούν κλειδί για την καλύτερη κατανόηση των δράσεων, καθώς και για την επιτυχή αντιμετώπιση και πιθανή μείωση πιθανών προβλημάτων που επιφέρουν τα φαινόμενα αυτά και έχουν δυνητικές αρνητικές συνέπειες. Επιπρόσθετα υπογράμμισε την αυξημένη ετοιμότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην αντιμετωπιση ενδεχόμενων πλημμυρών.

Η Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας Κύπρου, Έλλη Ιωαννίδου υπογράμμισε ότι το SupportCY της Τράπεζας Κύπρου, συνεχίζοντας το έργο που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, για υποστήριξη της Κοινωνίας μας, θέτει ως στόχο την ενημέρωση του κοινού αλλά και όλων των μελών του, επιχειρήσεων και οργανώσεων, για απλούς τρόπους πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης των συνεπειών πλημμυρικών φαινομένων. Ενώ κάλεσε όλους μαζί, κρατικές υπηρεσίες, δήμοι και κοινότητες, επιχειρήσεις και απλοί πολίτες, να συμβάλουν προς την μείωση των συνεπειών που θα φέρει στην καθημερινότητα μας μια πλημμύρα.


Ο Μάριος Σταύρου, Head of Operations του SupportCY, τόνισε την ετοιμότητα του Σώματος Εθελοντών του SupportCY, με εξειδικευμένη εκπαίδευση και εξοπλισμό να υποστηρίξει την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση συνεπειών από πλημμυρικά φαινόμενα σε αστικό , βιομηχανικό ή/και οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον, έχοντας πάντα γνώμονα την ασφάλεια του προσωπικού του. Αναφερθηκε επίσης σε περιπτώσεις εμπλοκής του Σώματος Εθελοντών σε πλημμύρες στην Κύπρο και στην Ελλάδα, καθώς στο επειχηρισιακό σχέδιο ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ 2023-2026 που διεπει την εμπολοκή του Σώματος σε συμβάντα πλημμύρας. Ενώ ειδική αναφορά υπήρξε και για σχετική ευρωπαϊκή πιστοποίηση εθελοντών του Σώματος για πλημμυρικά φαινόμενα.

Η εκστρατεία φέτος υποστηρίζεται από τις Γενικές Ασφάλειες και την Med Marketing Eurotools .

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Πριν την πλημμύρα

 • Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια/σχάρες ομβρίων υδάτων έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα από κλαδιά/φύλλα/σκουπίδια
 • Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές λειτουργούν κανονικά.
 • Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και αποφύγετε την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους αν έχουν ανακοινωθεί έντονες βροχοπτώσεις και η περιοχή που κατοικείτε/εργάζεστε είχε και στο παρελθόν προβλήματα με πλημμύρες.

Κατά τη διάρκεια της πλημμύρας

Αν είστε μέσα σε κτίριο:

 • Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο.

Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο:

 • Μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο
 • Μην διασχίσετε χείμαρρο/ορμητικά νερά πεζοί ή με αυτοκίνητο.
 • Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
 • Σεβαστείτε τη σήμανση – πινακίδες που ενημερώνει σχετικά με την επικινδυνότητα διάβασης από συγκεκριμένα σημεία.
 • Αποφύγετε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί ή είναι επικίνδυνο να εκδηλωθούν κατολισθήσεις.
 • Μην ξεχνάτε ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μόλις αρχίσει η απόσυρση των υδάτων και η παύση της βροχόπτωσης.

Μετά την πλημμύρα

 • Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει
 • Προσέξτε να μην εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης/περιορίστε άσκοπες μετακινήσεις.
 • Μην πλησιάζετε σε περιοχές που έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων.
 • Αν βρεθείτε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση.
 • Αποφύγετε περιοχές/δρόμους με λιμνάζοντα νερά ,καθώς είναι πιθανόν τα νερά να έχουν δημιουργήσει ή καλύψει λακκούβες στο οδόστρωμα κτλ. οι οποίες να μην είναι ορατές.
 • Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.

Send this to a friend