Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πώς οι κάμερες παρακολούθησης στους δρόμους θα λύσουν το κυκλοφοριακό
Πώς οι κάμερες παρακολούθησης στους δρόμους θα λύσουν το κυκλοφοριακό

Πώς οι κάμερες παρακολούθησης στους δρόμους θα λύσουν το κυκλοφοριακό

Πλήρη εικόνα του οδικού δικτύου της Κύπρου θα μπορούν να έχουν σε «χρόνο μηδέν» οι αρμόδιες Αρχές, έτσι ώστε να χειρίζονται άμεσα το κυκλοφοριακό χάος, που δημιουργείται στα αστικά κέντρα, αλλά και να αντιμετωπίζουν απρόσμενα συμβάντα στους δρόμους.

Αυτό θα γίνει εφικτό με την βοήθεια των καμερών κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης της τροχαίας κίνησης που ήδη έχει τοποθετήσει το Τμήμα Δημόσιων Έργων στο κέντρο της Λευκωσίας και στο υπεραστικό οδικό δίκτυο. Σήμερα υπάρχουν εγκατεστημένες συνολικά 26 κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης της τροχαίας κίνησης και 120 μετρητές κυκλοφορίας.

Μέσα από το σύστημα αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να επιβεβαιώσουν κατά πόσο υπάρχει αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο στους δρόμους ή εάν σχηματίστηκαν ουρές σε συγκεκριμένο σημείο. Μάλιστα οι κάμερες παρακολούθησης της τροχαίας κίνησης μπορούν να εντοπίσουν ένα απρόσμενο συμβάν ή ατύχημα που πιθανόν να σημειωθεί στον δρόμο.

 

 

Ένα εγχείρημα το οποίο βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, ενώ προβλέπεται η επέκταση του και στα αστικά κέντρα όλων των επαρχιών.

Όπως εξήγησε στο Alphanews.Live ο εκτελεστικός μηχανικός του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Αριστοτέλης Σάββα, τόσο το υλικό που καταγράφεται από τις κάμερες παρακολούθησης της τροχαίας κίνησης στους δρόμους, όσο και τα δεδομένα από τους μετρητές κυκλοφορίας αποστέλλονται στο κέντρο φύλαξης δεδομένων, το οποίο πρόκειται για σύστημα Cloud. Το υλικό αυτό φυλάγεται στο κέντρο για 15 ημέρες με σκοπό την ανάλυση του σε περίπτωση που χρειαστεί, βάση και της εξέλιξης της κυκλοφορίας.

Στο πλαίσιο αυτό το Τμήμα Δημόσιων Έργων συνεργάζεται και με την Αστυνομία η οποία λαμβάνει την σχετική πληροφόρηση προκειμένου να χειριστεί άμεσα τα όποια ζητήματα προκύπτουν. Μια συνεργασία που αναμένεται να εξελιχθεί περεταίρω με την πλήρη λειτουργία του συστήματος.

Στόχος του συστήματος είναι να ενημερώνει έγκαιρα την Αστυνομία και τις υπεύθυνες υπηρεσίες για κάποιο συμβάν στον δρόμο έτσι ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα και να παρέχουν την ανάλογη πληροφόρηση στο κοινό.

Ηλεκτρονικές πινακίδες στους δρόμους

Πέραν από τις κάμερες στους δρόμους, στους αυτοκινητόδρομους έχουν τοποθετηθεί τέσσερις ηλεκτρονικές πινακίδες (αυτοκινητόδρομος Λεμεσό – Λευκωσία και αυτοκινητόδρομο Λάρνακα – Λευκωσίας), οι οποίες θα παρουσιάζουν μηνύματα προς το κοινό όσον αφορά την κατάσταση του οδικού δικτύου. Πληροφόρηση η οποία θα επιβεβαιώνεται μέσα από κάμερες, μετρητές, αλλά και αναφορές της Αστυνομίας.

Το σύστημα επεκτείνεται

Πρόθεση το αρμόδιου Τμήματος είναι η επέκταση των συστημάτων αυτών σε όλο το υπεραστικό οδικό δίκτυο καθώς στα αστικά κέντρα όλων των επαρχιών. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Την ίδια ώρα έχει προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για δημιουργία κέντρου διαχείρισης κυκλοφορίας το οποίο θα επικοινωνεί με όλο τον εξοπλισμό στους δρόμους, θα λαμβάνει και θα επεξεργάζεται δεδομένα και σε περίπτωση που χρειαστεί θα καλεί άμεσα τις υπεύθυνες υπηρεσίες, όπως Αστυνομία, Πυροσβεστική και ασθενοφόρα. Θα παρέχει επίσης σχετική ενημέρωση προς το κοινό.

Κάποιες από τις εικόνες που θα λαμβάνουμε από το οδικό δίκτυο θα αναρτώνται και στο διαδίκτυο, όπου το κοινό θα μπορεί να λαμβάνει πληροφόρηση και εικόνα για την κατάσταση του οδικού δίκτυο.

Βάση του σχεδιασμού μέχρι το 2026, στο οδικό δίκτυο της Κύπρου θα εγκατασταθούν άλλες 170 κάμερες, 40 ηλεκτρονικές πινακίδες και άλλοι 180 μετρητές. Οι νέες κάμερες, πρόσθεσε ο κ. Σάββα, θα έχουν την δυνατότητα αυτόματης μέτρησης κυκλοφορίας και ανίχνευσης συμβάντων.

Τροποποίηση του νόμου για εξιχνίαση εγκλημάτων

Την ίδια ώρα ο εκτελεστικός μηχανικός του Τμήματος Δημοσίων Έργων ξεκαθάρισε πως βάση της σχετικής νομοθεσίας το βίντεο που καταγράφουν οι κάμερες παρακολούθησης της τροχαίας κίνησης, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλο λόγο παρά μόνο για την επιτήρηση της κυκλοφορίας. Αυτό σημαίνει πως το όποιο υλικό καταγράφεται δεν μπορεί να αξιοποιηθεί από τις Αρχές για την εξιχνίαση εγκλημάτων ή την επιβολή πρόστιμου.

Για να γίνει αυτό, πρόσθεσε, απαιτείται η τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας και η έγκριση τόσο της Βουλής, όσο και τον αρμόδιων φορέων, συμπεριλαμβανομένων και της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

 

Send this to a friend